Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezopotámie VY_32_INOVACE_D

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezopotámie VY_32_INOVACE_D"— Transkript prezentace:

1 Mezopotámie VY_32_INOVACE_D.6.10-19
Šablona Mezopotámie VY_32_INOVACE_D VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Datum vytvoření: listopad 2011
Téma: Starověké civilizace Vzdělávací obor: dějepis Doporučený ročník: 6. Klíčová slova: Mezopotámie, úrodný půlměsíc, Sumer, Babylónie, Chammurapi, Eufrat, Tigris Anotace: Jedná se o výkladovou prezentaci, která seznámí žáky s oblastí Mezopotámie VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Mezopotámie oblast mezi řekami Eufrat a Tigris
převážně území dnešního díky řekám úrodná půda – vznik prvních civilizací nutnost stavět zavlažovací kanály = nutnost organizovat lid = vznik prvních států VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 VY_32_INOVACE_D. 6. 10-19Dostupné z Metodického portálu www. rvp
VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 1

5 Sumer města postupně ovládla okolní vesnice vznikly městské státy
nejvýznamnější: Ur, Uruk, Lagaš, Eridu Obr. 2 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Sumer zrodilo se zde: písmo – klínové písmo (epos o Gilgamešovi) kolo
hrnčířský kruh vědecké poznatky z matematiky, astronomie a lékařství VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 3

7 Starobabylónská říše nejvýznamnější panovník Chammurapi
vydal zákoník, který se dochoval (= není to nejstarší zákoník, ale nejstarší dochovaný) „Oko za oko, zub za zub.“ vytesán klínovým písmem do kamenného sloupu VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 4

8 Chammurapiho zákoník na vrcholu vytesán bůh slunce a spravedlnosti Samaš (sedí na trůnu), který předává králi Chammurapimu odznaky moci dnes uložen v Louvru v Paříži Obr. 5 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Ublížní na zdraví, vraždy
§ 153 -Jestliže něčí manželka dala usmrtit svého manžela kvůli jinému muži, tuto ženu narazí na kůl. § Jestliže dítě udeřilo svého otce, utnou mu ruku. § Jestliže plnoprávný občan vyrazil oko plnoprávnému občanu, vyrazí mu oko. § Jestliže plnoprávný občan vyrazil zub plnoprávného občana, sobě rovného, vyrazí mu zub. § Jestliže něčí otrok udeří udeřil ve tvář plnoprávného občana, uříznou mu ucho. § Jestliže plnoprávný občan udeřil dceru plnoprávného občana a způsobil, že potratila plod, zaplatí 10 šekelů stříbra. § (Navazuje na předchozí) Jestliže tato žena zemřela, usmrtí jeho dceru. VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 předpokládaná podoba města Babylon
Obr. 6 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Literatura MANDELOVÁ – KUNSTOVÁ – PAŘÍZKOVÁ Dějiny pravěku a starověku. Liberec : Dialog, 2001, ISBN s. 36 – 41. Obrázky: Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Mezopotámie VY_32_INOVACE_D"

Podobné prezentace


Reklamy Google