Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
VÝCHODISKA A HLAVNÍ ZMĚNY V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ „Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší v roce SPE, IRZ a další připravované.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji očima ministra životního prostředí aneb 364 dní poté Tomáš Chalupa ministr životního prostředí Konference o kvalitě.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Operační program Životní prostředí
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Vodohospodářské aktuality
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Akční plán zlepšování kvality ovzduší 2017
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Transkript prezentace:

Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011

Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011 Cíl: efektivně omezit znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji Zdroje nadměrného znečištění ovzduší v MSK: průmysl doprava domácnosti Přeshraniční vlivy

Kroky ke zlepšení kvality ovzduší v Ostravě červenec 2010 až duben 2011 Nový zákon o ochraně ovzduší Zpřísňování podmínek pro provoz zdrojů Kompenzační opatření u nových zdrojů Nízkoemisní zóny V současné době je projednáván v Legislativní radě vlády Spolupráce na poslaneckém návrhu novely zákona o ochraně ovzduší: Územní emisní stropy Osvobození vybraných úseků dálnic od poplatků Návrh novely schválen Poslaneckou sněmovnou a postoupen do Senátu Speciální výzva pro MSK z prioritní osy 2 OPŽP (Zlepšování kvality ovzduší) Alokace 4 mld. Kč, vyhlášena 13. 9. 2010 Jednání o možné úpravě OPŽP Možnost podpory alternativní dopravy, kropicích a samosběrných vozů apod. Probíhá průběžně

Kroky ke zlepšení kvality ovzduší v Ostravě červenec 2010 až duben 2011 Plnění úkolů plynoucích ze Zprávy o způsobech řešení nevhodné situace v MSK: Vyhledání zdrojů s významným dopadem na kvalitu ovzduší Splněno 30. 6. 2010, seznam významných zdrojů vytvořil ČHMÚ Zintenzivnění kontrol plnění povinností stanovených zákonem o ochraně ovzduší V listopadu 2010 ČIŽP upravila tematický plán kontrol na rok 2010 a připravila plán kontrol na rok 2011 Mezinárodní spolupráce s Polskem – společný postup ke zlepšování kvality ovzduší Jednání proběhla 20. července a 22. října 2010, další jednání plánováno na duben 2011 Metodický pokyn pro zpracování efektivních krajských a místních regulačních řádů MŽP vydalo dva metodické pokyny v průběhu roku 2010 Analýza možností preference veřejné a městské hromadné dopravy v MSK Analýza odevzdána v lednu 2011 Provázání koncepcí v oblasti energetiky, průmyslu, dopravy a ochrany ŽP  efektivnější řízení kvality ovzduší V současné době je zpracováváno, termín odevzdání - červen 2011

Kroky ke zlepšení kvality ovzduší v Ostravě červenec 2010 až duben 2011 Uzavírání dobrovolných dohod s významnými podniky v MSK Uzavřené dohody: ArcelorMittal Ostrava, a.s. BorsodChem MCHZ, s.r.o. Připravena dohoda: Biocel Paskov, a.s. Připravované dohody: Třinecké železárny, a.s. Evraz Vítkovice Steel, a.s.

Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011 Akční plán pro MSK na rok 2011 Snižování emisí ze zdrojů, ovlivňujících kvalitu ovzduší Věda, výzkum a osvěta Předcházení a zmírňování následků špatné kvality ovzduší Nová a efektivnější legislativa Přístupnější finanční zdroje

Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011 Snižování emisí ze zdrojů, ovlivňujících kvalitu ovzduší Uzavírání dobrovolných dohod s významnými podniky v Moravskoslezském kraji Přísnější podmínky provozu - důsledné kontroly a případné sankce Omezování přeshraničního vlivu emisí mezi Polskem a Českou republikou Obnova zdrojů vytápění v domácnostech a jejich správný provoz Podpora alternativní dopravy - zavádění CNG a elektromobility do veřejné dopravy a veřejných služeb Dohody o spolupráci s městy - zapojení nezaměstnaných do společné péče o snižování prašnosti v ulicích

Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011 Věda, výzkum a osvěta Analýza krajských a národních strategií a koncepcí Studie zdravotních dopadů na obyvatelstvo - spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví Konference o budoucnosti kraje - spoluúčast Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy, akademické obce, samospráv, zástupců veřejnosti a ombudsmana Spolupráce se školami technického typu - zapojení mladých a neotřelých nápadů do problematiky 5. Veřejná informační kampaň - negativní vliv spalování odpadů a použití nekvalitních paliv v nevyhovujících a zastaralých kotlích v domácnostech na zdraví lidí. -

Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011 III. Předcházení a zmírňování následků zhoršené kvality ovzduší Obchvaty měst a obcí – podpora výstavby, celoroční zrušení zpoplatnění dálničních obchvatů městských aglomerací Nízkoemisní zóny v centrech měst a obcí Ozdravné pobyty dětí - Na ozdravné pobyty dětí je v programu vyhrazena částka 20 milionů korun

Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011 IV. Nová a efektivní legislativa Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy – účinnost od 1.1.2011 Novela zákona zavádějící nízkoemisní zóny a emisní stropy - Vítaný nástroj při snižování emisí, vložený do rukou samospráv Prováděcí předpis k územně sektorovým emisním stropům - stanoví emisní stropy pro vymezené skupiny stacionárních zdrojů (spalovacích strojů) Transpozice směrnice o průmyslových emisích - povinnost firem používat nejlepší dostupnou techniku

Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011 V. Přístupnější finanční zdroje Vyhlášení nové výzvy pro Severomoravský kraj - nižší administrativní zátěž při podávání žádostí Finance pro alternativní dopravu a samosběrné a čistící vozy - získání finančních prostředků ze stávající prioritní osy 2 operačního programu Životní prostředí Vyhledávání a financování vhodných projektů - aktivní účast Kraje při vyhledávání vhodných projektů Odstranění administrativních bariér při získávání evropských dotací Příprava nového operačního programu pro potřeby Moravskoslezského kraje pro období 2014 – 2020 Národní programy Státního fondu životního prostředí - dotace na snižování emisí v domácnostech

Děkuji za pozornost