Valná hromada Lednice 18.5.2012 ElA Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Advertisements

Podprogram pro začínající včelaře Číslo podprogramu: PF
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
Přijímací řízení pro školní rok 2014/15 Čtyřleté studium.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Nová směrnice o energetické účinnosti
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Rozhodnutí Vězeňské služby ČR
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ ve šk. roce 2012/2013. Pardubický kraj Povinné přijímací zkoušky pro maturitní obory SCIO testy 9. tř. – ČJ, M, OSP 5. tř. – OSP Podrobnosti.
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Přijímací řízení pro školní rok 2014/15 Osmileté studium.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Registrace podle EMAS III
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ ve šk. roce 2014/2015
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Hodnocení plnění POH LK
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2009 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2008.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2010 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2009.
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Kontrolní činnost ČIŽP ZOV v období 2006 až 2015 Ing. Ivana Svobodová Ing. Martin Zemek, Ph.D , Praha - Žofín.
Evropská občanská iniciativa
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
REMOBIL NEZISKOVÝ PROJEKT SBĚRU POUŽITÝCH MOBILNÍCH TELEFONŮ.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Stavební právo.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Valná hromada Lednice ElA Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními

Program I. Pozice RETELY v ČR a EU II. Legislativa v ČR a EU III. Současný stav – soudy a ČIŽP IV. Informace k roku 2011 – Roční zpráva za rok 2011 V. Vyhlídky do konce roku 2012 VI. Různé Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními

sedmý úspěšný rok RETELA jako součást systému EEZ v ČR:  počet klientů zůstává přes 1000  optimalizovaná výše příspěvků  pokrytí všech 10 skupin EEZ + baterie  jednoduchost hlášení  zájem ze zemí EU (anglické stránky, reference z WEEE Fóra) Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními

Legislativa – kroky k novelizaci ČR  Teze zákona o zpětném odběru výrobků byly schváleny pěti asociacemi a pěti kolektivními systémy.  Dopis ministrovi z s žádostí o jednání dosud bez odezvy. Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními

Legislativa – kroky k novelizaci ČR Klady a zápory Tezí Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními Umožněno působení více KS v každé skupině (zvažuje se garant za každou skupinu). Požadován podíl na trhu alespoň 5%. Stanovení cílů: 45% POM do konce 2016 (ČR 40%) 65% POM (či 85% produkovaného odpadu) do konce 2018 (ČR do 2021) Návrh společných sběrných míst Nebudou povinně akciovky a zakladatelem může být asociace Finanční rezervy navrhují ve výši 20 mil. Kč (5% ročních nákladů všech KS)

Redukce počtu skupin až od 2018 Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními 1. zařízení na výměnu tepla – lednice, klimatizace, radiátory 2. obrazovky a monitory 3. světelné zdroje 4. velká elektrozařízení 5. malá elektrozařízení (žádný rozměr větší než 50 cm) 6. IT

Legislativa – kroky k novelizaci EU Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními  19. ledna 2012 text Směrnice schválen na plénu Evropského parlamentu ve druhém čtení.  Probíhají oficiální překlady (včetně češtiny).  Po publikování ve věstníku (odhad podzim 2012) je 18 měsíců na transpozici (odhad na počátek roku 2014).

Současný stav - ČIŽP Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními Všechny dosud ukončené spory RETELA/klient vs. MŽP/ČIŽP skončily v náš prospěch Inspekce nyní vrací poslední pokuty.

Poučení ze soudních sporů Z pravomocných soudních rozsudků (všechny ve prospěch RETELY resp. jejích klientů):  Rozhodnutí o určení tzv. správců financí z konce roku 2005 nemohla nabýt právní moci, jelikož nebyla toliko evidenčního charakteru a nebyla dodržena procesní pravidla (nesprávné vedení správních řízení bez účasti všech účastníků řízení).  Toto již akceptuje i MŽP.

Pokračování soudních sporů  Ministr na doporučení rozkladové komise nově zamítl obnovy řízení (nyní pro údajné opožděná podání), což vyústilo v podání nových žalob advokátní kanceláří Wilson.  Toto však nemá vliv na předchozí konstatování (MŽP by muselo prokázat jimi avizovanou „fikci doručení“ ve stovkách případů).

Současný stav - ČIŽP Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními V letošním roce bez kontrol a zatím i bez udávání.

Informace k roku 2011  Zpracována Roční zpráva za rok 2011 za výrobce a dovozce elektrozařízení v KS RETELA (za 1065 povinných osob)  Zpráva předána v zákonném termínu na MŽP (k nahlédnutí v kanceláři RETELY).  MŽP požaduje podrobnější údaje o nákladech a rezervách (samo však informace tají).  Výroční zpráva za rok 2011 bude zpracována po podání daňového přiznání v 6/2012 (očekáván kladný hospodářský výsledek). Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními

Informace k roku 2011  RETELA vydává na požádání potvrzení o zapojení do systému (v češtině či angličtině).  Zpracováno tun odpadních EEZ (zhruba dtto jako v 2010).  Potvrzena výrazná majorita v naší klíčové skupině č.6.  Celkově v ČR nárůst sběru na 5.3 kg/osobu. Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními

Výhled do konce roku 2012 MŽP  Do konce roku 2012 další odklad předložení návrhu zákona pro zpětný odběr výrobků (asociace požadují samostatný zákon pro EEZ – nejvýše s bateriemi).  Možnost zápisů povinných osob jen prostřednictvím KS z roku 2005, jako obrana proti parazitujícím minisystémům jako OFO či Bren. Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními

Ing. Jaroslav Vladík jednatel RETELA, s.r.o. Děkuji za pozornost Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními

RETELA, s.r.o. Neklanova 152/ Praha 2 Tel: Kontakt Kolektivní systém pro nakládání s elektrozařízeními