Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

Jihomoravská plynárenská, a.s.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Novela zákona č. 458/2000 Sb., v oblasti plynárenství
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zásadní změny v novele energetického zákona
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Systém kontrolní činnosti SEI
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Nové nastavení regulace v plynárenství
Transkript prezentace:

Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7. prosince 2007 Josef Fiřt

2 1.Proces liberalizace na trhu se ZP v ČR 2.Aktuální stav na trhu s plynem a vliv regulace 3.Spolupráce regulačních orgánů EU

3 I.Proces liberalizace trhu se zemním plynem  Postupné otevírání trhu s plynem:  2005 – spotřebitelé s roční spotřebou nad 15 mil. m 3 35 největších odběratelů  2006 – všichni spotřebitelé kromě domácností  2007 – všichni spotřebitelé včetně domácností Rok 2005:  Nefunkční trh, návrhy na zahájení správních řízení od většiny oprávněných zákazníků, podání návrhu na řešení možného zneužití dominantního postavení u ÚOHS

4  Analýza ze strany ERÚ a ÚOHS  Reakce:  Zavedení regulace cen pro oprávněné zákazníky,  Udělení pokuty ze strany ÚOHS a ERÚ  Efekt ze zavedení regulace:  uspoření cca 2 mld. Kč za rok 2006, což představuje cca o 4,4 % snížení nákladů na nákup zemního plynu.

5 Formální upozornění EK  Úřední oznámení – ke směrnici č. 2003/55/ES  Nesprávné provedení čl. 3 odst. 2 – realizace oddělení PDS v souladu s termíny ve směrnici  Neexistence ustanovení o zveřejňování obchodních podmínek pro využívání zásobníku provozovatelem podzemních zásobníků – čl. 19 odst. 3  Nesdělení informace o přijatých opatřeních týkajících se PSO – universální/veřejné služby čl. 3 odst. 6  Zajištění nediskriminačního přístupu pro TPA – ustanovení čl. 6 vyhlášky 673/2004 Sb. stanoví přednostní přístup k přepravním kapacitám pro určité smlouvy

6 II.Aktuální stav na trhu s plynem a vliv regulace  K 1. dubnu 2007 skončena cenová regulace:  Obchodníci distribučních společností tvoří své ceny dle své cenové politiky,  Termíny změn cen jsou odvislé od politiky jednotlivých obchodníků,  Nabízené produkty: vzorcová cena, fixace ceny, platba v cizí měně, sdružená smlouva či smlouva o dodávce plynu.  Počet konečných zákazníků, kteří změnili dodavatele:  Rok 2005:  VO: 2 – přiřazení přímo připojených zákazníků do zóny příslušné distribuční společnosti  SO: 0  MO: 0  DOM: 0

7  Rok 2006:  VO: 2 – přechod k novému dodavateli (Wingas) a změna dodavatele z důvodu skončení činnosti spol. ČMP  SO: 24 – převážná většina změna dodavatele z důvodu skončení činnosti spol. ČMP  MO: 428 – převážná většina změna dodavatele z důvodu skončení činnosti spol. ČMP  DOM: 0  Rok 2007:  VO: 59 – přechod k novému dodavateli (Vemex, Lama)  SO: 2 – přiřazení přímo připojeného zákazníka do zóny příslušné distribuční společnosti a přechod k novému dodavateli (Vemex)  MO: 0  DOM: převážná většina změna dodavatele z důvodu skončení činnosti spol. ČMP a vznik společnosti Quantum Vyškov

8  Aktivní obchodníci na trhu:  RWE, E.On, PP, a.s., Vemex, (MND, a.s., Česká naftařská společnost, s.r.o., LAMA)  Různé chování obchodníků (RWE, JČP, PP) vůči zákazníkům  Situace na trhu se skladovací kapacitou:  Od 1. května t.r. vznikla společnost RWE Gas Storage, s.r.o.  Druhým provozovatelem podzemních zásobníků v ČR: MND, a.s.  Pronajaté skladovací kapacity na Slovensku: Nafta, a.s.  Cena za uskladňování od RWE Gas Storage, s.r.o. a Nafta, a.s. od 1. dubna 2008 narůstá, což představuje negativní dopad na trh.

9 Podíl jednotlivých složek ceny plynu na cenách dodávek pro domácnosti v r. 2007

10  Dle Energetického zákona je cena dělena na:  Regulované činnosti:  Činnost přeprava a distribuce  Neregulované činnosti:  Činnost uskladňování a dodávky zemního plynu:  Ceny dodávky zemního plynu:  Požadavky obchodníků na nárůst marží na rok 2008 jak na úrovni velkoobchodu, tak na úrovni maloobchodu.

11  Ceny za činnost uskladňování na rok 2008:  Nárůst v řádů desítek procent.  Odpovídá nárůst cen trhu?  Je trh se službou uskladňování konkurenceschopný?  Nové kapacity PZP  Rozdělování kapacit PZP – spor RWE x JČP; PP; Vemex  Legislativní úprava v novele energetického zákona.

12 Vývoj ceny zemního plynu pro kategorii domácnost v České republice Q 2007 [ EUR/MWh] Cena ZP bez daníCena ZP s veškerými daněmi Zdroj: IEA

13

14 Ceny distribuce na rok 2008  Pro výpočet cen je použita metodika stanovená vyhláškou č. 150/2007 Sb.  Změny oproti roku 2007  Zahrnutí vlivu přeceněných odpisů, jenž vznikly z důvodu právního oddělení distribučních společností  Míra výnosnosti regulační báze aktiv (WACC) je upravena na hodnotu 8,106 % v souvislosti se změnou sazby daně z příjmu právnických osob na 21 %.  Pro rok 2008 byla zahrnuta další část nákladů vyvolaných právním oddělením distribučních společností.

15  Nárůst průměrných cen je u jednotlivých společností rozdílný na základě těchto vlivů:  Rozdílná hodnota korekčního faktoru k výnosům  Uplatnění přeceněných odpisů  Meziroční změny distribuovaného množství plynu  Průměrný nárůst ceny distribuce za Českou republiku bude 6,7 %. Cena za přepravu na rok 2008  Změny oproti roku 2007  Míra výnosnosti regulační báze aktiv (WACC) je upravena na hodnotu 7,851 % v souvislosti se změnou sazby daně z příjmu právnických osob na 21 %.  Zahrnutí vlivu přeceněných odpisů a náklady z důvodu právního oddělení  Předpokládaný nárůst celkových povolených tržeb pro rok 2008 je 5,2 %.

16 III.Spolupráce regulačních orgánů EU  Dle směrnic č. 54 a 55 z 2003 ES povinnost zavést institut „regulačního orgánu“  Pozice regulačních orgánů jednotlivých států EU  různé pravomoci a kompetence  nejednotná legislativa  rozdílný stupeň nezávislosti  různé způsoby řízení

17  Srovnání ERÚ s jinými regulátory členských států EU

18

19 Návrh 3. legislativního balíčku → zvýšení pravomocí národních regulátorů  sjednocení pravomocí národních regulátorů a posílení nezávislosti  ustanovení evropské agentury ACER se zástupci z členských států (struktura, řízení, otázka hlasování je předmětem diskuze)  pravomoc ACER vydávat pravomocná rozhodnutí a nařízení, týkající se přeshraničních profilů (přeshraniční regulaci)  nejedná se o činnost jednoho evropského regulátora

Děkuji Vám za pozornost