, Litovel, Krajský úřad Olomouckého kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cestovní ruch Luhačovické Zálesí
Advertisements

Kongresová turistika pro Pardubický kraj Chrudim Spolkový dům Záměr vzniku.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Euroregion Bílé-Biele Karpaty Zlín, Prezentace k semináři cestovního ruchu TENTO MIKROPROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, Z PROSTŘEDKŮ.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo.
14. září Jihočeská hospodářská komora (JHK) byla založena JHK je sdružení podnikatelů, které působí nezávisle na politických stranách,
Zvyšování kvality v cestovním ruchu prostřednictvím IOP: Vytvoření národního systému kvality služeb v cestovním ruchu Členské fórum ATIC Polička lll.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Sdružení cestovního ruchu Aktivity a činnost SM-SCR
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Celostátní síť pro venkov
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Destinační management TO Jeseníky-východ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
XV. celostátní finan č ní konference , Praha Přínosy meziobecní spolupráce Svazek měst a obcí Krkonoše a formy spolupráce veřejného sektoru.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Interreg IIIA Česká republika–Polsko Olomouc, Hotel Flóra Závěrečný seminář Seminář je spolufinancován EU.
Prezentace turistické oblasti
Destinační management turistické oblasti Jeseníky (Jeseníky-východ)
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Sdružení Český ráj Destinační management v TR Český ráj.
Spolupráce moravských krajů v oblasti cestovního ruchu Holešov 2011
Fórum podnikatelů cestovního ruchu Liberec – Krkonoše – svazek měst a obcí Josef Nosek – manažer, regionální rozvoj.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Kategorizace organizací destinačního managementu
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Transkript prezentace:

25. 3. 2013, Litovel, Krajský úřad Olomouckého kraje PhDr. Jan Závěšický, ředitel PhDr. Jan Závěšický, ředitel 25. 3. 2013, Litovel, Krajský úřad Olomouckého kraje

O J-SCR založeno 1999 zájmové sdružení právnických osob (NGO) členská základna: 108 členů poslání: - hájit společné zájmy a práva členů - usilovat o kvalitní rozvoj služeb cestovního ruchu a trvale udržitelný rozvoj turistické destinace Jeseníky cíle: 1) společný a jednotný marketing a propagace Jeseníků 2) regionální rozvoj skrze princip partnerství 3) kvalita služeb a rozvoj lidských zdrojů a vzdělávání

Spolupráce s Olomouckým krajem J-SCR je součástí organizace a řízení cestovního ruchu v Olomouckém kraji a podílí se na realizaci koncepce rozvoje cestovního ruchu OK. Odborníky je OK hodnocen jako příklad nejlepší praxe v ČR. „Modelovým příkladem je řízení cestovního ruchu v Olomouckém kraji, který uplatňuje kombinovaný přístup řízení s velmi promýšleným a systematickým projektovým přístupem.“ (Franke, A. a kol.: Zmírňování regionálních disparit prostřednictvím rozvoje cestovního ruchu, Wolters Kluwer ČR, a. s., Praha 2012).

Účast v systému Olomouckého kraje vrcholná regionální autorita – partner a koordinátor Olomoucký kraj zájmová sdružení a sociální partneři Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu turistické regiony = cíle cestovního ruchu (destinace) Jeseníky střední Morava

Cestovní ruch jako politická agenda? Zájmová skupina je dobrovolné sdružení individuálních aktérů, soukromých aktérů a dalších skupin (různí aktéři) organizovaná k podpoře a uplatňování zájmu na dané úrovni. Zájmové skupiny jsou soukromá, veřejná či nevládní seskupení, prostřednictvím nichž se Parlamentu dostane poznatků a specifického posudku v řadě hospodářských, společenských, ekologických či vědeckých odvětví. (definice Evropského parlamentu)

Vize a perspektivy Předpoklady: a) společenská, politická a ekonomická podpora b) kompetence, profesionalita a organizace práce c) personální a materiální zázemí Překážky a výzvy: a) vysoké zatížení vlastní administrativní činností b) rozdělení Jeseníků do území více krajů v ČR c) zneužívání postavení J-SCR, nespolupráce v regionu

Vize a perspektivy – sdružení jako: a) „mozkový trust“ (centrum pro přenos a koncentraci know-how a inkubátor nových myšlenek a nápadů) b) „jeden hlas“ (funkce agregace a artikulace zájmů) c) „zázemí“ (administrativně-asistenční jednotka) d) „partnerství a komunikace“ („sociální“ (?) dialog) e) „síť“ (společenství partnerů/konkurentů, sdílení informací) zachování přírodního, kulturního a technického dědictví podpora rozvoje lidských zdrojů podpora ekonomického rozvoje a zaměstnanosti

Nejvýznamnější současné aktivity Běžecké lyžování v Jeseníkách Koordinace, zajišťování spolufinancování, marketingová podpora (380 km tras, 13 sektorů) Koordinace IPRÚ Jesenicko a IPRÚ Šumpersko Koordinace dotačních projektů z ROP SM (560 mil. Kč dotací, celkové investice přes1mld. Kč) Regionální rozvoj formou partnerského přístupu k plánování regionálního rozvoje

Nejvýznamnější současné aktivity Běžecké lyžování v Jeseníkách Jesenicko/Šumpersko Značení lyžařských běžeckých tras a nákup roleb. 18 mil. Kč, ROP SM, 2009 – 2010. Jeseníky turistům Marketing a propagace Jeseníků – tisk, kampaně, veletrhy, e-marketing, PR, sociální sítě 7 mil. Kč, ROP SM, 2008 - 2010

Poznámka – má cenu platit LBT? Běžecké lyžování v Jeseníkách (data za r. 2012) Počet běžkařů celkem: 77 700 osob Příjmy z CR ve spotřebě služeb: 17.940.000,- Kč Dopad na délku pobytu vícedenních návštěvníků: 3,4 dne Počet osob zaměstnaných díky LBT: přímo 51 (26 pracovních úvazků) a návazných 510 (204 pracovních úvazků) Finanční podpora Olomouckého kraje v roce 2012: 0,49 mil. Kč Z vlastních zdrojů J-SCR (úspory z mezd): 0,15 mil. Kč Ze zdrojů členů a partnerů J-SCR: 0,4 mil. Kč Celkové náklady: 3 mil. Kč (tj. cca 70% spolufinancování)

Nejvýznamnější současné aktivity Čarodějnická cyklotrasa Trasa z Nysy do Mohelnice. Nejvýznamnější zastavení v Jeseníkách (Zlaté Hory, Jeseník, Sobotín, Velké Losiny, Šumperk) - ucelený a samostatně životaschopný produkt. Spolupráce s OK a městem Šumperkem OP PS ČR-PL 2007 – 2013: 1,5 mil. Kč Realizace návazných aktivit: Čarodějnickou cyklotrasou po česko-polském příhraničí (6 mil. Kč), Zdolejte čarodějnickou cyklotrasu (2 mil. Kč), ad.

Nejvýznamnější současné aktivity Elektronická média Sociální sítě: facebook Nejkrásnější české hory – Jeseníky (přes téměř 10.000 fanoušků, zásah cílové skupiny až 90.000 osob) Elektronický zpravodaj: NavstivteJeseniky.cz (čtrnáctideník, 3.000 odběratelů, CZ a PL jazyková mutace) Turistický informační portál Olomouckého kraje – část Jeseníky (nový projekt: cca 11.000 unikátních návštěv měsíčně). Plnění ze strany J-SCR: obsahový správa - pravidelné aktualizace, kontrola a redakce všech částí informačního obsahu portálu včetně zajištění překladů do jednotlivých jazykových mutací.

Nejvýznamnější současné aktivity Další formy marketingové podpory - PR Karta hosta Jeseníky Tiskové zprávy a rozvoj media relations Tiskový servis pro členy J-SCR Podpora eventů cestovního ruchu Spolupráce s IC – podpora informační sítě Odborné konference a semináře Vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů http://www.jesenikytourism.cz/vzdelavani

Nejvýznamnější současné aktivity Další vzdělávání (OP VK – GG Olomouckého kraje) 1) Trendy v hotelnictví - záštita a spolupráce: Asociace hotelů a restaurací ČR 2) Poskytování komplexních služeb v oblasti cestovního ruchu - záštita a spolupráce: Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism 3) Horská turistika v Jeseníkách - záštita a spolupráce: Univerzita Hradec Králové, Horská služba ČR, ad. V roce 2013: Balíčky pro cestovní ruch (podpora tvorby produktů)

Nejvýznamnější současné aktivity Geopark Jeseníky Interpretace přírodního bohatství a kulturního dědictví: zajištění udržitelného rozvoje prostřednictvím zabezpečení geologického dědictví (nemá dopad na režim ochrany přírody a krajiny) MAS + J-SCR + NGOs z regionu → Sdružení pro geopark Jeseníky o.s. Cílem „národní geopark“ (dle směrnice MŽP č. 6/2007 k zabezpečení jednotného postupu rezortu při nominaci území na národní geopark) a výhledově Evropský/UNESCO Geopark (Charta evr. geoparků)

Nejvýznamnější současné aktivity Jeseníky Film Office (od 2012) Úkolem je propagace turistické destinace Jeseníků prostřednictvím filmu, aktivní zvýšení zájmu filmařů točit svá díla v Jeseníkách a celková asistence tvůrčím týmům v regionu (asistence filmovým produkcím při vyhledávání lokací, zabezpečení možností natáčení na území Jeseníků a celkovém servisu) – více na www.jesenikyfilmoffice.cz V roce 2012 práce s postavou Aloise Nebela – vznikl produkt cestovního ruchu (průvodce) JESENÍKY: S NEBELEM PO SEMMERINGU). JFO spolupracuje s Czech Film Commission

Nejvýznamnější současné aktivity Jeseníky Convention Bureau (od 2012) Cílem podpora kongresové a incentivní turistiky jednotnou propagací a prezentací subjektů poskytujících služby v oblasti kongresové, korporátní a incentivní turistiky a Jeseníků jako atraktivní destinace pro MICE. JCB poskytuje organizátorům asistenci a nezávislé komplexní informace při plánování a realizování kongresů, konferencí, obchodních setkání a incentivních akcích. Více na www.jesenikyconvention.cz

Nejvýznamnější problémy Horizontální x vertikální komunikace a předávání informací Nedostatečná spolupráce na společných aktivitách/„rajonizace“ subregionální úrovně Stabilní finanční podpora činnosti/omezené finanční zdroje Omezené pojetí cestovního ruchu jako oboru/neschopnost artikulace zájmu → omezená akceschopnost destinace Dostatek kvalitních (a motivovaných) lidských zdrojů Nedostačující dopravní infrastruktura Nedostačující informační infrastruktura

Použité zdroje Evropský parlament (2009): Představitelé zájmových skupin v EP, on-line text (http://www.europarl.europa.eu/parliament/expert/staticDisplay.do?language=CS&id=65). Fiala, P. – Schubert, K. (2000): Moderní analýza politiky. Uvedení do teorií a metod policy analysis, Barrister and Principal, Brno Franke, A. a kol. (2012): Zmírňování regionálních disparit prostřednictvím rozvoje cestovního ruchu, Wolters Kluwer ČR, a. s., Praha Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu (2008): Stanovy Jeseníky Sdružení cestovního ruchu, on- line verze (http://www.jesenikytourism.cz/exec/stahni-soubor.php?soubor=6702). Krajský úřad Olomouckého kraje (nedatováno): Projekt organizace cestovního ruchu (destinačního managementu) Olomouckého kraje, on-line verze (http://www.kr- olomoucky.cz/NR/rdonlyres/EE72E956-A2C0-40C7-B063- EB0279425683/0/Projekt_organizace_cestovn%C3%ADho_ruchu_destina%C4%8Dn%C3%A Dho_managementu_Olomouck%C3%A9ho_kraje.doc). Závěšický, Jan. Organizace a prosazování zájmů v cestovním ruchu v Jeseníkách. In Přeshraniční spolupráce Jeseníky – Nysa, sborník z mezinárodní česko-polské konference, 25. – 26. 11. 2009, Velké Losiny. 1. vyd. Šumperk, Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu, 2009, od s. 35-39.

Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu Děkuji za pozornost Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu Kladská 1, 787 01 Šumperk www.jesenikytourism.cz www.facebook.com/jesenikytourism.cz PhDr. Jan Závěšický ředitel mob.: 776 754 444 email: zavesicky@jesenikytourism.cz