2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Legislativní rámec dobrovolnické služby
„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Terénní sociální práce
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Krátké představení vyhlášených výzev oblasti podpory 3. 1 a 3
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Zš Komenského, Slavkov u Brna Číslo a název operačního programu:
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Možnosti dobrovolnické služby ve zdravotnických zařízeních podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě Mgr. Radek Jiránek Ministerstvo vnitra.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Mgr.
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
Česká asociace adiktologů
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Definice dobrovolnictví
Legislativa.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Vzdělávání sociálních pracovníků
01 připraven pro Mezinárodní rok dobrovolníků, vyhlášený OSN v 2002 zpracovatel Úřad vlády, zákon účinný od garanční ministerstvo je MV Zákon.
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Správa sociálního zabezpečení
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Dobrovolnické programy
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana Frýdlová oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra

3 Historie zákona •Výsledek práce expertní skupiny v rámci Mezinárodního roku dobrovolníků vyhlášeným OSN v roce •Zákon byl přijat v dubnu 2002 a nabyl účinnosti dnem 1. ledna •Gesce za aplikaci zákona byla přidělena MV.

4 Zákon o dobrovolnické službě •Účelem zákona není upravit všechny existující formy dobrovolnické činnosti. •Vztahuje se pouze na organizace, které obdržely akreditaci na určitý projekt v oblasti dobrovolnické služby. •Vymezuje podmínky, za kterých je stát ochoten podporovat dobrovolnickou službu. •Zavedl do českého právního řádu zcela nové pojmy: dobrovolník, dobrovolnická služba, vysílající organizace, přijímající organizace.

5 Zákon o dobrovolnické službě Nastavuje: •srozumitelná, právně podložená vymahatelná pravidla, •standardy kvality dobrovolnických aktivit, •limity vykonávaných dobrovolnických činností.

6 Zákon o dobrovolnické službě a dobrovolník •Dobrovolníci v akreditovaném režimu se řídí zákonem o dobrovolnické službě. •Pouze oblasti neupravené zákonem o dobrovolnické službě, se řídí občanským zákoníkem. Ne naopak.

7 Akreditace •Uděluje se na období 3 let. •Uděluje ji Ministerstvo vnitra na základě návrhu akreditační komise (9 členů). •O akreditaci mohou požádat pouzeNNO.

8 Akreditace Žadatel např. dokládá: •Odborné vedení zaručující kvalitní koordinaci dobrovolníků. •Personální zabezpečení výběru, zaškolení dobrovolníků pro daný typ dobrovolnické aktivity. •Jak je zajištěno fyzické a psychické bezpečí dobrovolníků, tak příjemců dobrovolnické služby.

9 Dobrovolníci a odbornost •Dobrovolníci nesmí vykonávat také aktivity, jejímž účelem by bylo nahradit činnosti vykonávané jinak osobami v pracovněprávním vztahu. •Na dobrovolníky nemohou být kladeny ani zvláštní kvalifikační požadavky. •Nelze akreditovat dobrovolníky poskytující např. odborné poradenství, psychosociální péči, nemohou nahrazovat sociální pracovníky či pracovníky v sociální péči apod.

10 Sociální oblast §2 odst. 1 a) zákona o dobrovolnické službě vymezuje oblast působení dobrovolníků.: pomoc nezaměstnaným, osobám sociálně slabým, se zdravotním postižením, seniorům, příslušníkům národnostních menšin, imigrantům, osobám po výkonu trestu odnětí svobody, osobám drogově závislým, osobám trpícím domácím násilím, jakož i pomoc při péči o děti, mládež a rodiny v jejich volném čase

11 Statistika •Rok 2009 ze 113 akreditovaných projektů bylo 93 ze sociální oblasti •Rok 2010 ze 79 akreditovaných projektů bylo 62 ze sociální oblasti •Rok 2011 ze 35 akreditovaných projektu je 32 ze sociální oblasti •Celkem z 227 akreditovaných projektů 82% sociální oblast

12 Zákon o dobrovolnické službě a zákon o sociálních službách Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách v § 115 odstavec 2), taxativně vymezuje, že při poskytování sociálních služeb působí dobrovolníci za podmínek stanovených zákonem č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

13 Ministerstvo vnitra ČR odbor prevence kriminality Ing. Hana Frýdlová oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby Tel.: hana.