Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. JE CESTA OD REPRESE K PREVENCI POSTIŽENÍ CESTOU K VĚTŠÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Úvod do studia dějepisu
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Životopis shrnutí poznatků.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Koncepce péče o staré občany
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Osvícenství.
Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček II. – 03. Vybrané instituty středověkého a raně novověkého práva.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Stáří a právo na důstojný život
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Všeobecná deklarace lidských práv
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Lidská práva v dokumentech
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Chudoba jako sociální problém
Přetrvává stejný postoj k dítěti
Vnímání historického času
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Práva a povinnosti mezi manželi
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.03_Státní občanství.
Požadavky na splnění předmětu
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Lidská práva Leden 2016.
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Rodinná politika Sociální politika II.
RODINA = sociální instituce a organizace charakteristická jak pro tradiční, tak pro moderní i postmoderní společnost = primární, neformální a malá skupina.
Úvod do učiva dějepisu.
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Základní filozofické otázky
LIDSKÁ PRÁVA y.
Mezopotámie VY_32_INOVACE_D
Transkript prezentace:

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. JE CESTA OD REPRESE K PREVENCI POSTIŽENÍ CESTOU K VĚTŠÍ SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI? Ivana Olecká, Kateřina Ivanová

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Základní otázka  Společenská odpovědnost = moderní a diskutované téma  Proč? – vykročila společnost novým (společensky odpovědným) směrem?  Je současná společnost etičtější než společnosti předchozí, nebo si jen našla jinou cestu, jak prosazovat staré zájmy?

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Fenomén postižení  postižení znamená v první řadě vybočení z normy  dodržování norem zajišťuje stabilitu a kontinuitu společnosti a dodává světu řád čitelný pro jeho aktéry  společnost má tendenci vylučovat členy, kteří nesplňují požadavky normy

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Fenomén postižení  kult zdraví a mládí x postižený člověk  postižení je třeba vnímat nejen jako somatický problém, ale také jako psychický a sociální stav  největší překážku v zapojení do společenského života nepředstavují tělesné vady, ale předivo mýtů, obav a nedorozumění, které s nimi společnost spojuje (srov. Murphy 2001, str. 95)

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Kritika pokusů o periodizaci přístupů k postiženým jedincům  veškeré snahy o periodizaci přístupů k postiženým jedincům v historii lidstva jsou již ze své podstaty zjednodušující a zkreslující pravou podstatu věci  dějiny postižení jsou dějinami ambivalentních postojů

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Sovákova periodizace (1983, str. 56) 1. Stádium represivní 2. Stádium zotročování 3. Stádium charitativní 4. Stádium renesančního humanismu 5. Stádium rehabilitační 6. Stádium socializační 7. Stádium prevenční

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Pravěk  chybí písemné záznamy  nálezy těl dospělých lidí s tělesnou vadou – šance na přežití pro postižené existovala.  nálezy rituálních pohřbů a figurálních plastik se zobrazeným postižení – výjimečné postavení  nelze zcela vyloučit fakt, že společnost se těchto jedinců zbavovala – ať už jako malých dětí nebo později jako dospělých jedinců

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Starověk  doklady z antiky spíše ukazují k represivním tendencím – Platón, Aristotelés  zákoníky mezopotamské a zákoník Solónův tyto na první pohled jednoznačné tendence poněkud nabourávají

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Mezopotámie  zákoník akkadského vladaře Lipit-Ištara (1934 – 1924 př. n. l.)  „Jestliže něčí první manželka ztratila zrak nebo ochrnula, neopustí dům; vezme-li si její manžel druhou ženu, bude živit (svou) pozdější ženu i (svou) první ženu“  Chammurapiho zákoník formuluje řadu tělesných trestů pro různá provinění vůči svobodným občanům doslova dle pravidla oko za oko, zub za zub

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Starověké Řecko  Plútarchos: Životopisy slavných Řeků a Římanů  ve Spartě otec neměl právo rozhodnout o životě svého dítěte, ale odnášel je k nejstarším krajanům, kteří posuzovali jeho zdraví. Slabé a nevzhledné dítě bylo nařízeno odnést a vhodit do propasti v pohoří Táygetos

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Platón a Aristotelés  příklon k eugenetice  plodit své potomky mají rodiče jen ve správném věku  doporučeno děti s vadou odkládat  řád mravu podle Aristotela zakazuje odkládat novorozeňata a proto je třeba ustavit počet dítek, a pokud rodiče tento počet překročí, má se plod vyhnat dříve, než začne pociťovat (Politika 1335b20)

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Středověk  své hodnoty a postoje odvozuje z hodnot křesťanských, zformulovaných v Bibli  ve Starém zákoně je postižení člověka vnímáno jako Boží trest  v Novém zákoně jsou formulovány základní hodnoty lásky člověka k člověku a milosrdenství

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Novověk Infanticidum  Constitutio Criminalis Carolina (1532): – tvrdě trestáno smrtí provinilé matky –  v zákoníku Ferdinandea (1656) pak byl trest zmírněn – byl nahrazen stětím  polehčující okolnosti: usmrcené dítě bylo „proti povaze a tvaru lidskému“

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 20. století  vyhlášena Všeobecná deklarace lidských práv: „Všichni lidé rodí se svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv. Jsou nadáni rozumem a svědomím a mají spolu jednat v duchu bratrství“  Evropská sociální charta z roku 1961 v části I., článku 15 výslovně zmiňuje právo na zaměstnání osob se zdravotním postižením

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Další dokumenty  1971 Deklarace práv mentálně postižených (OSN)  1975 Deklarace práv zdravotně postižených osob  1981 – mezinárodní rok zdravotně postižených (OSN)  1989 Úmluva o právech dítěte čl. 23: „Duševně nebo tělesně postižené dítě má požívat plného a řádného života v podmínkách zabezpečujících důstojnost, podporujících sebedůvěru a umožňujících aktivní účast dítěte ve společnosti.“ Dále zaručuje „Právo postiženého dítěte na zvláštní péči, v závislosti na rozsahu existujících zdrojů podporují a zabezpečují oprávněnému dítěti a osobám, které se o ně starají, požadovanou pomoc odpovídající stavu dítěte a situaci rodičů nebo jiných osob, které o dítě pečují.“  28. října 1993 Standardní pravidla pro vyrovnání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Shrnutí  antická společnost je v dnešním kontextu obecně odsuzována za usmrcování postižených dětí po jejich narození  současná společnost od těchto praktik zcela neupustila  vyspělost lékařské vědy umožnila zbavovat se postižených jedinců v období předcházející jejich narození  postižené děti již nejsou shazovány ze skály Táygetos, jejich právo na rovnocenný přístup však stále není absolutní

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěr  práva členů diskriminovaných skupin se prosazují velmi stěží a pomalu  uvolnění omezení pro menšinové skupiny jsou vždy doprovázeny obavami o omezení členů většinové společnosti  v tom tkví jeden z hlavních důvodů, proč je prosazování práv menšin tak složité

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěr  periodizace neodpovídají skutečnému vývoji fenoménů, ale jsou jen pouhým pokusem o zjednodušený popis velmi komplikovaných jevů  pouze poctivý a vědecky hodnotově neutrální způsob zkoumání nás může dovést k rozuzlení otázky, zda je skutečně současná společnost na cestě k větší či menší společenské odpovědnosti – toť ovšem výzva k běhu na dlouhou trať

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. DĚKUJI ZA POZORNOST