Principy Úhradové vyhlášky 2012. Aktuální ekonomická situace  Příjmy a tím i stabilita systému veřejného zdravotního pojištění závisí primárně na zaměstnanosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajské zdravotnictví
Advertisements

zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centrová léčba roku několik poznámek
Financování zdravotnictví ČR
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Dohodovací řízení 2011 Akutní péče 100% úhrady roku 2009 včetně center a MNP (návrh SZP a AČMN) nebo 95% úhrady roku 2009 se zohledněním center a MNP (návrh.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Aktuální krize zdravotnictví
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý 100 dnů na MF ČR.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita v českém zdravotnictví
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
DRG ÚHRADOVÉ MECHANISMY ING. ZDENĚK KABÁTEK ŘEDITEL VZP ČR
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Úhrady zdravotní péče v roce 2012, výhled do roku 2013 Ing. Petr Nosek
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Novela seznamu zdravotních výkonů
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Ošetřovatelství v primární péči
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Poptávka po zdravotní péči
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Poskytovatelé ambulantní hemodialyzační péče Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Ekonomika českého zdravotnictví
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Poskytovatelé ambulantních gynekologických služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Demografie vs. zdravotnictví
Restrukturalizace zdravotní péče v kraji Weiden
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Poskytovatelé ambulantních stomatologických služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Principy Úhradové vyhlášky 2012

Aktuální ekonomická situace  Příjmy a tím i stabilita systému veřejného zdravotního pojištění závisí primárně na zaměstnanosti  MF ČR nepředpokládá žádný významný posun v zaměstnanosti. Zaměstnanost se má v roce 2012 snížit o cca 0,2% a očekává se stabilní míra nezaměstnanosti na úrovni 6,9 %, nicméně predikce nepočítá se závažnými událostmi jako je například rozšíření dluhové krize do Itálie či rozpad eurozóny  Výše průměrné mzdy bude stagnovat

Aktuální ekonomická situace Na českou ekonomiku drtivě dopadla ekonomická krize a rozpočty se z toho dodnes vzpamatovávají. Další snižování schodků letech 2012 a 2013 je velmi závislé na ekonomickém dění v ostatních zemích EU

Aktuální ekonomická situace – implikace pro politiku úhrad MZ  Vzhledem již tak k napjatým veřejným rozpočtům nelze očekávat navýšení prostředků od státu  Vzhledem k volatilitě vývoje v eurozóně existuje nezanedbatelná možnost podstatně horšího vývoje, než jaký předpokládá makropredikce MF MZ jako odpovědný hospodář se musí především soustředit na lepší alokaci současného objemu prostředků než na jeho navyšování – systém musí mít rezervy pro případ závažné krize

Návaznost na Programové prohlášení vlády rozpočtové odpovědnosti  Je nutné, aby v rámci každého segmentu došlo k evaluaci - kdo poskytuje skutečně nezbytné služby a kde jsou v rámci systému neefektivity  Peníze musí jít za pacientem – zdravotnický systém zde není proto, aby udržoval uměle zaměstnanost, ale aby poskytoval účinně a s přihlédnutím k nákladové efektivitě péči zdravotní péči občanům ČR Systém DRG zajistí naplnění obou dvou těchto ideových východisek

Vývoj objemu prostředků v minulých letech Celkový objem prostředků stoupal více než proporčně vzhledem k HDP.

Vývoj objemu prostředků v minulých letech Ve většině segmentů docházelo v minulých letech k bezprecedentním nárůstům

Objemu prostředků na rok 2012  „Současná stabilní ekonomická situace českého zdravotnictví je obrovským úspěchem zdravotních pojišťoven, poskytovatelů zdravotní péče a ministerstva zdravotnictví.“ doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

Principy úhrad pro rok 2012  Hlavní cíle 1) Do úhrad akutní lůžkové péče zavést platby za případový paušál (klasifikační systém DRG)  Princip: zdravotnickému zařízení hrazena péče za každého léčeného pacienta v definovaném rozpětí  „Peníze jdou za pacientem“ 2) Ponechat úhrady tzv. „centrových léků“ ve výši roku 2011  S motivací pro ZZ i ZP, vstoupit v této oblasti do jednání o nových smluvních vztazích, přinášejících vyšší efektivitu – např. kontrakty sdílení rizika („risk-sharing contracts“)

Principy úhrad pro rok ) Zavést princip individuálních kontraktů v oblastech, kde je žádoucí zkrátit čekací dobu na výkon  Totální endoprotézy kyčle, kolene apod.  Vytvořit tlak na cenu materiálu  TEP, kardiovertery, K-stimulátory apod.  Dát impuls k případnému nasmlouvání jiného organizačního uspořádání, které je efektivnější a přináší pacientům větší užitek  např. jednodenní chirurgie ve vybraných oblastech (výkony na oční čočce, laparoskopická cholecystektomie, laparoskopické operace zevních kýl, operace varixů, konizace a kyretáž atd.)

Principy úhrad pro rok ) Vyčleněná péče, která je pro rok 2012 obtížně hraditelná přes DRG, s jiným způsobem úhrady  Dlouhodobým cílem kultivace DRG systému je tuto skupinu co nejvíce zúžit  Touto formou bude v roce 2012 hrazeno v průměru 10 – 15% péče 5) Aplikovat na ambulantní péči v lůžkových zdravotnických zařízeních zcela identické principy, jako v ambulancích mimo nemocnice

Úhrada pomocí systému DRG  DRG – nástroj k racionalizaci systému úhrad  Typ úhrady výrazně ovlivňuje a (de)motivuje chování poskytovatelů péče  Při správném nastavení je DRG ideálním nástrojem pro jejich vymezení  Klíčové je vymezit i technické detaily (překlad, outliers, znovupřijetí, platby mimo systém DRG)  Pomocí DRG bude v roce 2012 hrazeno v průměru 75% péče

Úhrada pomocí systému DRG  Zásadní výhody DRG: 1) Spravedlnost - stejná úhrada za stejnou službu - cílový stav  Ukončení neustávajících argumentů ohledně spravedlivosti současného úhradového systému (větší nemocnice vs. menší nemocnice, FN vs. krajské nemocnice atd.) 2) Měřitelnost  Porovnávání produktivity, efektivnosti rozsahu a kvality péče 3) Transparentnost  Prevence korupčního prostředí díky jasnému vymezení ceny a zdravotní služby 4) Efektivita  DRG tlačí nejen na ekonomickou výkonnost, ale i na kvalitu prováděné péče  DRG napomáhá odhalení skutečné efektivity hospodaření jednotlivých poskytovatelů

Motivace systému DRG k výkonnosti  DRG nabízí motivaci poskytovatelům péče k:  Inteligentnější a rychlejší diagnostice (chyby v diagnostice se stávají nákladnými)  Efektivnější léčbě (neefektivní léčba se stává nákladnou)  Lepšímu uspořádání vnitřních procesů  Kratší čekací době mezi diagnostickou a terapeutickou fází  Lepší organizaci mezioborové spolupráce  Dostatečnému počtu případů v rámci specializací

Úhradová vyhláška 2012 – základní obrysy SegmentOčekávaný vývoj úhrad v roce 2012 Praktičtí lékařiStagnace Ambulantní specializovaná péče celkový objem stagnace, mírné změny ve struktuře, předpokládaný nárůst 2013 Gynekologická péčestagnace Laboratorní a radiodiagnostická péče Stagnace – mírná degrese Domácí zdravotní péče, fyzioterapie stagnace ZZS, doprava, LSPPstagnace Stomatologická péče celkový objem stagnace, aplikace strukturální dohody o systematice výkonů Lázeňská péče a ozdravovny minimální parametry úhrad jako v roce 2011 Nemocnice Zavedení DRG, úhrada "centrových léků" stagnace, zavedení individuálních kontraktů ve vhodných oblastech, pro ambulantní péči v rámci nemocnic aplikace stejných mechanismů, jako pro jinou ambulantní péči, navýšení úhrad realizováno prostřednictvím navýšení "základní sazby DRG"

Děkuji za pozornost