Jednání 26.9.2013 MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Zákon o univerzitních nemocnicích a univerzitní vojenské nemocnici Z. Mrozek.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Nakládání s nemovitým majetkem v podmínkách veřejných výzkumných institucí Porada předsedů a místopředsedů dozorčích rad Praha 25. dubna 2007.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Věcný záměr zákona o vysokých školách - výstup z jednání legislativní komise JUDr. Marek Hodulík Sněm RVŠ,
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Legislativní vymezení postavení zástupce ředitele školy
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Evropská občanská iniciativa
Územní samospráva Obce
STÁTNÍ PODNIK.
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Veřejnoprávní smlouvy
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Živnostenský úřad.
Pracovně právní vztahy
Standardizace odborné zdravotní péče
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
Správa sociálního zabezpečení
Návrh zákona o univerzitních nemocnicích a jeho dopady na MU
Správa sociálního zabezpečení
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Sociální práce TEĎ a TADY II
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Název vzdělávacího materiálu
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Veřejný ochránce práv.
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Transkript prezentace:

jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN

HLAVNÍ ZMĚNY: Povinnost zdravotních pojišťoven uzavřít s univerzitní nemocnicí smlouvu o poskytování a úhradě zdravotních služeb § 36 Zdravotní pojišťovny jsou povinny uzavřít s univerzitní nemocnicí smlouvu o poskytování a úhradě zdravotních služeb v rozsahu zdravotních služeb podle § 51 odst. 5, pokud o to univerzitní nemocnice požádá.

HLAVNÍ ZMĚNY Možnost užití názvu univerzitní klinika, univerzitní ústav a univerzitní lékárna volně pro vysokou školu § 68 … (2) Označení „univerzitní klinika“, „univerzitní ústav“ a „univerzitní lékárna“, překlad těchto označení nebo označení od nich odvozené je oprávněna užívat v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb pouze univerzitní nemocnice pro společná pracoviště podle tohoto zákona. Jiné osoby nesmějí ve svém názvu, v názvu své organizační části nebo v názvu zdravotnického zařízení nebo jeho části tato označení, překlad těchto označení nebo označení od nich odvozené v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb používat. (3)Ustanovení podle odst.2) se nevztahuje na spolupracující vysokou školu.

HLAVNÍ ZMĚNY Zachování pracovních pozic přednostů společných pracovišť a vnitřních předpisů při přechodu fakultních nemocnic na univerzitní nemocnice § 69 odst. 3 Orgány univerzitní nemocnice musí být ustanoveny do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Do ustavení orgánů univerzitní nemocnice vykonává v nezbytném rozsahu jejich osoba pověřená ministerstvem. Funkční období prvních členů správní rady je tříleté. Do jmenování přednosty společného pracoviště podle tohoto zákona stojí v čele tohoto pracoviště dosavadní přednosta společného pracoviště. Do přijetí vnitřních předpisů univerzitní nemocnice se univerzitní nemocnice přiměřeně řídí vnitřními předpisy fakultní nemocnice, pokud jsou v souladu s tímto zákonem a jinými právními předpisy.

HLAVNÍ ZMĚNY Řešení přechodu současných smluv – prostor pro sjednání smlouvy o spolupráci § 69 odst. 12 Dosavadní smlouvy za účelem zajištění klinické a praktické výuky a výzkumné a vývojové činnosti uzavřené mezi fakultními nemocnicemi a vysokými školami se považují za smlouvy uzavřené podle tohoto zákona.

HLAVNÍ ZMĚNY Začlenění FN U sv. Anny mezi univerzitní nemocnice Příloha 1 Fakultní nemocnice U sv. Anny Brno, IČO , se sídlem Pekařská 53, Brno, která se stává Univerzitní nemocnicí U sv. Anny Brno, se sídlem v Brně,

NEPODAŘILO SE • § 5 odst. 3 – příliš široká mlčenlivost i vůči vysílající instituci. Navrhujeme doplnit: Povinnost uvedená v předchozí větě se nevztahuje na ministra zdravotnictví, rektora spolupracující vysoké školy dle §51 a hejtmana příslušného kraje. • § 7 odst. 6 – zařazení orgánu – ředitele mezi zaměstnance UN výrazně snižuje jeho odpovědnost za škody, zejména za ty neúmyslné, kdy tato odpovědnost bude limitována zákoníkem práce. • § 17 odst. 4 … jednání správní rady by se měli mít právo účastnit s hlasem poradním i členové dozorčí rady • § 22 odst. 5 – vypustit ředitele z těch, kteří mohou navrhovat jmenování nebo odvolání členů dozorčí rady. Kontrolovaný přece nebude odvolávat kontrolujícího! • § 25 odst. 3 – vypustit nesmyslnou informační povinnost dozorčí rady vůči Ministerstvu financí. Stát má jiné nástroje pro kontrolu. Opravdu si přeje MF být informováno o nedostatku toaletního papíru ve 3. patře budovy interny (i to je jiný nedostatek dle dikce ustanovení tohoto paragrafu…) navíc upraveno již §50! • § 53 – 10ti leté časové ohraničení smlouvy o spolupráci nahradit dobou neurčitou s 10ti letou výpovědní dobou • Explicitní vyjádření, že VŠ neodpovídá za závazky UN

DĚKUJI ZA POZORNOST