Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Předběžné regulované ceny v elektroenergetice pro rok 2013
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad Strategie ERÚ pro rok 2013 Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad

STRATEGIE Národní zájmy Evropské zájmy Světové zájmy

Hlavní cíle Ochrana práv spotřebitelů ČR Podpora OZE v rozsahu, který je ekonomicky únosný pro ČR Rychlost implementace evropské energetické legislativy v souladu s národními zájmy

Rychlost implementace evropské legislativy v oblasti energetiky Za posledních 10 let jsme přijali 85 legislativních norem v oblasti energetiky Legislativa Evropské unie – 28 změn Legislativa České republiky – 57 změn Energetický zákon byl od roku 2001, kdy vstoupil v platnost, již 12 krát novelizován. Lze tedy říci, se mění každý rok! Implementace evropské legislativy nejsou závody, nemusíme vyhrát!

Kde se nyní nacházíme ? Podpora OZE je směřována do podpory výroby elektřiny Podpora tepla je zavedena až od roku 2013 a to pouze okrajově V roce 2011 jsme ve výrobě elektřiny dosáhli podílu 10,28 % na konečné hrubé spotřebě elektřiny Výše vícenákladů na podporu POZE v roce 2012 dosáhla 38,4 mld. Pro rok 2013 očekáváme vícenáklady až 44,4 mld. Kč. Korekční faktory za rok 2011 a část rozloženého korekčního faktoru z roku 2010 je ve výši 4,47 mld. Kč. Výše státní dotace na krytí vícenákladů spojených s podporou výroby elektřiny z POZE je ve výši 9,6 mld.Kč. Složka ceny za přenos elektřiny a ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů spojených s podporou výroby elektřiny z POZE je ve výši 619 Kč/MWh

Vývoj ceny elektřiny – složka nákladů určená na podporu výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ Předpoklady: Modrá křivka: Rozdělení KF za roky i-2 do dvou let pro stanovení cen na roky 2012 – 2014. Uplatnění dotace ze státního rozpočtu ve výši 11,7 mld.Kč Červená křivka: Promítnutí celého KF za roky i-2. Bez uplatnění státní dotace ve výši 11,7 mld. Kč. Zelená křivka: Rozdělení KF za roky i-2 do dvou let pro stanovení cen na roky 2012 – 2014. Bez uplatnění státní dotace ve výši 11,7 mld. Kč.

Podíly výroby a výše příspěvku za 2011 Předpoklady: Modrá křivka: Rozdělení KF za roky i-2 do dvou let pro stanovení cen na roky 2012 – 2014. Uplatnění dotace ze státního rozpočtu ve výši 11,7 mld.Kč Červená křivka: Promítnutí celého KF za roky i-2. Bez uplatnění státní dotace ve výši 11,7 mld. Kč. Zelená křivka: Rozdělení KF za roky i-2 do dvou let pro stanovení cen na roky 2012 – 2014. Bez uplatnění státní dotace ve výši 11,7 mld. Kč.

Předpokládaný podíl výroby a nákladů z podporovaných zdrojů 2013 Podpora Výroba Podpora 64 % z celkových vícenákladů X Výroba ve FVE však jen 12 % ze všech ekologických zdrojů 8

NAP –Národní akční plán

Podpora OZE je směřována do podpory výroby elektřiny Rozdělení spotřeby energie v ČR

Vývoj výroby elektřiny z OZE a její podíl na hrubé domácí spotřebě

12

Nová legislativa k zákonu č. 165/2012 v pravomoci ERÚ

Vyhlášky ERÚ k zákonu č.165/2012 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví technicko-ekonomické parametry a doba životnosti OZE Vyhláška o termínech a postupech výběru formy podpory, postupech registrace podpor u operátora trhu a termínu nabídnutí elektřiny povinně vykupujícímu Vyhláška o stanovení způsobu a termínů účtování a hrazení složky ceny za přenos elektřiny, přepravu plynu, distribuci elektřiny a plynu na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny, decentrální výroby elektřiny a biometanu Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnosti operátora trhu s elektřinou a provedení některých dalších ustanovení energetického zákona, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška o pravidlech trhu s plynem Vyhláška o způsobu regulace cen v energetických odvětvích a postupech pro regulaci cen

Nové podmínky pro stanovení podpory výkupními cenami dle zákona č Nové podmínky pro stanovení podpory výkupními cenami dle zákona č.165/2012 Sb. „prostá“ doba návratnosti investice, nemožnost zvýšit o více než 15 %, maximální výše podpory 4.500,- Kč/MWh, povinnost nevypsání podpory při překročení hodnot výroby oproti plánu v NAP.

Vyhláška o technicko-ekonomických parametrech, hlavní změny Rozdělení kategorií pro BPS Do 550 kW včetně Nad 550 kWh Rozdělení kategorií FVE Do 5kW včetně Od 5kW do 30kW včetně Rozdělení parametrů Od 1.1.2013 do 30.6.2013 Od 1.7.2013 do 31.12.2013

Kontrola na NAP Úřad nevypíše výkupní cenu ani ZB (pro daný druh OZE) pro následující rok v případě že: Pro daný druh OZE je v NAP pro následující rok uvedena nulová výroba (§4 odst.3) Pro daný druh OZE byla splněna podmínka §4 odst.8 (výroba roku 2010 překročila plán NAP pro 2012)

KVET

KVET - výchozí situace KVET - přístup k řešení Nezohledňuje účinnost zdrojů a jejich šetrnost k životnímu prostředí Podpora u zdrojů nad 5MW je stejná pro nové účinné zdroje i pro staré neefektivní zdroje KVET - přístup k řešení Zřízen projektový tým z interních a externích pracovníků Hlavní myšlenka je podpora zdrojů, které jsou šetrné k životnímu prostředí, mají velkou úsporu primární energie a jsou přínosem pro přenosovou soustavu. Na základě těchto předpokladů je prioritou stimulace výstavby malých, vysoce účinných zdrojů (vznik kategorie do 200kWe), které navíc jako vedlejší produkt výrazně přispívají ke zlepšení skutečných ekologických parametrů – např. snížení imisní zátěže a u velkých zdrojů je podpora mířena ke zdrojům s vysokou úsporou primární energie (ÚPE) a tím pádem šetrností k životnímu prostředí.

KVET - přínosy Soulad s Českou a Evropskou legislativou Soulad se Státní energetickou koncepcí Podpora malých decentrálních zdrojů – vznik nové kategorie do 200kW Podpora velkých vysoce efektivních zdrojů, nová hranice nad 5MW s ÚPE nad 15% Podporujeme zdroje, které jsou vysoce efektivní a jsou šetrné k životnímu prostředí. Dalším krokem bude zpřísňování parametrů účinnosti, zohledňování ztrát v distribučních a přenosových soustavách a dalších parametrů. Snahou je mít v České republice kvalitní zdroje, které jsou na vysoké technologické úrovni a jsou šetrné k životnímu prostředí

Nový systém podpory KVET Rozdělení kategorií do 5 MW Doba provozu 3000 hod/rok Doba provozu 4400 hod/rok Doba provozu 8400 hod/rok Nad 5 MW ÚPE 10% - 15% ÚPE > 15 % Nový zvláštní příplatek k ZB pro Zdroje spoluspalující biomasu Nové výrobny nebo zdroje spalující biomasu v procesu o uvedené do provozu od 1.1.2013 Bioplynové stanice uvedené do provozu od 1.1.2013

Shrnutí ERÚ je připraven chránit práva spotřebitelů ČR ERÚ bude podporovat POZE v rámci ekonomicky únosných možností V případě národních zájmů bude ERÚ podporovat rychlost implementace evropské legislativy ERÚ bude podporovat moderní technologie, které mají vysokou účinnost a malou zátěž na životní prostředí ERÚ bude apelovat na zvýšení kontrolní činnosti ERÚ bude hájit zájmy ČR na mezinárodním poli

Ing. René Neděla poradce předsedkyně Rene.nedela@eru.cz www.eru.cz Děkuji za pozornost Ing. René Neděla poradce předsedkyně Rene.nedela@eru.cz www.eru.cz