Svaz chemického průmyslu ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální uplatnění praktických zkušeností na trhu práce z pohledu FDV
Společenská odpovědnost Responsible Care a SQAS 25. – Křtiny.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Národní soustava kvalifikací v aktivitách Úřadu práce ČR.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
1 HLG Chemicals vysoká pracovní skupina o konkurenceschopnosti chemického průmyslu EU Udržitelný rozvoj a konkurenceschopnost Praha, 18. května 2011 Ladislav.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
„Vzdělávejte se pro růst
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Svaz chemického průmyslu ČR Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Konference SCHP ČR a MPO ČR SCHP ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
SCHP ČR a chemický průmysl České republiky Současnost, výhledy a výzvy Ladislav Novák Praha, RESPONSIBLE CARE.
Ruská federace x WTO a OECD
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
1 Sektorová dohoda pro chemii „Dorost pro chemický průmysl“ Setkání zástupců škol a podniků v oblasti chemického průmyslu Ladislav Novák ředitel.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Setkání kariérových poradců
Transkript prezentace:

Svaz chemického průmyslu ČR Jan Kvarda workshop CHEMIE KOLEM NÁS Brno 15.1.2014

SCHP ČR Svaz chemického průmyslu ČR je nejvýznamnějším reprezentantem chemického sektoru v České republice Od roku 1992 působí jako samostatné, dobrovolné profesní sdružení subjektů z oblasti výroby, obchodu, vědy a výzkumu se zaměřením na chemický průmysl, petrochemii, rafinérský průmysl, farmaceutický průmysl, výrobu pryže a plastů.

SCHP ČR 129 členů 85 individuálních členů 3 kolektivní členové 50 výrobců 14 z oblasti vědy, výzkumu a školství 21 ostatní (služby, poradenství, logistika) 3 kolektivní členové AVNH ČR (14 členů) CACS (12 členů) SCHOD ČR (15 členů) 70 % výroby z oblasti rafinérského, petrochemického, chemického, farmaceutického průmyslu, průmyslu plastů a pryže

Chemický průmysl EU Klíčový pro stabilitu společnosti – bez chemie nelze zajistit základní životní potřeby obyvatelstva, jako jsou jídlo a paliva (table, trough, tank) Zaměstnává přímo 1,5 mil. obyvatel a vytváří další 3 mil. pracovních míst Přispívá k HDP 19/17/14% v  SRN/ČR/SR ve srovnání s průměrem 9,3% v EU Chemický průmysl EU je nejregulovanějším odvětvím. Regulace evropské chemie ve srovnání se zbytkem světa je hlubší Regulace výroby – IPPC, Směrnice o průmyslových emisích Regulace zacházení s chemickými látkami - REACH a CLP Ceny energií, EU ETS i podpora OZE – obrovské náklady

Chemický průmysl v ČR Chemický průmysl patří v ČR mezi tři nejvýznamnější průmyslové sektory – 17% hrubé přidané hodnoty, tržby 557 mld. Kč, 105.000 zaměstnaných přímo, minimálně 300.000 nepřímo (2012). Chemický průmysl patří mezi sektory s nejvyšším inovačním potenciálem, nabízí a přináší řešení pro další, ve všech směrech udržitelný rozvoj Chemický průmysl ČR je zatížen nejen regulacemi EU, je navíc znevýhodněn proti okolním členským státům minimální národní podporou/subvencemi k minimalizaci negativních dopadů evropských regulací Zatížení proti ostatním je enormní: REACH (10 mld.), CLP (stovky milionů), IED (25 mld.), EU ETS (25 mld.)

Chemický průmysl v roce 2012 Výsledky českého chemického průmyslu v roce 2012 byly pozitivně ovlivněny globálním a evropským ekonomickým vývojem (s výjimkou farmaceutického průmyslu). Nejlepší výsledky byly ve výrobě chemických látek a přípravků (CZ Nace 20) a v rafinérském zpracování ropy (CZ Nace 19.2) : dvojciferné zvýšení tržeb. Tržby ve výrobě pryžových a plastových výrobků (CZ Nace 22) stagnovaly v důsledku deprese v některých výrobních sektorech (zejména v automobilovém průmyslu). Tržby ve farmaceutickém průmyslu (CZ Nace 21) poklesly o 5 %, a to v důsledku zdravotnických reforem a zvýšených cen léků.

Chemický průmysl v roce 2012 Významné zvýšení klíčového průmyslového ukazatele – tržeb ve srovnání s rokem 2011: ve výrobě chemických látek a přípravků o 15,3 %, v rafinérském zpracování ropy o 13,8 %, ale stagnace ve výrobě pryžových a plastových výrobků (zvýšení tržeb pouze o 0,1 %) , snížení tržeb ve farmaceutickém průmyslu (-4,9 %). Snížení účetní přidané hodnoty v chemickém průmyslu o téměř 1%, snížení zaměstnanosti o 2,2 %, především kvůli odvětví výroby pryžových a plastových výrobků (-3,1 %). Meziroční zvýšení exportu o 7,7 % bylo vyšší než dynamika dovozu (+3,1 %). Negativní bilance chemického průmyslu se meziročně snížila o 12 mld. Kč. Podíl exportu dosáhl 64,9 % celkových tržeb (v roce 2011 to bylo cca 64,7 %). Stagnace ekonomického vývoje způsobila, že se objem účetní přidané hodnoty meziročně snížil o 1 %. Zvýšení bylo dosaženo pouze v rafinérském zpracování ropy (+28,9 %), ale ve výrobě chemických látek a přípravků a farmaceutickém průmyslu klesl o 2,4 % a ve výrobě pryžových a plastových výrobků klesl o 0,7 %.

Chemický průmysl - klíčové indikátory v roce 2012 CZ NACE* Tržby (stálé ceny, mil. Kč) Tržby z vývozů (mil. Kč)** Počet zaměstnanců** 2012 2011 19.2 132 200 116 200 16 983 16 551 1 285 1374 20 175 100 151 900 86 353 76 321 25 355 25 531 21 29 300 30 800 21 391 20 347 9 377 9 348 22 219 900 219 700 109 769 108 562 68 800 69 690 *CZ NACE 19.2 Rafinérské zpracování ropy CZ NACE 20 Výroba chemických látek a přípravků CZ NACE 21 Farmaceutický průmysl CZ NACE 22 Výroba pryžových a plastových výrobků ** Firmy s 20+ zaměstnancii

Chemický průmysl v roce 2013 Chemický průmysl byl v 1. polovině roku 2013 ovlivněn recesí české ekonomiky, která ovlivnila chemický průmysl prostřednictvím nižší domácí a zahraniční poptávky. Současný vývoj v EU má negativní vliv na český chemický průmysl. Snížení tržeb v období leden- červen 2013 ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 ve všech subsektorech s výjimkou farmaceutického průmyslu o 1 - 7 % Snížení počtu zaměstnanců o 1 - 4 %, (kromě farmaceutického průmyslu) Počet firem s 20+ zaměstnanci na konci června 2013: 865 (cca 105 261 zaměstnanců) Negativní trend se nejvíce projevil v rafinérském zpracování ropy a výrobě pryžových a plastových výrobků. Kladná obchodní bilance v 1. pololetí r. 2013

Chemický průmysl - klíčové indikátory v období leden-červen 2013 Snížení klíčových indikátorů chemického průmyslu v období leden-červen 2013 ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 (kromě farmaceutického průmyslu) Ve zpracovatelském průmyslu došlo v období leden-červen 2013 ke snížení tržeb ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 o 3,5 %. Snížení tržeb z exportu o 0,7 % Snížení počtu zaměstnanců o 1,3 % Nejistá situace ve 2. pololetí 2013 je vzhledem k finanční kondici v některých zemích EU, která může ovlivnit evropský zpracovatelský průmysl. CZ NACE* Tržby (stálé ceny, mil. Kč)** Tržby z vývozů (mil. Kč)** Počet zaměstnanců** 2013 2012 19.2 53 969 58 202 6 955 7 382 1 877 1 959 20 77 948 78 551 45 426 43 518 25 260 25 524 21 14 219 14 042 11 492 10 856 9 411 9 360 22 103 859 107 174 59 004 58 155 68 713 70 512

NEkonkurenceschopnost díky podpoře OZE ČR je nejprůmyslovější zemí v EU z hlediska podílu průmyslu na HDP v EU; ČR si nemůže dovolit dále znevýhodňovat svůj průmysl platbami nepřiměřeně vysoké podpory OZE, pokud chce zachovat alespoň minimální konkurenceschopnost nejen ve světě, ale i v rámci EU a tedy nezvyšovat nezaměstnanost; proto je potřeba minimalizovat dopady složky OZE v ceně elektrické energie na celkovou cenu ELE například stanovením nižších plateb za podporu OZE pro velké spotřebitele a zároveň stropů platby za OZE pro energeticky intenzivní průmysl; výnosy z aukcí povolenek a energetických daní v maximálním množství směřovat zpět do průmyslu, například formou financování podpory OZE, či podporou projektů zvyšování energetické efektivnosti;

Dopady OZE a EU ETS na konkurenceschopnost chemického průmyslu aneb několik čísel Platby za podporu obnovitelných zdrojů a od r. 2013 i nákupy povolenek na emise skleníkových plynů mají zásadní dopad na konkurenceschopnost chemického průmyslu: vývoj plateb celého chemického průmyslu za OZE: 2010 … 0,5 mld. Kč 2011 … > 1,2 mld. Kč 2012 … > 1,5 mld. Kč v r. 2013 více než 2 mld. Kč na podporu OZE (4x více než v r. 2010); od roku 2013 naše společnosti spadající do EU ETS nakupují více než 50% povolenek (EUA) v předpokládané souhrnné výši (2013-2020) cca 4,5 – 18 mld. Kč (při ceně 5 – 20 EUR/1 tunu CO2).

Celostátní soutěž k podpoře zájmu o chemii na ZŠ www.mladychemikcr.cz

2013 účast: regionální kola 5 000 žáků finále: Pardubice 30.5.2013 26 finalistů z deseti krajů vítěz: Marie Nevyhoštěná ZŠ Letovice

www.mladychemikcr.cz 2014 účast: regionální kola 7 796 žáků finále: Pardubice 4.6.2014 40 finalistů z jedenácti krajů a Prahy www.mladychemikcr.cz

Národní soustava kvalifikací

Hlavním cílem projektu NSK Co je NSK a NSP? Hlavním cílem projektu NSK je umožnit občanům, uznávání skutečných znalostí a dovedností, bez ohledu na to, jakou cestou je získali (ve škole, v kurzu, praxí, sebevzdělá- váním apod.) Národní soustava kvalifikací (NSK) slouží pro uznávání a certifikaci dalšího vzdělávání – tvoří základní stavební kamen Zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Národní soustava povolání (NSP) je otevřená a všem dostupná databáze povolání, monitorující požadavky trhu práce zastoupeným zaměstnavateli sdruženými v sektorových radách. NSP a NSK jsou tedy spojené nádoby, jedno bez druhého by těžko existovalo. Měly by být jakousi „rychlou injekcí“ pro akutní nedostatek pracovních sil v určitém oboru. K tomu jsou důležitá odborná vzdělávací zařízení, která budou zájemce připravovat ke zkoušce u tzv. Autorizovaných osob.

Jakou to má logiku? Souvislosti Národní soustava povolání Typové pozice Povolání NSK ÚPLNÉ KVALIFIKACE DÍLČÍ KVALIFIKACE PROFESNÍ (DŘÍVE DÍLČÍ ) Školní vzdělávací programy Rámcové vzdělávací POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ Kurzy, programy Zkoušky Praxe,… Kvalifikace v NSK jsou zařazeny do Evropského rámce kvalifikací (EQF).

Do tvorby soustav je nyní zapojeno více než Cílové skupiny NSK Do tvorby soustav je nyní zapojeno více než 1600 zaměstnavatelů z celé České republiky 26. 3. 2008

Co přináší Národní soustava kvalifikací do praxe? Zkoušky již nyní složilo přes 83 tis. Lidí (pro srovnání - v roce 2011 bylo cca 98 tis. absolventů středních škol) Určování aktuálně požadovaných kvalifikací a kompetencí ve svém oboru podnikání Řešení nedostatkových kvalifikací nezávisle na počátečním vzdělávání Ovlivňování obsahu počátečního odborného vzdělávání Kvalitnější státem financované rekvalifikace Efektivnější komunikace s Úřadem práce ČR Aktivní zapojení do procesů ověřování kvalifikací prostřednictvím získání autorizace od příslušného resortu Zcela nový nástroj pro každodenní práci personalisty: získaný certifikát je jasným dokladem o kompetencích, kterými budoucí zaměstnanec disponuje

Výstupy činnosti Sektorové rady pro chemii PK již publikované na www.narodnikvalifikace.cz: Inženýr chemie produktmanažer Chemický technik analytik Chemický technik manažer provozu Chemický technik mistr Chemický technik operátor Chemický technik plánovač Chemický technik technolog Chemik – laborant (v SR revidováno v roce 2013) Chemik pro obsluhu zařízení (v SR revidováno v roce 2013) Pracovník pro recyklaci  

Výstupy činnosti Sektorové rady pro chemii PK zpracované v SR pro chemii v roce 2012, nyní posuzovány na MPSV/MPO: Chemický technik produktmanažer Chemický technik pro environment Technik pro recyklaci Dělník pro recyklaci

Výstupy činnosti Sektorové rady pro chemii PK zpracované v SR pro chemii v roce 2013, nyní v přípravě k posouzení MPSV/MPO: Technolog zpracování plastů Seřizovač gumárenských zařízení Seřizovač vstřikovacích lisů pro zpracování plastů Obsluha recyklačních zařízení Obsluha gumárenských zařízení Obsluha plastikářských zařízení Dělník v chemické výrobě

Výstupy činnosti Sektorové rady pro chemii Plán SR pro chemii pro rok 2014: Chemik pro vzorkování Vizuální kontrolor gumárenské výroby Lisovač gumárenské výroby Konfekcionér gumárenské výroby Chemický technik pro kompozitní materiály Chemický technik - environmentální geochemik Chemický technik pro povrchové úpravy materiálů Chemický technik v klinické chemii a biologii Chemický technik pro farmacii Technolog gumárenské výroby Technolog recyklace stavebních a demoličních odpadů Technolog recyklace odpadů z energetických zařízení Technolog recyklace pneumatik a pryže

Responsible Care

Responsible Care Celosvětová dobrovolná iniciativa chemického průmyslu v oblasti HSE od roku 1985, která se rozšířila v roce 2006 na příspěvek chemického průmyslu k udržitelnému rozvoji Nejstarší dobrovolná aktivita v oblasti zdraví, bezpečnosti, životního prostředí a udržitelnosti V ČR je od roku 1994

Responsible Care – 55 zemí Příspěvek k udržitelnému rozvoji

Základní principy RC soustavně zlepšovat znalosti v oblasti životního prostředí, zdraví a bezpečnosti a výkon našich technologií, procesů a výrobků po dobu jejich životního cyklu, a tak zabránit poškozování lidí a životního prostředí efektivně využívat zdroje a minimalizovat vznik odpadů otevřeně informovat o výkonech, úspěších a nedostatcích naslouchat lidem, angažovat je a pracovat s nimi; porozumět jejich obavám a očekávání a zohledňovat je spolupracovat s vládami a organizacemi na vývoji a implementaci účinných předpisů a standardů a plnit je, nebo je překonávat poskytovat pomoc a poradenství při zavádění odpovědného zacházení s chemikáliemi všem, kteří s nimi zacházejí a užívají je

Responsible Care v ČR Zapojeno 76 organizací, členů SCHP ČR a jeho kolektivních členů – AVNH, CACS a SCHOD ČR 49 organizací smí používat log RC 44 výrobních a distribučních 5 nevýrobních je zapsáno v Seznamu partnerů RC – TECHEM CZ, SPŠCH Pardubice, MSŠCH Praha, SPŠCH Brno a CACS pravidelné roční vyhodnocování obhajoby 1 x za 2 - 4 roky Nejstarší dobrovolná aktivita v oblasti zdraví, bezpečnosti, životního prostředí a udržitelnosti

Svaz chemického průmyslu České republiky Dělnická 12, 170 00 Praha 7 tel.: +420 266 793 580 fax: +420 266 793 578 email: mail@schp.cz http://www.schp.cz