Návrh národních deskriptorů pro úroveň VOV a Bc studia Seminář Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Michal Karpíšek Praha, 2. prosince.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Středisko podpory poradenských služeb
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Definice pojmů Co jsou moduly? Co jsou moduly? Moduly představují relativně samostatné, obsahem i cílem uzavřené okruhy učiva, které je možné po jejich.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Seminář „Výstupy z učení“ Přerov, Vysoká.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Jak správně definovat „výstup z učení“
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Fakulta zdravotnických studií
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Fakulta zdravotnických studií
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Didaktické prostředky
Fakulta zdravotnických studií
Studijní program Ošetřovatelství
Transkript prezentace:

Návrh národních deskriptorů pro úroveň VOV a Bc studia Seminář Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Michal Karpíšek Praha, 2. prosince 2008

2 Obsah  Současná úprava VOV a Bc studia  Evropský kvalifikační rámec  Dublinské deskriptory  Navržená struktura deskriptorů  Návrh národních deskriptorů pro vyšší odborné vzdělávání  Návrh národních deskriptorů pro Bc studijní programy  Možnosti dalšího postupu

3 Deskriptory  znalosti  dovednosti  kompetence absolventů jednotlivých úrovní Zohledňují požadavky:  pracovního trhu  dalších vzdělávacích úrovní  společnosti v obecném vyjádření

4 Zdroje pro formulaci  Současná legislativa  Evropský rámec kvalifikací (EQF)  Rámec kvalifikací pro Evropský vysokoškolský prostor (EHEA) – Dublinské deskriptory

5 Legislativa: VOV a Bc studium Bakalářský studijní program je zaměřen zejména na přípravu k výkonu povolání a k Mgr studiu. Bezprostředně se využívají soudobé poznatky a metody; obsahuje též v potřebném rozsahu teoretické poznatky Akademicky zaměřené VOS rozvíjí a prohlubuje znalosti a dovednosti studenta získané ve středním vzdělávání a poskytuje všeobecné a odborné vzdělání a praktickou přípravu pro výkon náročných činností Profesně zaměřené

6 Evropský kvalifikační rámec EQF úroveň 5úroveň 6 znalosti  rozsáhlé a specializované faktické a teoretické znalosti v oboru práce nebo studia a povědomost o hranicích těchto znalostí  pokročilé znalosti v oboru práce nebo studia zahrnující kritické porozumění teoriím a zásadám dovednosti  rozsáhlá škála kognitivních a praktických dovedností požadovaných při vypracování tvůrčích řešení abstraktních problémů  pokročilé dovednosti prokazující zvládnutí oboru a smysl pro inovace, jež jsou požadovány při řešení složitých a nepředvídatelných problémů ve specializovaném oboru práce nebo studia kompetence  řídit a kontrolovat pracovní nebo vzdělávací činnosti, při nich dochází k nepředvídatelným změnám  posuzovat a rozvíjet své vlastní výkony a výkony ostatních  řídit složité technické nebo odborné činnosti či projekty, nést odpovědnost za rozhodování v nepředvídatelných pracovních nebo vzdělávacích situacích  nést odpovědnost za řízení odborného rozvoje jednotlivců a skupin

7 Dublinské deskriptory Krátký cyklus1. cyklus znalosti a porozumění  prokázali znalosti a porozumění ve studijním oboru, který staví na všeobecném sekundárním vzdělání a jenž se na své obvyklé úrovni opírá o odborné učebnice; tyto znalosti poskytují základ pro obor činnosti či povolání, osobnostní rozvoj a další studia, jimiž se dokončuje první cyklus;  prokázali znalosti a porozumění ve studijním oboru, který staví na všeobecném sekundárním vzdělání a překračuje je a jenž se na své obvyklé úrovni opírá o odborné učebnice, a v některých aspektech také o nejnovější poznatky v tomto studijním oboru; využívání znalostí a porozumění  umějí uplatnit své znalosti a porozumění v rámci povolání;  umějí uplatnit své znalosti a porozumění způsobem, z něhož je patrný profesionální přístup k jejich práci či povolání, a mají kompetence, jež se obvykle prokazují sestavováním a obhajováním argumentace a řešením problémů v tomto studijním oboru,

8 Dublinské deskriptory pokračování Krátký cyklus1. cyklus tvoření úsudku  jsou schopni zjistit údaje a použít je k formulaci odpovědí na přesně vymezené konkrétní i abstraktní problémy;  jsou schopni shromáždit a interpretovat relevantní údaje (obvykle ve vlastním studijním oboru) a z nich dospět k úsudkům, zohledňujícím též příslušné společenské, vědecké a etické problémy komunikace  umějí o svém porozumění, svých dovednostech a činnostech komunikovat se spolupracovníky, nadřízenými i zákazníky  umějí sdělovat informace, myšlenky, problémy a řešení jak odborníkům tak laikům; schopnost dalšího vzdělávání  mají schopnost se dále vzdělávat s určitou mírou samostatnosti  vytvořili si schopnost dalšího vzdělávání, potřebnou ke studiu s vysokou mírou samostatnosti

9 Závěry srovnání  Zákon obsahuje vágní vymezení, které v některých místech koresponduje s formulacemi použitými u EQF či EHEA  Nejednoznačné postavení VOV a vazba na EQF (5 či 6?) a EHEA  Bc ~ úrovni 6 EQF a 1. cyklu EHEA

10 AK VOV: Cíle a charakteristiky VOV  Terciární profesně zaměřené vzdělávání  Ucelená, specializovaná, odborná kvalifikace ≤ 5 kvalifikačních standardů  Vychází z potřeb trhu práce  Specializované odborné znalosti uplatnitelné v jedné širší oblasti  Podmínky pro možnost pokračovat ve studiu na vysoké škole

11 AK VOV: Absolvent VOV je schopen:  prakticky samostatně použít teoretické znalosti úzce navázané na specializaci  rychlého zapracování ↔ odborná praxe a seznámení s reáliemi oboru během studia  prokázat rozdíly ve znalostech, zaměření, profilaci proti absolventovi středoškolského i bakalářského studia daného oboru  používat cizí jazyk na úrovni B1 společných evropských standardů + odborný jazyk  používat ICT na úrovni ECDL Certifikátu  používat komunikační kompetence

12 AK VOV Absolvent VOV je schopen (2):  samostatného přístupu k práci  rozhodovat se a volit v rámci jednoznačně popsaného problému  po získání zkušeností řídit tým spolupracovníků  nést zodpovědnost za práci jiných nebo za využívání zdrojů  fungovat v rámci vícečlenných skupin  srozumitelně formulovat a prezentovat vlastní názory odrážející rovněž i pohled dalších členů skupiny  učit se podle požadavků firmy, hodnotit úspěšnost vlastního učení a nalézt vlastní potřeby v rámci strukturovaného vzdělávacího prostředí

13 AK VOV Požadavky na vyšší odborné školy  zdůvodněný profil absolventa a odpovídající název programu  rozpracování profilu absolventa do učebních plánů  variabilita studia, kredity, moduly, různé metody učení  dlouhodobá odborná praxe  literatura, další zdroje informací, pomůcky  hodnocení studentů a pojetí absolutoria prokazující dosažení deklarovaných cílů  podpůrné prostředí a asistence studentům  odpovídající personální zabezpečení a rozvoj  odpovídající materiální zabezpečení a rozvoj  spolupráce s VOŠ a VŠ, podniky a organizacemi včetně zahraničních  systematický rozvoj školy

14 Návrh struktury deskriptoru EQF EHEANávrh NSK TV znalosti znalosti a porozumění Odborné znalosti dovednosti využívání znalostí a porozumění Odborné dovednosti kompetence tvoření úsudku Obecné způsobilosti  Tvoření úsudku  Komunikace  Schopnost dalšího vzdělávání komunikace schopnost dalšího vzdělávání

15 Návrh deskriptorů pro VOV Absolventi s kvalifikací na úrovni vyššího odborného vzdělávání: Odborné znalosti  prokázali pokročilé znalosti a porozumění, které odpovídají užšímu okruhu specializovaných povolání v jednom segmentu oboru, staví na všeobecném sekundárním vzdělání, překračují jej a jsou podpořeny zkušenostmi a znalosti prostředí oboru v praxi Odborné dovednosti  umějí pružně uplatnit své odborné znalosti a porozumění v rámci užšího okruhu povolání v oboru při samostatném řešení precizně definovaných problémů, ovlivňovaných více, někdy navzájem se ovlivňujícími a nepředvídatelnými faktory

16 Návrh deskriptorů pro VOV pokr. Absolventi s kvalifikací na úrovni vyššího odborného vzdělávání: Obecné způsobilosti Tvoření úsudku jsou schopni:  samostatného přístupu k práci;  rozhodovat se a volit v rámci uceleně, jednoznačně a konsistentně zadaného a popsaného abstraktního problému;  po získání zkušeností a zapracování řídit tým spolupracovníků, nést zodpovědnost za práci jiných nebo za využívání zdrojů ;  pracovat v rámci vícečlenných, komplexních a různorodých skupin;  srozumitelně formulovat a prezentovat vlastní názory odrážející rovněž i pohled dalších členů skupiny;  používat znalosti a dovedností alespoň v jednom cizím jazyce alespoň na úrovni B1 podle evropských standardů včetně odborného jazyka;  používat komunikační kompetence v běžném rozsahu včetně prezentačních technik, vedení rozhovorů, spolupráce ve skupině jako člen týmu, komunikace se zákazníkem, nadřízenými i podřízenými;  používat základních dovedností v oblasti ICT odpovídající ECDL Certifikátu;  učit se podle požadavků povolání, hodnotit úspěšnost vlastního učení a určit vlastní vzdělávací potřeby v rámci strukturovaného vzdělávacího prostředí Obecné způsobilosti Komunikace Obecné způsobilosti Schopnost dalšího vzdělávání

17 Návrh deskriptorů pro Bc Absolventi bakalářského studijního programu: Odborné znalosti  prokázali pokročilé znalosti a porozumění teoriím, konceptům a metodám, které odpovídají okruhu povolání v oboru práce nebo studia, přičemž některé jsou v popředí poznání oboru a zahrnují kritické porozumění teoriím a zásadám jejich využití v praxi Odborné dovednosti  umějí spolehlivě uplatnit své odborné znalosti a porozumění v rámci specializovaného oboru práce nebo studia při řešení složitých a nepředvídatelných problémů profesionálním přístupem s použitím inovativních metod, nástrojů a podpůrné argumentace

18 Návrh deskriptorů pro Bc pokr. Absolventi bakalářského studijního programu: Obecné způsobilosti Tvoření úsudku jsou schopni:  přistupovat tvořivě a iniciativně k práci;  rozhodovat se s využitím interpretace relevantních údajů v rámci nestabilního nepředvídatelného pracovního nebo studijního kontextu;  řídit složitější odborné nebo profesionální činnosti nebo projekty včetně plánování, implementace a získávání zpětné vazby, nést zodpovědnost za veškeré související rozhodování ;  účinně působit pod vedením nebo v partnerském vztahu s kvalifikovaným i odborníky a vést vícečlenné, komplexní a různorodé skupiny;  formulovat a prezentovat vlastní názory, odrážející i pohled dalších členů skupiny; srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, problémy a řešení jak odborníkům, tak laikům s použitím řady technik;  používat znalosti a dovedností alespoň v jednom cizím jazyce alespoň na úrovni B1 podle evropských standardů včetně odborného jazyka;  používat základních dovedností v oblasti ICT odpovídající ECDL Certifikátu;  důsledně hodnotit vlastní učení a určit vlastní vzdělávací potřeby v neznámém a proměnlivém prostředí vyžadujícím vysokou míru samostatnosti;  schopni pomoci ostatním při hledání vzdělávacích potřeb. Obecné způsobilosti Komunikace Obecné způsobilosti Schopnost dalšího vzdělávání

19 Možnosti dalšího postupu  Diskuze nad národními deskriptory – kvalifikační úrovně v terciárním vzdělávání  Sektorové kvalifikace  Inovace studijních programů?  Dopad hodnocení studentů?  Uznávání předchozího vzdělávání?  Informace pro veřejnost a školy