Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROF SVAR s.r.o. Tento dokument je v tištěné podobě neřízený, pokud není podepsán ředitelem společnosti !!! Příručka integrovaného systému managementu,
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
METODA QFD QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT.
Zlepšování jakosti.
Hodnocení způsobilosti procesů
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
Aleš Chudý ředitel divize IW Microsoft Slovakia.
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Nově vzniklá firma v oblasti polygrafie  Založena v roce 1997 dvěma společníky  Disponuje ryze českým kapitálem vytvořeným.
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Analýza možností vzniku chyb
Benchmarking nepřetržitý a systematický proces porovnávání a měření produktů, procesů a metod vlastní organizace s těmi, kdo byli uznáni jako vhodní pro.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Audit administrativních činností
GORDIC ® + CA = vaše cesta ke zvýšení kvality a efektivity služeb DRMS FORUM Ing. Jakub Fiala vedoucí týmu CA Technologies programátor,
Analýza a popis pracovního místa
SAP Ing. Jiří Šilhán.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Management kontinuity činností organizace
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
Plánování zajištění jakosti produktu dle ISO/IEC 9126 Princip a představení praktického řešení Robert Pergl Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Metoda FMEA týmová analýza možností vzniku vad u posuzovaného návrhu spojenou s ohodnocením rizik výsledkem aplikace je návrh a realizace opatření vedoucích.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Vybrané metody analýzy
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Systém managementu jakosti QMS
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém managementu jakosti
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Zavádění a údržba informačních systémů
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
1. Úvod do problematiky Pojmy a definice Podnik v dynamickém prostředí
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
Metoda QFD Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Úkol na příští seminář: Poziční mapa služeb nabízených „vaší organizací“ Poziční mapa služeb nabízených „vaší organizací“ Zamyslete se nad možným.
Principy segmentace vnějšího a vnitřního prostředí podniku
Animování snímků. Pravidla Žádný nápad není špatný. Buďte tvůrčí. Nebojte se riskovat. Kritika není povolena.
Vybrané manažerské nástroje
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové strategie Ročník / obor studia:III..
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Model struktury strategického managementu
Strategická analýza společnosti TIBBIS, s. r. o.
Systém managementu jakosti
Podklady pro zpracování semestrální práce
ANALÝZA KONKURENČNÍHO PROSTŘEDÍ
Autor bakalářské práce: Dominika Ješová
Vysoká škola technická a ekonomická
Optimalizace výrobního procesu s využitím principů štíhlé výroby
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
Portfolio analýza Model GE
Název projektu Název společnosti Jméno lektora
Obhajoba diplomové práce
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Procesní řízení (management)
Ekonomika malých a středních podniků
Presentation Title 1st September 2002
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu jeho realizace a další analýzy nejčastěji se využívá při transformaci požadavků na produkt do měřitelných znaků jakosti produktu – „Dům jakosti“.

Přínosy používání metody QFD orientace na zákazníka – zvýšení spokojenosti zákazníků vlivem lepšího pochopení jejich požadavků vytváření báze informací pro plánování jakosti méně konstrukčních a technologických změn zkrácení doby vývoje méně problémů při rozběhu výroby nižší náklady na vývoj a na výrobu nových produktů lepší přidělení zdrojů, apod.

Postup zpracování „Domu jakosti“ Identifikace požadavků na produkt. Stanovení váhy požadavků. Porovnání schopnosti plnit požadavky. Stanovení měřitelných znaků jakosti produktu. Analýza vtahů mezi požadavky a znaky. Porovnání schopnosti dosahovat znaky jakosti. Analýza vztahů mezi znaky jakosti. Návrh cílových hodnot znaků jakosti produktu.

Ukázka praktické aplikace „Domu jakosti“ Praktická aplikace „Domu jakosti“ je znázorněna na zjednodušeném návrhu svařovacího drátu.

Ukázka praktické aplikace „Domu jakosti“ Identifikace požadavků na produkt. Identifikují se požadavky všech zainteresovaných stran: zákazníků, zákonné požadavky, požadavky okolí (ochrana životního prostředí), apod.

Ukázka praktické aplikace „Domu jakosti“ Stanovení váhy požadavků. Využívá se bodová stupnico 1 až 5, kde hodnota „1“ je přidělena málo významnému požadavku a hodnota „5“ je naopak přidělena požadavku velkého významu.

Ukázka praktické aplikace „Domu jakosti“ Porovnání schopnosti plnit požadavky. Hodnotí se schopnost organizace plnit definované požadavky zákazníků a schopnost konkurence plnit tyto požadavky. Cílem je porovnání se s konkurencí, identifikace slabých stránek organizace a návrh možných oblastí zlepšení v plnění požadavků.  - vlastní organizace  - konkurent A

Ukázka praktické aplikace „Domu jakosti“ Stanovení měřitelných znaků jakosti produktu. Definují se technické paramatry navrhovaného produktu.

Ukázka praktické aplikace „Domu jakosti“ Analýza vtahů mezi požadavky a znaky. Hodnotí se míra vlivu jednotlivých znaků jakosti na plnění jednotlivých požadavků zákazníků, přičemž je možné využít tohoto značení:  - silný vztah  - průměrný vztah  - slabý vztah - žádný vztah

Ukázka praktické aplikace „Domu jakosti“ Porovnání schopnosti dosahovat znaky jakosti. Na základě informací o technických parametrech konkurenčních produktů se porovnávají vlastní technické možnosti dosahovat jednotlivé znaky jakosti produktu s možnostmi konkurentů.  - vlastní organizace  - konkurent A

Ukázka praktické aplikace „Domu jakosti“ Analýza vztahů mezi znaky jakosti. Analyzují se vztahy mezi jednotlivými znaky jakosti navzájem. Míra závislosti se zaznamenává graficky do „střechy domu jakosti“ a doplňuje se, zda se jedná o pozitivní či negativní závislost. ++ - silná pozitivní závislost + - slabá pozitivní závislost - - slabá negativní závislost -- - silná negativní závislost +- - nepřímá závislost

Ukázka praktické aplikace „Domu jakosti“ Návrh cílových hodnot znaků jakosti produktu.