ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR V JIHOMORAVKÉM KRAJI A KRAJI VYSOČINA Brno, 6. března 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR V OLOMOUCKÉM A ZLÍNSKÉM KRAJI Olomouc,
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Hradec Králové ŘEŠME PROBLÉMY PODNIKÁNÍ V REGIONECH.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR AKTIVNÍ MOTIVACE ŽÁKŮ ZŠ = JISTOTA PRO BUDOUCNOST ŘEMESEL OLOMOUC
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Kraje Vám to řeknou ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI Chomutov, 12.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Mladá Boleslav, 3. dubna 2013.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Liberec ŘEŠME PROBLÉMY PODNIKÁNÍ V REGIONECH.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Závěrečná konference projektu
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR V JIHOMORAVKÉM KRAJI A KRAJI VYSOČINA Brno, 6. března 2013

Priority zaměstnavatelů v Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina: podpora průmyslu, omezení byrokracie, zajištění kvalitní dopravní infrastruktury a zkvalitnění technického školství CÍL DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY  definovat priority zaměstnavatelů působících v Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina  zjistit jejich hodnocení kvality podnikatelského prostředí v těchto krajích  poukázat na možnosti řešení problémů podnikatelského prostředí  vyjasnit jejich názor na krajskou a vládní politiku Šetření proběhlo v Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina v únoru 2013, bylo osloveno 150 firem v Jihomoravském kraji a 60 v Kraji Vysočina.

Dopravní infrastruktura Jihomoravský kraj Kraj Vysočina Více než 1/2 respondentů hodnotila tento problém jako závažný. Např. výstavba rychlostní komunikace R 52 Více než 1/3 respondentů vnímá tento problém jako závažný. Např. oprava dálnice D 1

Nedostatek technických profesí Jihomoravský kraj Kraj Vysočina 3/4 respondentů vnímají nedostatek technických profesí jako překážku při jejich podnikání. Více než 90% respondentů vnímá nedostatek technických profesí jako problém pro jejich podnikání.

Kvalita technického školství v kraji Jihomoravský kraj Kraj Vysočina 2/3 firem vnímají kvalitu technického školství v kraji jako problém bránící jejich podnikání. Tento problém je bariérou pro podnikání, jak uvádí téměř 2/3 respondentů.

Chybějící podpora nových investičních projektů Jihomoravský kraj Kraj Vysočina Problém podpory investic vidí téměř 3/5 zaměstnavatelů jako klíčový. Problém podpory investic není viděn z hlediska zaměstnavatelů jako klíčový. 1/5 respondentů není schopna tento problém posoudit.

Jihomoravský kraj Kraj Vysočina Respondenti vnímají jako problém nedostatečnou investiční podporu průmyslu ze strany kraje. Takto tento problém vnímá 3/4 dotázaných. Téměř 2/3 oslovených firem nepovažují současnou výši a úroveň podpory výzkumu jako překážku v jejich podnikání. Nedostatečné investice kraje do podpory rozvoje průmyslu Nedostatečné investice kraje do aktivit výzkumu a vývoje (např. zřízení technologického a inovačního centra)

Problematika související s environmentální legislativou Jihomoravský kraj Kraj Vysočina 50% respondentů shledává problematiku životního prostředí jako problém, který zasahuje do podnikání. Více než 60% respondentů neshledává problematiku životního prostředí jako zásadní problém. Např. vznik spaloven

Informovanost a transparentnost při rozdělování financí kraje (veřejné zakázky) Přes 2/5 oslovených firem považuje tento problém jako překážku v jejich podnikání. Více než pětina dotazovaných nedokázala odpovědět. Jihomoravský kraj

Prodej výstaviště developerovi, který by nepodporoval tradici veletrhů v Brně Jihomoravský kraj Tento problém je zásadní pro firmy z regionu, jak dokládá 64% respondentů.

Další problémy firem Jihomoravský kraj  Podpora duálního vzdělávání  Pravidelná komunikace s podniky - rozvoj kraje apod.  Podpora nových technologií a vývozu výrobků z Jihomoravského kraje  Zohlednění vlivu podnikatelských subjektů a jejich investičních záměrů při rozvoji kraje  Nedostatečná motivace obcí k podpoře podnikání – výstavba, investice pro výrobní podniky a jejich podpora ze strany kraje Kraj Vysočina  Struktura středních škol - vysoký počet humanitních škol, které berou studenty technickým školám.

Hodnocení přístupu regionálních úřadů při řešení problémů firem Jihomoravský kraj Cca 16% firem hodnotí přístup známkou1 Cca 25% firem hodnotí přístup známkou2 Cca 43% firem hodnotí přístup známkou3 Cca 16 % firem hodnotí přístup známkou4 Průměrná známka 2,6 Kraj Vysočina Cca 10% firem hodnotí přístup známkou2 Cca 55% firem hodnotí přístup známkou3 Cca 35% firem hodnotí přístup známkou4 Průměrná známka 3,25

Měl by Svaz průmyslu a dopravy ČR zastupovat zájmy zaměstnavatelů v krajské tripartitě? Jihomoravský kraj Kraj Vysočina Více jak 1/4 firem podporuje, aby Svaz zastupoval jejich zájmy v krajské tripartitě. 2/5 zaměstnavatelů o existenci tripartity neví. Takřka 1/3 firem podporuje, aby Svaz zastupoval jejich zájmy v krajské tripartitě, více než 1/2 respondentů nedokáže situaci posoudit.

Jaká jsou očekávání firem od nových krajských vlád? Jihomoravský kraj  Systémový přístup ke školství (středoškolskému, vysokoškolskému)  Podpora rozvoje podnikání - investice do stavebnictví a průmyslu, podpora nových firem i průmyslové výroby s dlouholetou tradicí  Podpora tvorby nových pracovních příležitostí, zlepšení infrastruktury, podpora vývojových a výzkumných center s následnou aplikací do praxe, ucelená koncepce podpory neziskových organizací, které pomáhají a podporují občany v tíživé situaci  Zlepšení komunikace s podniky např. při řešení pomoci středním firmám v oblasti dotací EU, větší podpora MSP  Více investičních pobídek pro místní firmy  Dostavba dálnice k hranicím s Rakouskem  Omezení byrokracie bránící rozvoji podnikání a odpovědnost, transparentnost, potírání korupce na všech stupních Kraj Vysočina  Dopravní infrastruktura - stavba obchvatu Havlíčkova Brodu, zlepšení situace přetížené silnice č. 38 a kvalitní oprava silnic  Efektivní fungování středního školství ve vazbě na zvýšení kvality i atraktivity technického školství  Omezení korupce na všech úrovních Citace:“ Bylo by toho více, ale volbami většinou zájem poklesne. Má tedy smysl se rozepisovat?“

Jaké služby ze strany SP ČR by zástupci firem v kraji uvítali? Jihomoravský kraj Z hlediska poptávky firem po službách SP ČR dominuje účast na podnikatelských misích a možnost prezentace na zahraničních veletrzích a výstavách, následuje zájem o organizaci setkávání firem. Firmy mají také zájem o poradenství v oblasti legislativy a organizaci odborných seminářů, informační servis a zprostředkování kontaktů. Kraj Vysočina Z hlediska poptávky firem po službách SP ČR dominuje prosazování zájmů v krajské tripartitě, následuje zájem o organizaci setkávání s hejtmanem. Firmy mají také zájem o poradenství v oblasti legislativy a organizaci odborných seminářů.

Závěr  Velkým problémem se jeví nedostatek technických profesí.  Závažným problémem je i stav dopravní infrastruktury – potřeba opravovat stávající silnice a budovat nové.  Co je pro firmy velký problém, pokud by BVV byly prodány developerovi, který by neměl zájem navázat na tradici veletrhů a výstav.  Podpora investic a podpora průmyslu.  Také je potřeba vylepšit přístup úředníků hejtmanství k problémům podnikatelů.  Firmy si rovněž žádají, aby jejich zájmy zastupoval SP ČR na krajských tripartitách.

Závěr Z komentářů šetření zúčastněných firem vyplynulo, že zaměstnavatelé by si přáli aktivnější přístup k problematice podpory technického školství, zvýšení tlaku na řešení problému dopravní infrastruktury a větší vstřícnost k problémům podnikatelů. Uvítali by větší podporu průmyslové výroby a obecně podnikatelských záměru a omezení populistické podpory občanských aktivit na úkor průmyslové výroby, která je prvotním tvůrcem daní. Oslovené firmy v regionu vidí služby SP ČR jako přínosné, zejména poradenství v legislativní oblasti, organizaci odborných seminářů a setkávání členských firem, možnost prezentace na zahraničních veletrzích a výstavách a využívání služeb regionálního zastoupení. Firmy by si přály častější setkávání členských firem.

Děkuji za pozornost Svaz průmyslu a dopravy ČR Regionální zastoupení pro Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina Ilona Staňková Kozí 26/ Brno tel: Centrála Freyova 948/ Praha 9 tel: web: