Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

SAFE. SAFE - Systém evidence a ohodnocení dobrovolnické práce jako nástroje zvýšení transparentnosti a efektivity hospodaření v NNO Cíle projektu SAFE.
Komunitární program PROGRESS
Rozvojový program Excelence středních škol 2012
KOUS Vysočina, o.s. KOUS je zkratka pro Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací, které působí v kraji Vysočina.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
1 Promotion kampaň Národního orgánu pro koordinaci říjen / listopad 2008.
DOTAČNÍ POLITIKA MĚSTA PLZNĚ V OBLASTI KULTURY
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Finanční možností svépomocných skupin
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Nástroj změny v místním prostředí
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Celostátní síť pro venkov
OMC Pracovní expertní skupina
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu neformálního volnočasového vzdělávání mládeže.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1.Multikulturní výchova 2.Medializace a mediální výchova 3.Výchova k dobrovolnictví 4.Zdravé klima neformálního a zájmového vzdělávání 5.Participace a.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Program EU MLÁDEŽ V AKCI. Program Mládež v akci  tvoří rámec Evropské unie pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit pro mladé lidi  pro období.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Koordinace Evropského roku dobrovolnictví /10 Michal Urban 31. ledna 2011.
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Studium pro školní metodiky prevence
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí” Pořádaný v rámci projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Promotion kampaň Národního orgánu pro koordinaci říjen / listopad 2008
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Příprava operačních programů
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Mabistrát hlavního města Prahy
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí”
Transkript prezentace:

Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské státy Evropské unie. • Na základě zadání gestor žádá o grant, určený pro celonárodní aktivity realizované v rámci Evropského roku dobrovolnictví • Gestorem tohoto roku je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 2010 – Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyčleňovaní (MPSV) 2011 – Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (MŠMT) 2012 – Evropský rok aktivního stárnutí (MPSV) Evropský rok dobrovolnictví 2011

Priority Evropského roku dobrovolnictví Evropský rok dobrovolnictví a všechny aktivity s ním spojené, ať už na evropské národní úrovni, by se tedy měly realizovat v rámci následujících čtyř priorit. Hlavními prioritami ERD jsou tyto: 1.Zlepšovat podmínky pro dobrovolnictví (resp. dobrovolníky, organizace a subjekty pracující s dobrovolníky) a překonávat překážky v jeho fungování 2.Zvyšovat kvalitu dobrovolnictví (funkčnost, metodika, vzdělávání; analýza, výzkum; Sborník) 3.Podporovat oceňování dobrovolníků 4.Zviditelnit fenomén dobrovolnictví, zvyšovat povědomí o dobrovolnictví a jeho významu, zlepšování dobrého jména dobrovolnictví (image) Evropský rok dobrovolnictví 2011

Způsob koordinace Evropského roku • Mezirezortní koordinační výbor pro ERD (MKV) - složený ze zástupců státního i neziskového sektoru; poradní orgán • Pracovní skupiny (Legislativní, Mediální, Metodická – a Organizační) – jejich úkolem je naplňovat priority ERD, členové na základě doporučení, odbornosti a zkušeností • Tematické pracovní skupiny – určeny dle 12 oblastí, kde je dobrovolnictví aktivní, např. Dobrovolnictví ve zdravotnictví, Dobrovolnictví v práci s dětmi a mládeží, Dobrovolnictví ve sportu, Dobrovolnictví firemní ad.) - Jednotlivé subjekty jsou navzájem provázané a v rámci ERD spolupracují s gestorem na naplňování cílů. Evropský rok dobrovolnictví 2011

Hlavní aktivity v rámci ERD • Konference • Síťovací – prosinec 2010 • Zahajovací – únor 2011 • Příhraniční dobrovolnictví – březen 2011 • Závěrečná – leden 2012 • Týden dobrovolnictví – listopad 2011 (Praha) - ve spolupráci s evropskou agenturou (PAU Education), vyvrcholení kampaně - „stan pro prezentaci dobrovolnictví formou „veletrhu“ v hlavním městě, spojený s řadou aktivit pro veřejnost, dokumentace a propagace • Sborník • stav dobrovolnictví v ČR a ve 12 oblastech dobrovolnictví/ příklady dobré praxe/ navrhovaná opatření pro zlepšení stavu/ shrnutí údajů (počtu apod.) • bude prezentován na Závěrečné konferenci (leden 2012) Evropský rok dobrovolnictví 2011

Hlavní aktivity v rámci ERD • Web k Evropskému roku • aktuality - kalendář akcí - informace z 12 oblastí dobrovolnictví – příběhy – ambasadoři – medializace • Medializace a P.R. aktivity • spot, reportáže, články, rozhovory a dalšími nástroji • stavebním kamenem kampaně jsou příběhy („neobyčejné příběhy obyčejných lidí“) • provázanost s evropskou kampaní ERD, např. natáčení reportáže o vybraném dobrovolnickém projektu v ČR (podzim 2011) • provázaná s „tvářemi Roku dobrovolnictví“ (tzv. ambasadoři) • Podpora dobrovolnických projektů a aktivit • formou zviditelnění, propagace, akcí a konferencí (Týden dobrovolnictví) Evropský rok dobrovolnictví 2011

Financování ERD a Mimořádný dotační program MŠMT • Česká republika zažádala o grant od Evropské komise ve výši EUR, určený na aktivity v rámci ERD na národní úrovni. • S cílem podpořit konkrétní projekty vyhlásilo MŠMT Mimořádný dotační program „Evropský rok dobrovolnictví“ pro nestátní neziskové organizace. (příprava na ERD) Program byl určen na přípravu na ERD a dotace byly rozděleny v celkové hodnotě cca 5 mil. Kč ( Kč). • Do konce roku 2010 bude vyhlášeno 2. kolo Mimořádného dotačního programu „Evropský rok dobrovolnictví“ pro nestátní neziskové organizace. (realizace ERD) (uzávěrka , vyhlášení – ) Evropský rok dobrovolnictví 2011