Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Hodnocení škol a školských zařízení
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Inspekce kvality sociálních služeb
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
1 Sociální integrace v Libereckém kraji grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu.
Organizace sociální správy
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Konference v posudkovém lékařství, Brno,
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
PER – Burgetová Zuzana.  Jak vybrat vedoucího týmu.  Profil vedoucího týmu  Složení týmu  Co vede ke špičkovému výkonu týmu  Rozdíl mezi skupinou.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Rozhodovací procesy.
MARKETINGOVÝ MIX.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Jana Žáčková.  Bílá kniha v sociálních službách definuje komunitní plánování jako „plánování komunitou pro komunitu a lidi v ní žijící“  sociální.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Zkušenosti z inspekce přímé péče na základě práce s biografií Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace Mgr. Eliška Gregorová.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Realizace inspekcí poskytování sociálních služeb na území Jihomoravského kraje Krajský úřad Jihomoravského kraje 2009.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Příklad dobré spolupráce ADP s poskytovateli sociálních služeb Koppová L., Walachová D. MEDICA zdravotní péče, s.r.o.
Jak se staví ke vzniku Komory sociálních pracovníků nezisková organizace Seminář v PS PRAHA,
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Kvalita v sociálních službách jako proces
odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Ministerstvo financí ČR
QUALITAS PRO PRAXIS 2 Reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_007/
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Příspěvek na péči Nejčastější dotazy Kateřina Pomklová.
Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Ing. Stanislava Správková
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
KONFERENCE PRO ŘEDITELE A EKONOMY POSKYTOVATELŮ SOCILNÍCH SLUŽEB
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
KONEC LEVNÉ PRÁCE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH!
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Revize standardů a inspekcí
Transkript prezentace:

Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,

Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce v naší republice a je doslova revolucí v této oblasti •I přes jeho nedostatky je konečně něčím, o co se lze opřít a co lze zlepšovat •Proto jeho vznik je nespornou a tou největší výhodou

Výhody a nevýhody nového zákona •Projdeme dnes pouze ty nejzásadnější výhody a nevýhody •Pro každého účastníka je podstatná jiná výhoda (nevýhoda), proto se budu snažit zohlednit všechny strany (poskytovatele SS, uživatele SS i zadavatele SS) •Některé nevýhody mají pouze přechodný ráz

Výhody a nevýhody nového zákona •Finanční prostředky jdou adresně přímo za uživatelem sociálních služeb (4 stupně závislosti – odstupňovaný příspěvek na péči) •Nové a podrobnější hodnocení schopností uživatele sociálních služeb •Příspěvek na péči v hotovosti není možné efektivně kontrolovat a není využíván všemi uživateli na účely, pro které byl určen. Do sociálních služeb se zpátky dostane jen přibližně 30% prostředků vyplacených na příspěvcích na péči •Nejsou dostatečně stanoveny kompetence sociálního pracovníka obce a posudkového lékaře na úřadu práce a jejich hodnocení jednoho člověka se někdy liší až o 3 stupně – rozhodnutí městských úřadů je pak různé

Výhody a nevýhody nového zákona •Je jasně stanoveno kdo a za jakých podmínek může poskytovat sociální služby •snadná dostupnost informací o poskytovatelích sociálních služeb díky registru poskytovatelů •Není jasně stanoveno o kolik osob se může fyzická osoba starat, aniž by se stala podnikatelem a musela plnit podmínky stejně jako poskytovatel sociálních služeb

Výhody a nevýhody nového zákona •Jsou stanoveny povinnosti poskytovatele sociálních služeb a povinné dodržování kvality v SS (standardy kvality sociálních služeb (SQSS)) •Je vytvořen kontrolní mechanismus kvality SS - inspekce •Zákon nestanovil přechodné období pro zavedení SQSS u poskytovatelů - a to je časově náročné (mnozí SQSS zaváděli již dříve) •Hodnocení inspektorů je často velmi subjektivní a ten samý poskytovatel u jedné inspekce projde a u druhé ne •Není dostatek vzdělaných inspektorů s potřebnou praxí v sociálních službách

Výhody a nevýhody nového zákona •Je stanoveno vzdělání pracovníků v přímé péči a sociálních pracovníků •Je stanoven povinný obsah školících kurzů pro pracovníky v přímé péči •S platností zákona se spousta poskytovatelů dostala do problémů – neměla dostatečně vzdělané pracovníky v přímé péči, kurzy nebyly a přechodné ustanovení se dostalo až do novely •Je nedostatek potřebně vzdělaných pracovníků a navíc je problematické vzít někoho jako zástup za nemoc atd.

Výhody a nevýhody nového zákona •V zákoně je zakotveno plánování SS za účasti poskytovatelů SS, uživatelů SS i zadavatelů SS. Jde o plánování SS podle potřeb jednotlivých regionů (většinou se používá metoda komunitního plánování) •Povinnost plánovat je stanovena krajským úřadům a ministerstvu a obce pouze mohou plánovat. Pro některé kraje to může znamenat problém, neboť obce jsou i v procesu plánování krajů klíčové. •Metodiky komunitního plánování jsou rozsáhlé a složité (výklad není vždy jednotný) •Řízení tohoto procesu vyžaduje zkušené a vzdělané odborníky.

Děkuji za pozornost Ing. Martina Zelenková