Setkání s novináři, Vimperk 6.5. 2013 k tématu Vládní návrh zákona o NP Šumava … fám už bylo dost … Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sreality.cz Trendy topování, novinky Jan Mertl / manažer Sreality.cz.
Advertisements

NA ZELENÝ ČTVRTEK ZELENÝM PIVEM ZA ZELENOU ŠUMAVU
Realita: - v důsledku nezasahování proti kůrovci došlo k jeho expanzi ha lesů neboli 2,5 miliónu stromů v NP Šumava je uschlých - dalších 9000.
Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. VUT Brno
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Mgr. Barbora Landová Horolezectví A Právo.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Bytové družstvo U Arény
NEREGULOVANÝ BUSINESS REGULOVANÝ BUSINESS NEREGULOVANÝ BUSINESS
Solární systémy pro aktivní topení
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Centralizované zadávání a elektronizace nákupů v Ostravě Ing. Petr Kajnar primátor města Ostravy.
Smíšená pracovní skupina e-Customs TRADIČNÍ VLASTNÍ ZDROJE - CLO - Jíloviště
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Rozloha chráněných území na ploše ČR
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
Optimalizace počtu matričních úřadů Porada s MV ČR konaná dne
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Hledání panenských prostorů OB Zjišťování vlastníků Seminář stavitelů tratí, rozhodčích a trenérů, Želiv 2010 Tomáš Leštínský.
Kdo chce být milionářem ?
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Greenforce Network Prezentace pro mezinárodní skupinu ČIŽP Praha, 14. května 2008 Martin Baranyai.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Mapa zájmu - plány.
Technologie a možnosti rozvoje mobilních sítí Jiří Peterka.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Eva Měráková, Lenka Jandová
Program rozvoje venkova
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Soudní dvůr EU a ČR Ochrana životního prostředí JUDr. LIBOR DVOŘÁK, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí ředitel legislativního odboru Tel.:
Ochrana přírody od 19. století Yellowstonský NP v USA
Nájemní bydlení Municipality & Development. Nájemní bydlení Vysokoškolské koleje (PPP a jiné formy) Domovy mládeže – internáty Ubytovny.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území České republiky
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Kritické situace v PS ČR
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Česká republika: CHKO Hospodářský zeměpis
Ochrana přírody ČR.
Nízkoemisní zóna KLIMKOVICE 1 Úvod. Nízkoemisní zóna KLIMKOVICE 2 Úvod.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
o ochraně přírody a krajiny
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Transkript prezentace:

setkání s novináři, Vimperk k tématu Vládní návrh zákona o NP Šumava … fám už bylo dost … Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava

Zákon o NP Šumava? Jednoznačně ANO! Co přináší Vládní návrh zákona o NP Šumava? = jasná a dlouhodobá pravidla = historicky největší první zóna v NP Šumava = historicky největší území reálně ponechané přírodě = neumožňuje zásahy v nejpřísněji chráněných zónách = zmenšuje třetí zónu a prostor pro výstavbu = zachovává ochraně přírody všechny pravomoci = STOP pro developery = STOP pro dřevařské lobby

Zákon o NP Šumava? Jednoznačně ANO! Co přináší Vládní návrh zákona o NP Šumava? = jasná a dlouhodobá pravidla

Vládní návrh zákona přináší jasná pravidla = STOP různým výkladům a paradoxům I takové paradoxy umožňuje stávající legislativa. Rozhodnutí ČIŽP z roku 2012 Pokuta Kč za zpracování kůrovcových stromů ve II. zóně VS. Rozhodnutí ČIŽP z roku 2006 Pokuta Kč za nezpracování 300 stromů ve II. zóně Přitom za roky odumřelo ve II. zónách miliony stromů a nic se nedělo.

Rozhodnutí MŽP z roku 2005 Ochrana Natury 2000 použita jako důvod pro zásahy proti kůrovci v I. zóně Rozhodnutí MŽP z roku 2007 Ochrana Natury 2000 použita jako důvod zákazu zásahů proti kůrovci nejen v I., ale i ve II. zóně VS. Vládní návrh zákona přináší jasná pravidla = STOP různým výkladům a paradoxům I takové paradoxy umožňuje stávající legislativa.

První zóna se bude rozšiřovat postupně až po 15, 30, 45 letech A to výhradně na základě zhodnocení stavu ekosystému s vyhodnocením všech rizik. (Rozšiřování 1. zóny Vládním nařízením) Vládní návrh zákona přináší jasná pravidla – Jednoznačná zonace a srozumitelný harmonogram rozšiřování 1. zóny

Vládní návrh zákona přináší jasná pravidla – Jednoznačná cestní a turistická síť, nebudou se rušit staré cesty.

Zákon o NP Šumava? Jednoznačně ANO! Co přináší Vládní návrh zákona o NP Šumava? = historicky největší první zóna v NP Šumava

1991 – – současnostVládní návrh I. zóny 1991 – – současnostVládní návrh I. zóny Vládní návrh zákona sceluje a maximalizuje 1. zónu (54 ostrovů)(135 ostrůvků)(35 ostrovů)

Zákon o NP Šumava? Jednoznačně ANO! Co přináší Vládní návrh zákona o NP Šumava? = historicky největší území reálně ponechané přírodě

Rozhodnutí MŽP z roku 2007 = zrušení platnosti lesního zákona v NP Příkaz ředitele Krejčího č. 10 = bezzásahovost na 16000ha (červená mřížka) Z příkazu bylo udělováno stovky výjimek. (přes 600) deklarováno ha v bezzásahu, ale realita jen cca ha Vládní návrh zákona = ha bezzásahových (22%) Jak to bylo z bezzásahovostí? Žádných 30%! ha (červená mřížka) není 30% z ha! Jen 23%, ve skutečnosti dodržováno jen 16%

Zákon o NP Šumava? Jednoznačně ANO! Co přináší Vládní návrh zákona o NP Šumava? = neumožňuje zásahy v nejpřísněji chráněných zónách

Vládní návrh zákona neumožňuje zásahy v nejpřísnějších částech NP (jako doposud), Ve Vládním návrhu zákona jsou zakázané činnosti jsou jasně taxativně zakotveny.

Zákon o NP Šumava? Jednoznačně ANO! Co přináší Vládní návrh zákona o NP Šumava? = historicky největší první zóna v NP Šumava = historicky největší území reálně ponechané přírodě = neumožňuje zásahy v nejpřísněji chráněných zónách = zmenšuje třetí zónu a prostor pro výstavbu = zachovává ochraně přírody všechny pravomoci = STOP pro developery = STOP pro dřevařské lobby

Pavlíčko Žlábek Krejčí Stráský Mánek Kec Vyhlášení bezzásahového území 1325 ha (Mokrůvky) Vyhlášení bezzásahového území cca ha v několika místech po celém NP rekordní těžby STOP těžařům a těžařským lobby, …. ta už tady byla ( )

Děkuji za pozornost Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava