BEZ VODY NENÍ ŽIVOT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Advertisements

PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Vypařování.
VÝZNAM VODY PRO ROSTLINY
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Voda a její okolí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Biologické aspekty vody
Hydrosféra.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Vodní režim rostlin Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Dubrovský. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
stélka - tělo nižších rostlin, není tvořeno pletivy kormus - členěné tělo vyšších rostlin.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Voda Význam a použití. Voda Je základní podmínkou života Je základní podmínkou života Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Lidské tělo obsahuje.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Přechod rostlin na souš
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Složky krajiny a životní prostředí
Kořen autor: David Hainall.
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Rostliny - význam a jejich dělení.
Rostlinné orgány - kořen
Název Vodní režim rostlin 1 Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
NázevVodní režim rostlin 2 Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prezentace způsobů výdeje vody rostlinou, doplněná fotografiemi.
ROSTLINNÉ ORGÁNY I. KOŘEN Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
HYDROLOGIE A OCHRANA VODY
Metabolismus rostlin.
Vypařování a kapalnění
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada28 AnotaceVyučovací.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
VODA Vodní režim rostlin.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
KOŘEN.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vodní režim rostliny Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Stavba rostlinného těla KOŘEN.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
STONEK ROSTLINY.
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Stavba rostlinného těla
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Rostliny - význam a jejich dělení.
Botanika.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

BEZ VODY NENÍ ŽIVOT

KLADNÁ STRÁNKA VODY život na Zemi podmínka pro život potřebná pro živočichy a rostlinstvo užití vody: rekreace, rybolov, vodní elektrárny, přeprava lidí, vodní sporty

KLADNÁ STRÁNKA VODY

ZÁPORNÁ STRÁNKA VODY povodně, vlny tsunami přenos všech nečistot, chemikálií, odpadků málo pitné vody, války o vodu

ZÁPORNÁ STRÁNKA VODY

VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA Význam vody a vodních zdrojů pro náš život můžeme vidět například již na tom, že zemský povrch se ze 71 % skládá z vody (97 % z toho je mořská voda a 3 % sladká voda) a naše tělo je z 60% také voda. Využívání vodních zdrojů k uspokojování lidských potřeb se v moderní době neustále zvětšuje. Kromě využívání vody jako pitného zdroje se připojilo využívání k mytí, zavlažování, k výrobě energie. Mimo to i spotřeba vody v domácnostech je několikanásobně vyšší.

VODNÍ REŽIM ROSTLIN rostlina obsahuje cca 70 % vody vodu obsahují nejvíce plody a zásobní orgány (90 %), nejméně semena (5 %) voda je třeba k růstu, fotosyntéze, udržení turgoru a tvaru vodní deficit = nedostatek vody Příjem vody: Nižší a ponořené vodní rostliny přijímají vodu celým povrchem těla. Vyšší rostliny kořenovým systémem, hlavně zónou s kořenovými vlásky. Mimokořenový příjem ( ve formě rosy, deště, vzdušné vlhkosti nadzemními orgány) Kořenový příjem Pasivní -  jen když má rostlina listy  (rychlejší než aktivní a nespotřebovává se energie) Aktivní - jediným zdrojem vody pro rostliny bez listů (Tento způsob příjmu je pomalý a spotřebovává energii.)

VYLUČOVÁNÍ VODY U ROSTLIN        Asi 1 % vody rostlina využije ve svém metabolismu, zbytek vydává do prostředí v plynném nebo kapalném skupenství svými nadzemními orgány (hlavně listy). 1. Transpirace = vypařování- výdej vodní páry především listy                          a) kutikulární – výdej celým povrchem listů (méně než 10% celkové                              transpirace)                          b) stomatární – štěrbinami průduchů, má hlavní podíl z celkové transpirace,                                 kolísá podle rozevření průduchů