Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Advertisements

PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
zpracovaný v rámci projektu EU
Voda a její okolí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Teorie o vzniku života na Zemi
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Projevy života, třídění organismů
Země a život, vývoj života
vypracovala: Vendula skalová
Pedosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími pedosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Voda a vzduch = základ života
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI611 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Hydrosféra Filip Bordovský.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Jednobuněční živočichové
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Projevy života, třídění organismů
Země a život, vývoj života
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_32_INOVACE_
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy skupenství koloběh vody patogenní eutrofizace

Hydrosféra vodní obal Země voda ve všech skupenstvích (pevném, kapalném i plynném) pevné: sníh a led kapalné: voda povrchová (řeky, jezera, oceány, moře) a podpovrchová plynné: vodní pára v ovzduší

Hydrosféra pouze zhruba 3% sladké vody, zbytek vody je slané nejvíce sladké vody je v ledovcích a sněhu přes 30% sladké vody je jako voda podpovrchová

Zápis do sešitu Hydrosféra vodní obal Země skupenství: pevné (sníh, led), kapalné (povrchová, podpovrchová voda) i plynné (vodní pára) 3% sladké vody, většina ve formě ledu a sněhu

Koloběh vody obrázek 2

Koloběh vody koloběh vody – hydrologický cyklus voda z řek se vlévá do oceánů voda se vypařuje jak z pevnin, tak z oceánů odpařená voda kondenzuje (sráží se) v podobě srážek (déšť, sníh) padá na zem část vody vsákne, zbytek odteče do řek a oceánů koloběh vody – video koloběh vody ovlivňuje člověk – ovlivňuje odtok vody z krajiny (odlesňování, stavebnictví, odvodňování, stavba přehrad...)

Zápis do sešitu Koloběh vody hydrologický cyklus vypařování → kondenzace → srážky → vsakování, odtok ovlivnění koloběhu vody člověkem (odlesňování, odvodňování, přehrady, výstavba...)

Spotřeba vody v rozvinutých zemích 500 – 800 l/den v rozvojových zemích 50 – 150 l/den z celkové spotřeby připadá 70% zemědělství, 20% průmysl a 10% ostatní účely obrázek 3

Zápis do sešitu Spotřeba vody rozvinuté státy – mnohem větší spotřeba než rozvojové největší spotřeba v zemědělství, pak v průmyslu

Znečištění vody patogenními organismy (viry, bakterie, paraziti...) – například ze splašků eutrofizace vod – znečištění živinami způsobí velký nárůst řas a sinic (vodní květ) a tím klesá obsah kyslíku toxické látky – např. těžké kovy, nejčastěji z průmyslu teplotní znečištění

Znečištění vody eutrofizace vody obrázek 4

Znečištění vody Druhy vody Čištění vod pitná – zdravotně nezávadná, nesmí obsahovat žádné škodlivé látky v množství, které by mohlo poškodit organismus užitková – bakteriologicky nezávadná, k mytí, koupání, praní, nesmí se pít nebo z ní vařit provozní – pouze k provozním účelům Čištění vod mechanické – zachycování hrubých nečistot biologické – odbourávání organických látek pomocí mikroorganismů chemické – srážení anorganických látek

Znečištění vody Znečištění mořské vody velké řeky – přinášejí znečištěnou vodu ze zemědělství, domácností a průmyslu těžba ropy – úniky do oceánů z plošin námořní doprava – havárie tankerů, únik paliva z lodí nadměrný rybolov – ani tak neznečišťuje, jako snižuje populaci některých druhů

Zápis do sešitu Znečištění vody patogenní organismy (viry, bakterie, paraziti...) eutrofizace vod – znečištění živinami → nárůst řas a sinic → klesá obsah kyslíku toxické látky – např. těžké kovy teplotní znečištění Druhy vody pitná – zdravotně nezávadná, nesmí obsahovat nic co by mohlo poškodit organismus užitková – k mytí, koupání, praní provozní – k provozním účelům

Zápis do sešitu Čištění vod mechanické – zachycování hrubých nečistot biologické – odbourávání organických látek pomocí mikroorganismů chemické – srážení anorganických látek Znečištění mořské vody velké řeky těžba ropy námořní doprava nadměrný rybolov –neznečišťuje, snižuje populaci některých druhů

OPAKOVÁNÍ hydrosféra = vodní obal Země skupenství: pevné (sníh, led), kapalné (povrchová, podpovrchová voda) i plynné (vodní pára) 3% sladké vody, většina ve formě ledu a sněhu hydrologický cyklus: vypařování → kondenzace → srážky → vsakování, odtok, ovlivnění koloběhu vody člověkem (odlesňování, odvodňování, přehrady, výstavba...) spotřeba vody: rozvinuté státy – mnohem větší spotřeba než rozvojové, největší spotřeba v zemědělství, pak v průmyslu znečištění vody: patogenní organismy (viry, bakterie, paraziti...), eutrofizace vod (znečištění živinami → nárůst řas a sinic → klesá obsah kyslíku), toxické látky – např. těžké kovy, teplotní znečištění druhy vody: pitná (zdravotně nezávadná, nesmí obsahovat nic co by mohlo poškodit organismus), užitková (k mytí, koupání, praní), provozní –k provozním účelům

OPAKOVÁNÍ čištění vody: mechanické (zachycování hrubých nečistot), biologické (odbourávání organických látek pomocí mikroorganismů), chemické (srážení anorganických látek) znečištění moří: velké řeky, těžba ropy, námořní doprava, nadměrný rybolov – neznečišťuje, snižuje populaci některých druhů

Otázky a úkoly V jakých skupenstvích se voda na Zemi vyskytuje? Uveď příklady. Je na Zemi více slané nebo sladké vody? Stručně popiš hydrologický cyklus. Jak může docházet ke znečištění vod? Vysvětli pojem eutrofizace. K čemu můžeme, a k čemu už nesmíme využívat užitkovou vodu?

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Zdeněk MARTINEC a Jan VÍTEK. Přírodopis 4: pro 9. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 2. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2004, 88 s. ISBN 80-7235-261-X. [2012-04-12] ČERVINKA, Pavel. a kolektiv. Ekologie a životní prostředí: učebnice pro střední školy a odborná učiliště. 1. vydání. Praha: nakladatelství České geografické společnosti s.r.o., 2005. ISBN 80-86034-63-1. [2012-04-12] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-04-12] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – moře http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Nordsee_Wellen.JPG/640px-Nordsee_Wellen.JPG obr. 2 – koloběh vody http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Watercycleczechhigh.jpg obr. 3 – kapající kohoutek http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Water_drop_animation_enhanced_small.gif obr. 4 – eutrofizace http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Scheme_eutrophication_cs.svg/640px-Scheme_eutrophication_cs.svg.png