Ekonomická gramotnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Platit se dá i jinak než penězi
Advertisements

Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Platební karty Podstata Embosované a čipové karty Debetní karty
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Peníze - půjčky Splátkový prodej Úvěrová karta Spotřebitelský úvěr
PLATEBNÍ STYK - příkaz k úhradě, složenka, platební karta
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Hotovostní a bezhotovostní platební styk 1) Význam a formy platebního styku, klady a zápory 2) Hotovostní platební styk 3) Bezhotovostní platební styk.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Bankovní operace.
Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_127 Jméno autora:Ing. Yvona Špílová Třída/ročník:2. ročník M/02 Obchodní akademie Datum vytvoření:11/2012.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C3 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníZáří 2012.
Poštovní poukázky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Platit se dá i jinak než penězi
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Placení Petr Machala.
Kreditní karty. Kreditní karty Platební karty Při zřízení běžného účtu nám je poskytnuta platební karta Tuto kartu využíváme k bezhotovostnímu placení.
Platební styk Název školy
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ 2 VÝBĚRY HOTOVOSTI A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY.
Finanční trh. Pojmy Úrok- peněžitá odměna za půjčení peněz Úroková míra- velikost úroků v procentech, procentní vyjádření navýšení půjčené částky za určité.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
Obchodní banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 4 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
S K ARTA. Jedná se o platební kartu od České spořitelny sKartu postupně obdrží všichni klienti, kteří pobírají sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0205 Název vzdělávacího materiálu: Platební karty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_14_Hotovostní placení TEMA:Finanční.
EU_62_B_sada 1_04_M_Platební karta_Poliačíková Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorIng. Jana Poliačíková Anotace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_15_Bezhotovostní placení TEMA:Finanční.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platit se dá i jinak než penězi.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_40 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK ZŠ HejniceZ.Hyxa.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
VY_62_INOVACE_ – Vedení účtů a platební styk Autor
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II.
Moderní platební nástroje
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Hotovostní a bezhotovostní peníze.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
EU_62_B_sada 1_07_M_Účet_Poliačíková
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost - Platit se dá i jinak než penězi.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Ekonomická gramotnost Platební styk a platební karty

Platby a platební karty Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit. Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky probíhá tzv. platební styk. Existují dva základní druhy platebního styku (PS): Hotovostní PS – platí se přímo penězi Bezhotovostní PS – převodem na účet, platba platební kartou

Bezhotovostní platební styk Provádí jej banka nebo jiný finanční ústav (např. pošta) na základě příkazu plátce. Existují různé způsoby, jak zaplatit bezhotovostně

Příklady bezhotovostní platby Jednorázový platební příkaz: chci na jiný účet zaplatit jen jednou Trvalý platební příkaz: chci na jiný účet platit pravidelně stejnou částku, lze nastavit i počet plateb nebo termín ukončení plateb. Platba kartou: při nákupu v obchodě souhlasím, aby prodávající vybral z mého účtu určitou peněžní částku a převedl ji na účet obchodu.

Příklady bezhotovostní platby – pokračování Inkaso: souhlasím, aby mnou určená firma (pošta, banka, atd.) převáděla pravidelně peníze na svůj účet. Mohu stanovit limit. Používá se při splátkách hypoték, plateb za el. Energii, plyn, vodu a podobně. Sdružené inkaso plateb obyvatelstva (SIPO): souhlasím, aby Česká pošta (ČP) vybírala z mého účtu pravidelně peníze a rozesílala je na jiné účty, které jsem určil. Majitelé těchto účtů měsíčně hlásí ČP výši částek, která je pak vybere z mého účtu. Lze stanovit limity částek.

Přímé bankovnictví Moderní technika umožňuje ovládat účet v bance a řídit platby, aniž by člověk musel osobně přijít do banky. Tyto možnosti dálkového ovládání účtu se označují jako přímé bankovnictví neboli elektronické bankovnictví.

Formy přímého bankovnictví Existuje několik forem přímého bankovnictví. Mobilní bankovnictví – informace o účtu a zadávání platebních příkazů přes mobilní telefon. Internetové bankovnictví – informace o účtu a zadávání platebních příkazů přes internet z libovolného PC. Home banking – informace o účtu a zadávání platebních příkazů přes program dodávaný bankou.

Nástroje platebního styku České pošty (ČP) Poukázkou (složenkou) na účet: předložím ČP poukázku s údaji o účtu, kam se mají peníze převést. Peníze můžu složit na kterékoli pobočce ČP, která zajistí převod peněz na účet příjemce. Je nutné si vždy uschovat ústřižek z poukázky pro případnou reklamaci alespoň po dobu 1 roku! Poukázkou k výběru hotovosti: složím peníze v hotovosti na kterékoli pobočce ČP, která je doručí osobě uvedené na složence. Příjemce si může peníze vybrat na kterékoliv pobočce ČP, ale musí předložit průkaz totožnosti.

Poštovní poukázka

Platební karty Platební karty jsou nástrojem k bezhotovostní platbě Za vystavení se platí poplatky. Platební karty se používají při výběru hotovosti z bankomatu a při placení zboží a služeb v obchodech.

Základní druhy karet Banky nabízí dva základní druhy karet: Debetní karta – umožňuje platit penězi, které mám uložené na účtu u dané banky bez možnosti přečerpání účtu. Kreditní karta – umožňuje přečerpat peněžní prostředky na účtu (např. -10000Kč) do určitého limitu. Klientovi tak vznikne úvěr (půjčka), který pak musí bance splatit.