Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Předběžné regulované ceny v elektroenergetice pro rok 2013
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Kontrolní činnost SEI v nových podmínkách energetického zákona, zaměření kontrolní činnosti v roce 2013 Petr Holoubek Jelenovská 2013 Státní energetická.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Investice a regulatorní prostředí pro oblast sítí v elektroenergetice
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Nové regulační období - změny. Regulace v teplárenství
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Seminář k příležitosti 15-letého výročí založení SVSE Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 31. července 2014.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad Strategie ERÚ pro rok 2014 Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad

STRATEGIE Národní zájmy Evropské zájmy Světové zájmy

Osnova Hlavní úkoly regulátora Úspěchy v oblasti POZE Klíčové úkoly ERÚ v nejbližší budoucnosti Nové orgány v rámci působnosti ERÚ Elektřina 2014 Plyn 2014 POZE 2014 Teplo Kontrola

Hlavní úkoly pro regulátora Klíčovými termíny jsou rovnováha a stabilita: ochrana zájmů zákazníků a spotřebitelů s cílem uspokojení všech přiměřených požadavků na dodávku energií a ochrana oprávněných zájmů držitelů licencí, jejichž činnost podléhá regulaci Regulované subjekty mají mít dostatek prostředků na provoz, obnovu a investice = stabilita a předvídatelnost Spotřebitelé musejí mít jistotu, že regulátor bude důsledně kontrolovat oprávněnost a efektivitu nákladů, že nebudou poškozeni = rovnováha a důvěra Stát musí mít jistotu, že ERÚ dbá na ochranu zájmů ČR v rámci budování jednotného trhu = stabilita a bezpečnost

Úspěchy v oblasti obnovitelných zdrojů ERÚ se přímo angažoval v prosazení novely zákona č. 165/2012 o podporovaných a obnovitelných zdrojů Celkové výdaje na OZE 2013: 44 miliard Kč 2014: 45 miliard Kč Výdaje na OZE pro konečné spotřebitele: 2013: příplatky ve výši 583 Kč/MWh 2014: zastropováno na 495 Kč/MWh (-15,1 %) Bez novely zákona by příplatek činil 812 Kč/MWh (+ 28,2 %) Výdaje na OZE pro státní rozpočet: 2013: 11,6 miliard Kč 2014: Schváleno v návrhu SR 15,7 miliard Kč Podle propočtů ERÚ bude potřeba dotace celkem 16,46 miliard Kč

Klíčové úkoly ERÚ v nejbližší budoucnosti Nová regulační období Plynárenství v roce 2014 Elektroenergetika v roce 2015 Řešení problematiky POZE Zátěž se nesmí zvyšovat Novela energetického zákona Udržení nezávislosti ERÚ Temelín a jeho dopad do cen Jedná se o klíčové dva roky, které budou mít vliv na ceny v příštích 5 až 10 letech

Nové orgány v rámci působnosti ERÚ Vědecká rada ERÚ: Nezávislý a odborný poradní orgán jako oponent návrhů ERÚ Sledování vývoje energetického hospodářství v ČR Analýza možných dopadů a důsledků legislativních a regulačních zásahů v oboru včetně vývoje v EU Poskytování odborných stanovisek, společných doporučení... Složení rady: zástupci Akademie věd ČR, akademické sféry, odborníci z příbuzných institucí… Energetický ombudsman ERÚ: Důležitý prvek v oblasti ochrany spotřebitele Subjekt pro alternativní řešení spotřebitelských sporů v elektroenergetice, plynárenství a teplárenství (vyúčtování, změny vztahů a dodavatelů, reklamace…) Požadavek EU a EK, inspirace ve Francii a Velké Británii

Podíl regulované a neregulované složky dodávky elektřiny v roce 2014 Podíl jednotlivých složek ceny za dodávku elektřiny pro domácnosti v roce 2014 Podíl regulované a neregulované složky dodávky elektřiny v roce 2014 Regulovaná složka Neregulovaná složka Celkem 55,30 % 44,70 % 100 %

Podíl regulované a neregulované složky dodávky plynu v roce 2014 Předpokládaný průměrný podíl jednotlivých složek ceny za dodávku plynu v roce 2014 - domácnosti a maloodběratelé s roční spotřebou do 630 MWh (bez daňových položek) Podíl regulované a neregulované složky dodávky plynu v roce 2014 Regulovaná složka Neregulovaná složka Celkem 19,08 % 80,92 % 100 %

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla Zachování stávajícího rozdělení na: < 5 MW > 5 MW Zachování možnosti doplňkových sazeb I a II k základním sazbám ZB na KVET Rozdělení dle instalovaného výkonu: 0-200 kW, 200-1000 kW, 1000-5000 kW Aktualizace parametrů vstupujících do výpočtu Částečná diverzifikace dle paliva doplňkovou sazbou na zemní plyn Nová doplňková sazba pro: bioplynové stanice, zplyňování a čistou biomasu, stávající spalovny KO, zemní plyn Kromě parametru ÚPE zavedena diverzifikace výše podpory dle účinnosti výroby energie. < 45 % (60 Kč/MWh) 45 - 75 % (140 Kč/MWh) > 75 % (200 Kč/MWh) Vznik nové kategorie „Nová nebo modernizovaná kombinovaná výrobna elektřiny“ (200 Kč/MWh)

Projekt - Analýza regulace cen tepelné energie a její důsledky na odvětví teplárenství Hlavní cíl - Posouzení regulace cen tepelné energie, analýza jejích důsledků a stavu odvětví teplárenství a návrh opatření pro vytvoření dlouhodobě stabilního prostředí v odvětví teplárenství Složení týmu – pracovníci ERÚ, zástupci dodavatelů tepelné energie, zástupci odběratelů tepelné energie, pracovníci dalších státních institucí (MPO, MF, MMR) a ČVUT Předpokládané dokončení v září 2014 s definováním návrhu řešení a opatření s účinností od roku 2015

Kontroly FVE BPS KVET Zelená Měřidla Licence, vykazované množství energie BPS Využití tepla 1.6.2. KVET ÚPE Zelená Měřidla Měřidla nejsou cejchovaná a nejsou zabezpečena proti manipulaci

Shrnutí ERÚ je připraven chránit práva spotřebitelů ČR ERÚ bude podporovat POZE v rámci ekonomicky únosných možností V případě národních zájmů bude ERÚ podporovat rychlost implementace evropské legislativy ERÚ bude podporovat moderní technologie, které mají vysokou účinnost a malou zátěž na životní prostředí ERÚ bude apelovat na zvýšení kontrolní činnosti ERÚ bude hájit zájmy ČR na mezinárodním poli

Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba www.eru.cz Děkuji za pozornost Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba www.eru.cz