Dr. Eva Müllerová Asociace průvodců ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015
Advertisements

ZNALEC-ODHADCE-Makléř
Přijímací řízení.
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Nová podoba maturitní zkoušky Obchodní akademie, Vyšší odborná škola cestovního ruchu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s. r. o. Dr. Eva.
Maturita 2010/2011 Co je potřeba znát z maturitní vyhlášky.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Práce předsedy zkušební maturitní komise
Přijímací řízení na střední školy školní rok 2014/2015
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
k přijímacímu řízení pro školní rok
Nekvalifikovaní průvodci poškozují kvalitu českého cestovního ruchu – MMR ČR.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2014 / Důležité termíny – ředitelé SŠ zveřejní na webu kritéria pro uchazeče do 1.ročníků – ředitelé SŠ zveřejní.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2010 / Důležité termíny 2.1. – přijímací zkoušky do oboru vzdělání s talentovou zkouškou – talentová zkouška.
Informační systém pro akreditace Marie Kaňková, MŠMT
EURES – vaše práce v Evropě
ZÁKON 360/1992 Sb. o výkonu povolání
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Ekonomika organizací Živnost. Příklad 1 Určete o jakou činnost se jedná z hlediska provozování živnosti (k řešení použijte živnostenský zákon v aktuálním.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 24. září 2015 Harrachov Dana Štěpánová.
Přijímací řízení, výjimky z počtu žáků KÚ LK Ing. Eva Kotková.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Yveta Opravilová, zástupkyně ředitele.
Metodické okénko přijímací řízení, odvolací řízení, testování žáků… Metodické okénko přijímací řízení, odvolací řízení, testování žáků… Porada ředitelů.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Ing. Veronika Vindemanová
Změny v přijímacím řízení do středních škol v souvislosti s novelou školského zákona KÚ LK 10. a Ing. Eva Kotková.
Fakulta zdravotnických studií
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Fakulta zdravotnických studií
Přijímací řízení 2017/ Krajský úřad Libereckého kraje
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
PHmax ve středním vzdělávání
Přijímací řízení na střední školy 2017/2018
Studijní program Ošetřovatelství
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, PÍSEMNÁ A ELEKTR. KOMUNIKACE, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Školní aktivity v oblasti kariérového poradenství
Transkript prezentace:

Dr. Eva Müllerová Asociace průvodců ČR Vzdělávání průvodců v oblasti cestovního ruchu – Zkouška odborné způsobilosti v oblasti cestovního ruchu Dr. Eva Müllerová Asociace průvodců ČR

Konání zkoušek Střední odborné školy se zaměřením na CR Vyšší odborné školy se zaměřením na CR Vysoké školy se studijními programy v oblasti cestovního ruchu Akreditace Ministerstva pro místní rozvoj ČR pro příslušný kalendářní rok Žádost pro následující školní rok Seznam vzdělávacích zařízení zveřejněn v Obchodním věstníku MMR

Zkouška odborné způsobilosti Komise – jmenovaná rektorem nebo ředitelem vzdělávacího zařízení Předseda – pedagogický pracovník vzdělávacího zařízení, které zkoušky realizuje Místopředseda – zaměstnanec živnostenského úřadu Členové komise – pedagogičtí pracovníci vzdělávacího zařízení s příslušným odborným zaměřením Zkoušející a přísedící pro odborný předmět Delegovaný člen Asociace průvodců ČR Zástupce obecního úřadu

Doporučení Doporučeným dopisem zařízení obešle vyhláškou stanovené členy komise Doporučený dopis potvrzuje vzdělávacímu zařízení splnění oznamovací a zvací povinnosti Zkouška se skládá před celou komisí Komise jedná nejméně v počtu 4 členů a usnáší se většinou hlasů svých členů Rozhodující hlas při rovnosti = předseda komise

Obsah zkoušky Zkouška se koná v českém jazyce Část odborná – ústní 60 minut Ověřuje úroveň znalostí a schopností nutných pro výkon průvodcovské činnosti § 5 Vyhlášky 295/2001 Sb. Část jazyková – ústní i písemná Úroveň znalostí cizího jazyka Písemné zpracování tématu Volný překlad 2 minutového projevu v cizím jazyce 15 minutový řízený rozhovor

Uznání jazykové zkoušky Základní státní zkouška Všeobecná státní zkouška Státní zkouška ze zvoleného aprobačního jazyka na VŠ Dle sdělení MŠMT nelze při uznávání rovnocennosti uplatňovat Rozhodnutí MŠMT, kterým se stanoví seznam standardizovaných jazykových zkoušek

Výsledky zkoušek Oznámení v den konání zkoušky Hodnocení Prospěl Neprospěl Vydání osvědčení Zařízení zašle absolventovi 14 dní od vykonání zkoušky Kopii na vědomí MMR ČR do 15 dnů od konání zkoušky

Osvědčení obsahuje Název a adresa vzdělávacího zařízení Údaje o uchazeči podle § odst. 1 písm. a) Den vykonání zkoušky Den vydání osvědčení Název živnosti, pro kterou je osvědčení vydáno, včetně uvedení cizích jazyků, ve kterých je průvodce v oblasti cestovního ruchu oprávněn provádět Sdělení o udělení výjimky podle § 4 odst. 2, byla-li udělena Razítko organizace vzdělávacího zařízení a podpis předsedy zkušební komise

Časté chyby Živnostenský zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání v platném znění, stanoví úroveň vzdělání žadatele o zkoušku Minimální vzdělání = střední vzdělání s maturitní zkouškou Vyhláška 295/2001 Sb. MMR o provádění a obsahové náplni zkoušky odborné způsobilosti pro výkon průvodcovské činnosti v oblasti cestovního ruchu je prováděcím prvkem pro profesní způsobilost Jazykové zkoušky musí korespondovat s úrovní B2 Společného evropského referenčního rámce pro jazyky – maturitní úroveň jazykové zkoušky

Evropské úrovně – stupnice pro sebehodnocení B2 Poslech Rozumím delším promluvám a přednáškám a dokážu sledovat i složitou výměnu názorů, pokud téma dostatečně znám. Rozumím většině televizních zpráv a programů týkajících se aktuálních témat. Rozumím většině filmů ve spisovném jazyce. Čtení Rozumím článkům a zprávám zabývajícím se současnými problémy, v nichž autoři zaujímají konkrétní postoje či stanoviska. Rozumím textům současné prózy. Ústní interakce Dokážu se účastnit rozhovoru natolik plynule a spontánně, že mohu vést běžný rozhovor s rodilými mluvčími. Dokážu se aktivně zapojit do diskuse o známých tématech, vysvětlovat a obhajovat své názory. Samostatný ústní projev Dokážu se srozumitelně a podrobně vyjadřovat k široké škále témat, která se vztahují k oblasti mého zájmu. Umím vysvětlit své stanovisko k aktuálním otázkám a uvést výhody a nevýhody různých řešení. Písemný projev Umím napsat srozumitelné podrobné texty na širokou škálu témat souvisejících s mými zájmy. Umím napsat pojednání nebo zprávy, předávat informace, obhajovat nebo vyvracet určitý názor. V dopise dovedu zdůraznit, čím jsou pro mě události a zážitky osobně důležité.

Průvodcovská činnost Horská Tělovýchovná a sportovní V oblasti cestovního ruchu

Požadovaná způsobilost Průvodcovská činnost horská § 22 odst. 1 písm. e) zákona č. 455/1991 Sb., v platném znění

Požadovaná způsobilost Průvodcovská činnost tělovýchovná a sportovní Vysokoškolské vzdělání nebo vyšší odborné vzdělání v oblasti tělesné kultury, tělovýchovy a sportu a v příslušném studijním oboru Osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné způsobilosti vydaný institucí akreditovanou MŠMT ČR nebo jiným ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována Doklady podle § 19 odst. 1 písm. f) zákona č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace

Požadovaná způsobilost Průvodcovská činnost v oblasti cestovního ruchu Vysokoškolské vzdělání v oblasti cestovního ruchu Vyšší odborné vzdělání ve studijním oboru cestovního ruchu Úplné střední vzdělání nebo úplné střední odborné vzdělání a 3 roky praxe v průvodcovské činnosti Úplné střední odborné vzdělání v oblasti cestovního ruchu Úplné střední vzdělání nebo úplné střední odborné vzdělání a doklad o vykonání zkoušky podle vyhlášky vydané ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována (§ 73 a odst. 3 zákona č. 455/1991 Sb., ve znění zákona č. 356/1999 Sb.)

Požadovaná způsobilost Průvodcovská činnost v oblasti cestovního ruchu Úplné střední vzdělání nebo úplné střední odborné vzdělání a osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné způsobilosti vydaný institucí akreditovanou MŠMT ČR, nebo příslušným ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována, a doklad o vykonání nejméně dvouleté praxe v průvodcovské činnosti v oblasti cestovního ruchu Úplné střední vzdělání nebo úplné střední odborné vzdělání a osvědčení vydané pro výkon průvodcovské činnosti Ministerstvem obchodu a cestovního ruchu, případně Ministerstvem hospodářství od 1. 1. 1992 do 31. 12. 1995.

Požadovaná způsobilost Provozování cestovní agentury Vysokoškolské vzdělání a 1 rok praxe v oboru Úplné střední vzdělání nebo úplné střední odborné vzdělání a 3 roky praxe v oboru Doklady podle § 19 odst. 1 písm. b) zákona č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace

Požadovaná způsobilost Provozování cestovní kanceláře Vysokoškolské vzdělání a 1 rok praxe v oboru Vyšší odborné vzdělání a 3 roky praxe v oboru Úplné střední vzdělání nebo úplné střední odborné vzdělání a 6 let praxe v oboru Doklady podle § 19 odst. 1 písm. b) zákona č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace

Odkaz na www.asociacepruvodcu.cz Asociace průvodců ČR Zřízena sekce vzdělávání s odkazem Aktuality Vzorové formuláře Vyhláška Kontakt na odpovědné pracovníky Semináře

Děkuji za pozornost a přeji pěkný podvečer! Kontakt E-mail: reditel@soavoshk.cz