Ing. Andrea Pondělíčková LDF MENDELU Brno a

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
Advertisements

Informační systém krizového řízení kraje
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Nová směrnice o energetické účinnosti
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
CO MŮŽE ABSOLVENT LESNÍHO INŽENÝRSTVÍ OČEKÁVAT V PRAXI?
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace koordinátorka MA21 Iva Hájková
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Registrace podle EMAS III
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Demografie je věda, která se zabývá:
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
Marketingové prostředí
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
vedoucí pracovní skupiny
MARKETING.
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Cenové strategie. Cenové cíle Cíle orientované na zákazníka Cíle orientované na finanční potřeby firmy Cíle orientované na okamžité požadavky trhu.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
1 RESPONSIBLE CARE Odpovědné podnikání v chemii, Adaptabilita chemického průmyslu, projekt esf Svaz chemického průmyslu České republiky Ing. Ladislav Špaček,
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Kancelář zmocněnec vlády pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Ing. Veronika Dostálková MBA
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
ŠKODY IMISEMI.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,
Transkript prezentace:

Ing. Andrea Pondělíčková LDF MENDELU Brno 19. 11. 2013 a 21.11.2013 Certifikační systémy v lesnictví Základní informace o certifikačních systémech v ČR Ing. Andrea Pondělíčková LDF MENDELU Brno 19. 11. 2013 a 21.11.2013 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio – CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Proč vznikl požadavek na certifikaci v lesním hospodářství ? Impulsem pro iniciativy směřující k zavedení certifikace lesů byla devastace tropických pralesů nadměrnou těžbou v posledních desetiletích. Principy TUH se tak staly hlavním tématem Konference OSN o životním prostředí a rozvoji, která se konala v roce 1992 v Rio de Janeiro.

Mezinárodní rámec pro stanovení pravidel certifikace TUH v lesích V Evropě byla problematika TUH v lesích předmětem ministerské konference v Helsinkách v roce 1993 a navazujícího jednání expertů v roce 1996, kde byla na pořadu jednání již i problematika certifikace lesů. Směrnice pro vznik dobrovolných certifikačních standardů pro TUH na provozní úrovni byly přijaty na ministerské konferenci v Lisabonu v roce 1998.

Co rozumíme pod pojmem certifikace TUH v lesích ? Za certifikaci lesů je obecně označován postup, kdy nezávislý certifikační orgán provádí na komerčním základě hodnocení, zda hospodaření v lesích je v souladu s principy TUH, tedy se standardy ekologickými, ekonomickými a sociálními, a v případě kladného výsledku vydává certifikát.

Certifikace spotřebitelského řetězce – C-o-C Tento certifikační audit je možno provádět i u spotřebitelského řetězce (chain of custody). Jeho cílem je prokázat, že certifikovaná výrobní či obchodní organizace nabízí zákazníkovi výrobky, které v průběhu celého produkčně-spotřebitelského procesu, tedy od lesního porostu až po konečný produkt, splňují kvalitativní požadavky principů TUH.

Logo jako záruka pro spotřebitele Zárukou, že výrobek pochází z lesů, ve kterých se hospodaří trvale udržitelným způsobem, může být logo, které je zpracovatel oprávněn aplikovat na výrobek. Certifikací procesu tak dochází v konečné fázi k certifikaci produktu. Je evidentní, že certifikace lesa, ale především certifikace spotřebitelského řetězce jsou nejen nástroji podporující TUH, ale i nástroji tržními !

Certifikace jako konkurenční nástroj Na počátku byla obava, že se producent dřevní hmoty bude stále silněji dostávat pod tlak zpracovatelů dřeva, aby dodával do spotřebitelského řetězce surovinu z certifikovaného lesa, jejíž použití zajistí výrobci finálního produktu větší schopnost konkurence na trhu. Vlastníci očekávali, že certifikace v krátké době začne vytvářet mimocelní bariéry, směřující k diskriminaci všech, kteří budou stát mimo proces certifikace.

Certifikační systémy ve světě Od 90-tých let minulého století se ve světě postupně vyvinulo více než 50 certifikačních systémů. Postupem doby se na evropském kontinentu stabilizovaly 2 certifikační systémy FSC - Forest Stewardship Council PEFC - Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes

Loga 2 nejrozšířenějších systémů

Certifikace PEFC v České republice

Princip akreditace a certifikace

Certifikované firmy v rámci C-o-C Celkem přes 230 firem

Mezinárodní dokumenty ISO

Certifikace TUH v lesích

Sdružení vlastníků a správců lesních majetků ČR

Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů

Certifikace PEFC v celosvětovém zastoupení 9% světových lesů je certifikováno 26% zpracovávané kulatiny je certifikováno 66% z této plochy je certifikováno systémem PEFC

Ukázky několika podob loga PEFC

Online informace a aplikace

Srovnání PEFC a FSC v základních číslech

Certifikační systém FSC Vznikl v roce 1993 z iniciativy zástupců mezinárodních ekologických organizací, velko- i maloobchodníků se dřevem, lesníků, dřevozpracujícího průmyslu, sdružení domorodých obyvatel, odborů a certifikačních organizací z celého světa. Pro svou otevřenost a transparentnost si FSC zachovává podporu nevládní ekologických a sociálně orientovaných nevládních organizací i progresivní části lesnicko-dřevařského odvětví.

Základní princip FSC Cílem FSC je podporovat     * environmentálně odpovědné,     * sociálně přínosné a     * ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů celého světa, a tím napomoci chránit mizející, ohrožené a devastované světové lesy.

Kdo vytváří standardy FSC? Mezinárodní ústředí FSC vytvořilo 10 celosvětově platných principů a 56 kritérií pro lesní hospodaření. Na jejich základě jednotlivé národní pobočky FSC ve spolupráci s odborníky vytvářejí národní standardy FSC, tzn. rozpracovávají tyto základní principy dle místních podmínek a požadavků. V zemích, kde dosud nebyl národní certifikační standard schválen, certifikují certifikační firmy na základě obecných standardů.

Situace v České republice Pro Českou republiku byl již národní pobočkou FSC ČR, o.s. vytvořen Český standard FSC, podle kterého se od 30. srpna 2006 certifikují lesní majetky FSC. Certifikaci provádí certifikační firmy, které jsou za předem jasně stanovených podmínek akreditovány ústředím FSC a jejich práce je dále pravidelně kontrolována. V současné době nabízí certifikační audity 18 akreditovaných certifikačních firem.

Ukázka uděleného certifikátu FSC

Kdo má v ČR certifikován lesní majetek systémem FSC ? Lesní majetky - k 15. 1. 2013 celkem 50 184 ha Lesy hl.města Prahy - certifikovaná plocha - 2 738 ha Nestátní lesy Svitavsko, certifikovaná plocha - 1 260 ha Správa KRNAP, Vrchlabí - certifikovaná plocha - 35 649 ha Školní lesní podnik Masarykův les MENDELU, Křtiny - certifikovaná plocha - 10 492 ha

Počet certifikovaných subjektů ve zpracovatelském řetězci Dřevozpracující a obchodní firmy – ke 15. 1. 2013 celkem 179 firem

Jaká je cena za udělení certifikace FSC ? Cena certifikace systémem FSC se liší v závislosti na rozloze lesního majetku a výběru certifikační firmy. Její cena se pohybuje v rozpětí od 0.10 do 1 EUR za ha/rok. Cena certifikace podniků ve spotřebitelském řetězci se podle velikosti podniku může pohybovat v rozmezí 750 - 3500 EUR ročně.

K zamyšlení a diskusi na závěr…. V čem spatřujete stále výrazný nepoměr mezi výměrou certifikovaných lesů PEFC/FSC ? Rozlišují již spotřebitelé v ČR certifikované výrobky? Kde se „rozpouštějí“ náklady na udělení certifikátu? Jakou formou lze výhody certifikace účinně komunikovat?