Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Daniela Matoušková a Kateřina Staňková
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Presentation Title.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
„Agentura pro ekologicky šetrné výrobky a služby“ Váš pomocník a průvodce na cestě k získání národní ekoznačky „Ekologicky šetrný výrobek / služba“ a.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Systém managementu jakosti
Ekolabeling a ekologicky šetrné výrobky
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Ekolabeling a Green marketing Green marketing Východiska green marketingu Východiska green marketingu Vztah sociálně etického marketingu a green marketingu.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Hodnocení eko-inovací podle EU ETV TÝDEN VÝZKUMU A INOVACÍ PRO PRAXI, TVIP 2014 Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Systém kontrolní činnosti SEI
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Technické řešení PostSignum QCA
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Katedra konstruování strojů Fakulta strojní prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. Podklady ke cvičení 1 Plzeň, 2015 Tato prezentace je spolufinancována Evropským.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Integrovaná výrobková politika I P P. Co to je a kvůli čemu?  Iniciativa EU s cílem formulovat obecnou výrobkově orientovanou environmentální politiku;
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zelená kancelář. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
LOGO KVALITY CTI září 2015 Jiří Tesák Známka – (KGC)
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mgr. Markéta Švančarová VŠCHT v Praze, CEMC, z.s.
Systém managementu jakosti
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling

Co je ekolabeling? (dle www.cenia.cz/_C12571B20041F1F4.nsf/index.html) Systém pro označování výrobků (a služeb), které jsou v průběhu celého životního cyklu šetrnější k živ. prostředí, ale i ke zdraví spotřebitele. Pravidla ekolabelingu (systému environmentálního značení typu I), jakož i pravidla mezinárodní normy ISO 14000 definují ekolabeling jako „dobrovolný program třetí strany založený na základě uplatnění více kritérií, který uděluje licence opravňující k používání env. Značek na výrobcích, které ukazují, v rámci určité výrobkové kategorie, na celkovou největší vhodnost výrobku z env. hlediska s ohledem na životní cyklus (dle www.cenia.cz/_C12571B20041F1F4.nsf/index.html)

Význam ekolabelingu Spotřební zboží a služby se označují logem, které spotřebiteli slouží jako jasná a srozumitelná informace, že u označeného výrobku (služby) bylo provedeno hodnocení nezávislou stranou. Pro každou výrobkovou kategorii se stanovují env. kritéria (požadavky) určující chování výrobků z hlediska živ. prostředí, které musí výrobek splňovat, aby mohl obdržet značku ekolabelingového programu. Ekolabeling ovlivňuje ty výrobce, pro jejichž výrobky jsou v ekolabelingovém programu stanoveny výrobkové kategorie.

Význam ekolabelingu ekolabeling je tržně orientovaný nepřímý nástroj, který je založen na motivaci, jejíž podkladem je dobrá informovanost o problematice ŽP, odpovědnost za jeho stav, výrobek, který usiluje o získání ochranné známky, musí splňovat určité předpisy, uvedené v tzv. směrnici, přínosem ekolabelingových programů je zlepšení informovanosti spotřebitelů, že výrobek inzerované vlastnosti skutečně má, přínosem ekolabelingu, je jeho vliv na celý dodavatelský řetězec.

Agentura pro ekologicky šetrné výrobky Je výkonným a odpovědným orgánem Národního programu označování ekologicky šetrných výrobků v souladu s ČSN ISO 14024 Environmentální značení a prohlášení, typ I. Náplní činnosti je: Přijímání návrhů výrobců, dovozců, poskytovatelů služeb aj. o vydávání písemného stanoviska navrhovatelům zajišťování přípravy a zpracování technických zpráv a směrnic poskytování přihlášek, informací a pokynů žadatelům, registrace přihlášek a jejích vyřízení, zpracování zpráv o výrobcích na základě rozhodnutí ministra ŽP uzavření licenční smlouvy s žadatelem vedení evidence expertů a odb. stanovišť provádění kontroly dodržování podmínek pro propůjčení ochranné známky u držitele ekoznačky

Ochranná známka Ekoznačka „Ekologicky šetrný výrobek“ je uznávaným dokladem o kvalitách výrobku u nás i v zahraničí + zelený bod.

Co ochranná známka přináší? Srozumitelnou informaci spotřebiteli o provedeném ekologickém hodnocení výrobku a jeho vlastnostech. Snadnější orientaci v široké škála téměř rovnocenných výrobků. Doklad, že u označeného výrobku byly minimalizovány nepříznivé vlivy jak na životní prostředí, tak na zdraví spotřebitele. Výrobce získá státem garantované tvrzení vyšší užitné hodnoty na základě toho, že prošel přísnými testy prokazujícími splnění ekologických požadavků. Zařadí se mezi prioritně nakupované zboží. Doporučení zákazníkům od řady ekologických nevládních organizací aj.

Příklady značek Jednotné logo pro bioprodukty (od 1. 7. 2010) dle EU v rámci Produktů ekologického zemědělství Je možné též používat „národní loga“, např.v ČR se jedná o:

Příklady různých značek v Evropě a ve světě EU Německo Belgie Holandsko Slovensko Další značky ze světa (orientačně)

Příklady dalších různých značek ze světa

Další (užitečné) značky související s ekologií