Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Informativní schůzka k programu 1M Praha
Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Oddělení zdravotní péče Moravskoslezský kraj Krajský úřad
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Nejen novinky v oblasti klinického hodnocení léčiv
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Představení reformních zákonů. Nové zákony – hlavní novinky  Stanovení jednotných podmínek poskytování zdravotních služeb  Zásadní změna postavení pacienta.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
ZKUŠENOSTI S KLINICKÝM HODNOCENÍM DIAGNOSTICKÝCH RADIOFARMAK
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Novinky ve specializačním vzdělávání
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon REGISTRACE
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
Kvalita v sociálních službách jako proces
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon
Poznatky z kontrol agentur práce
Představení reformních zákonů
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Legislativa Ministerstva zdravotnictví týkající se lékařského ozáření Radiační ochrana v radiodiagnostice Mgr. Petr Papírník Oddělení lékařského ozáření.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Činnost zvláštně důležitá z hlediska radiační ochrany (RO)
Transkript prezentace:

Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední osoby: MUDr. H. Podškubková hana.podskubkova@sujb.cz, tel. 221624 741 Ing. Z. Pašková, MBA zuzana.paskova@sujb.cz, tel. 221624 262

Podmínky ověřování nových postupů podmínky ověřování nových postupů použitím metody, která dosud nebyla v klinické praxi na živém člověku zavedena (dále jen nezavedená metoda) jsou dány: zákonem č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách zákonem č. 378/2007 Sb., ve znění p.p., o léčivech zákonem č. 123/2000 Sb., ve znění p.p., o zdravotnických prostředcích

Podmínky ověřování nových postupů ověřování nových postupů použitím nezavedené metody v oblasti preventivní, diagnostické a léčebné péče nebo biomedicínského výzkumu spojeného se zdravím a jeho poruchami lze provádět jen: s povolením Ministerstva zdravotnictví (MZD) 3

za nezavedenou metodu se nepovažuje: metoda zavedená do klinické praxe v EU, EH prostoru nebo Švýcarské konf. modifikace zavedené metody, jejíž použití nemá nepříznivé účinky na zdraví o tom, zda se jedná o modifikaci rozhodne MZD z moci úřední nebo na žádost poskytovatele

jsou-li předmětem ověřování zdroje i. z jsou-li předmětem ověřování zdroje i.z. (ZIZ) nebo se k ověřování „něčeho“ používají metody využívající ZIZ (zavedené i nezavedené) ↓ pacienti i zdravé osoby se ozařují ↓ ozáření je v kompetenci SÚJB ↓ jedná se o lékařské ozáření (LO) ↓ LO je v kompetenci SÚJB/MZD 5

lékařským ozářením i ozáření osob v rámci: je dle zákona č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a i.z., ve znění p.p. (tzv. Atomový zákon - AZ) i ozáření osob v rámci: dobrovolné účasti zdravých osob nebo pacientů na lékařském nebo biolékařském, diagnostickém nebo terapeutickém výzkumném programu při ověřování nezavedených metod

lékařské ozáření není limitováno odůvodněno optimalizováno musí být usměrňováno, regulováno musí být odůvodněno optimalizováno

legislativní podmínky pro provádění LO spolugesce SÚJB/MZD zajištění radiační ochrany stanovení prostředků pro optimalizaci ozáření (DRÚ, dávkové optimalizační meze) státní správa a kontrolní činnost Atomový zákon Vyhláška č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, ve znění p.p. (V 307) MZD: odůvodnění, Indikační kritéria (vhodnost zvolené metody ozařování) Národní radiologické standardy, klinický audit, klinická odpovědnost za LO zákon č. 372 a 373/2011 Sb. (zZS a zSZS), prováděcí p.p., Věstníky vyhláška o stanovení pravidel a postupů při LO (vyhláška o LO)

k ověřování nových postupů, kdy jsou klinicky hodnoceny ZIZ nebo využívány ZIZ jako metoda, k registraci léčivého přípravku, které je radiofarmakem (RAF) je v některých případech ↓ požadováno posouzení - stanovisko SÚJB 9

předmětem ověřování jsou ZIZ nebo se k ověřování používají metody využívající ZIZ ZIZ mohou být: zdravotnické prostředky (ZP) radiofarmaka (RAF) u KH nových RAF, u registrace RAF – kompetence SÚJB zůstává, stejné jsou i požadavky viz § 18 zákona o léčivech

stanovisko SÚJB je u ZIZ vyžadováno jen pokud je ověřována nezavedená metoda s LO, u níž má mít ozáření přímý zdravotní přínos (= zcela nová radiologická metoda LO) dle § 35 písm. i) zákona č. 373/2011 Sb. nezavedenou metodou je i modifikace metody, která je LO, a která může mít nebo má nepříznivé účinky na zdraví (např. screening u kuřáků prováděný CT)

pokud jsou ZP nebo RFM používány při KH jako zobrazovací metody k vyhodnocení účinnosti, bezpečnosti léčivého přípravku a jsou to metody v klinické praxi standardně používané = zavedené (skiagrafie, skiaskopie, CT, PET,…) posouzení SÚJB není vyžadováno § 7 odst. 2 byl z AZ vypuštěn ověřování nových poznatků zavedeným LO, které má nepřímý přínos posuzuje MZD § 72 odst. 1,2, 3 zSZS a Vyhláška o LO, která obsahuje m.j. podmínky posouzení

ověřování nových poznatků - žádost na SÚJB kdy je nutné podat žádost? když jsou při KH používány ZIZ k ověřování nových poznatků a tyto ZIZ jsou nezavedené v klinické praxi, subjekty studie nemají z ozáření přímý přínos nové ZIZ jsou předmětem KH k registraci a KH RAF náležitosti žádosti: písemná žádost: „žádáme o stanovisko SÚJB“: dle zákona o léčivech (u RAF), zákona o specifických zdravotních službách žádost musí být doložena přílohami, které dokumentují požadavky dané AZ, V 307, § 33-40 zSZS, protokolem studie, výpisem pracovišť, kde bude prováděno ozařování  

náležitosti žádosti u registrace a KH RAF SÚJB vydá stanovisko na základě žádosti doložené: zajištění radiační ochrany při ozařování, odborné způsobilosti osob provádějících danou činnost, programu ozařování včetně údajů o počtu, věku a pohlaví plánovaně ozařovaných osob a velikosti plánovaného ozáření, údajů o zajišťování a řízení jakosti při ozařování, popisu očekávaného odborného nebo společenského přínosu plánovaného ozáření efektivní dávka ozářeného jednotlivce. KH s RAF možno provádět, pokud: povolení SÚJB k používání daného RDN (otevřený RDN – zpravidla pracoviště NM) zajištění likvidace radioaktivního odpadu zajištění dovozu, distribuce otevřeného RDN

ověřování nových poznatků - žádost kdo žádá a kdo provádí odhad radiační zátěže? zadavatel nebo osoba zmocněná zadavatelem KH žádost adresuji v případě ZP: na MUDr. H. Podškubkovou v případě RAF: na Ing. Z. Paškovou, MBA, ředitelku Odboru zdrojů SÚJB, Senovážné náměstí 9, 110 00 Praha 1 v jaké lhůtě bude žádost vyřízena? u KH a registrace RAF: dle § 55 odst. 2 zákona o léčivech do 30 dnů v ostatních případech ověřování dle § 36 zákona o SZS do 60 dnů