Boží spolehlivá zaslíbení Brno, 16.09.2013. Proč se vlastně modlíme? Neví Bůh už předem, co potřebujeme?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PKML.
Advertisements

Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Dej a bude Ti dáno !!!. Dej a bude Ti dáno !!!
Kdykoliv a kdekoliv jsem…. Silniční kontrola Proč mluvíme o Kristu? (1. Janův 1:1-3) Poušť.
Každé ráno začíná život....
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Proč je důležité studovat Principy
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Celostátní setkání mládeže Žďár nad Sázavou.
Dosáhni cíle!.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Boj o modlitbu II. Centrum pro katechezi, Olomouc 2014.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Ve společenství s Matkou Boží
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Těm, kteří si na sobě zakládali, že jsou spravedliví, a ostatními pohrdali, pověděl Ježíš toto podobenství: Dva muži šli do chrámu, aby se pomodlili,
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Poznávat Boží moudrost a charakter
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Dokážeš si představit, co by se stalo, kdybychom Bibli používali tak,
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
 Daniel 6:11 Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horní pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. Třikrát za.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
PSYCHICKÁ ZÁTĚŽ PŘEHLED REAKCÍ. ŠKÁLY PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOB: 0 = NENÍ TO MŮJ ZPŮSOB REAGOVÁNÍ 1 = OBČAS TAK REAGUJI 2 = ČASTO REAGUJI TÍMTO ZPŮSOBEM 3.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Špatné zvyky nás svazují Upevnění návyků.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
AC Ivanovice, Martina Zachrlová,
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
1. Bože, dík ti vzdávám, | že jsi Otcem mým, | zlá když přijde zpráva, | se vším k tobě smím, | v každičkou že chvíli | přístup k tobě mám, | a že sám.
Síla modliteb Modlitební procházky. Jako věřící jsem povolaní do vztahu s Otcem nebeským a tedy v neposlední řadě k modlitbám. Modlitbou rozumíme rozhovor.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
Transkript prezentace:

Boží spolehlivá zaslíbení Brno,

Proč se vlastně modlíme? Neví Bůh už předem, co potřebujeme?

Velký spor: Ježíš proti satanovi • satan: nás chce nutit, abychom mu sloužili a následovali – neakceptuje svobodnou vůli • Ježíš: prosí a zve nás, abychom mu sloužili a následovali – akceptuje svobodnou vůli • Ježíš se nám nechce nutit

Proto dal Bůh zaslíbení „Váš nebeský Otec přece ví, že to všechno potřebujete.“ – Mat 6,32 Příklad: dar Ducha svatého – Bůh by nám rád dal svého Ducha, ale potřebuje k tomu náš souhlas, který vyjadřujeme prosbou: „Jestliže tedy vy, ač jste zlí, umíte svým dětem dávat dobré dary, čím spíše váš Otec z nebe dá Ducha svatého těm, kdo ho prosí!“ Lk 11,13

Bůh ví, co je pro nás dobré a co potřebujeme! • vyjádření vůle: ústně nebo písemně • Bůh k nám promlouvá skrze Své slovo  Boží vůli najdeme v Jeho slově, v Bibli  Svoji vůli Bůh dokonce slibuje, a to nazýváme zaslíbení - v Bibli je více než 1000 zaslíbení – vyplatí se, je v Bibli vyznačit, třeba velkým Z

Modlitba s odvoláním na zaslíbení má moc! „Toto je smělá důvěra, kterou k němu máme: Kdykoli o něco prosíme podle jeho vůle, slyší nás. A když víme, že nás slyší, kdykoli o něco prosíme, pak víme, že to, oč jsme jej prosili, dostáváme.“ 1. Jan 5,14.15 (Bible 21)

Prayer ABC – ABC modlitby • A: all pray – o vše se modli • B: believe – uvěř • C: give Christ thanks before it will happen – děkuj Kristu předem A: O vše se modli: Lukáš 11,9: „Proste, a bude vám dáno; hledejte, a naleznete; tlučte, a bude vám otevřeno.“

B: uvěř Marek 11,24: „Zač byste koli, modléce se, prosili, věřte, že vezmete (něm. přijmete), a staneť se vám.“ (Bible kralická) „Věřte, že všecko, oč v modlitbě prosíte, je vám dáno, a budete to mít.“ (ČEP) C: děkuj Kristu předem Funguje to jako u lidí – když nám někdo poděkuje předem za odpověď, tak na odpovíme rychleji. 

Jan 11 (vzkříšení Lazara) v : Ježíš znal v této záležitosti přesně Boží vůli v. 11: Ježíš byl připravený vykonat Boží vůli v : když byl Lazar ještě mrtvý, Ježíš děkuje Otci už předem za zásah a zázrak v : až potom se jeho prosba vyplnila Paralely ve Starém zákoně: Jonáš 2. kapitola 2. Paralipomenon 20. kapitola (král Jóšafat a lid Izrael)

E.G. Whiteová tuto myšlenku potvrzuje: "Všecko zač se modlíte a prosíte, věřte, že jste to již dostali a stane se vám to." Mar.11,24 Dává také jasně najevo, že naše prosba musí být v souladu s Boží vůlí; máme prosit o věci, které zaslíbil, a cokoliv dostaneme, musí být použito k plnění Jeho vůle. Splníme-li tyto podmínky, splní se i zaslíbení. Můžeme prosit o odpuštění hříchů, o Ducha svatého, o povahu podobnou charakteru Kristovu, o moudrost a sílu ke konání Jeho díla a o každý zaslíbený dar; přitom však máme věřit, že obdržíme to, o co jsme prosili, a obrátit se k Bohu s díky za to, čeho se nám dostalo. Nepotřebujeme čekat na nějaký zvláštní důkaz o udělení onoho požehnání. Dar je již v samotném zaslíbení, a můžeme jít klidně po své práci s tím ujištěním, že Bůh je mocen splnit to, co zaslíbil, a že se dar, který již takto vlastníme, stane skutečností až jej budeme nejvíc potřebovat.“ MYP 252 / Výchova Ed

Vybraná zaslíbení, na která se odvolávám • Dar Ducha svatého: Lukáš 11,13 • Skutečná Boží láska v mém srdci: Řím 5,5 • Pohotovost v odpouštění chyb a viny druhým lidem (Iz 55,7, německý překlad) • Síla a moc – Iz 40,29 • Moudrost – Jakub 1,5 • Pokora – Jakub 4,10 • Povaha podle Božích představ: Fil 2,13

Další zaslíbení... • Moc, síla, odvaha, Boží doprovod: Jozue 1,9 • Boží pomoc: Izajáš 50,7 • Vhodná Boží slova a dar jazyka: Jeremjáš 1,9 • Růst v lásce – 1. Tes 3,12 • Boží ochrana – Žalm 32,7 • Doprovod Božích andělů – Žalm 91,11 a 34,8 a 2. Moj 23,20 • O očištění a změnu mé povahy: Ez 36,25 • O dopuštění jen takového pokušení, které mohu z Boží milosti zvládnout: 1. Kor 10,13

Speciální zaslíbení • Odpuštění hříchu: 1. Jan 1,9, Iz 43,25, Iz 44,22 • O Boží vedení v průběhu dne, všechny plány předložit Bohu: Žalm 32,8 • O Boží zbroj a Boží kontakty: Ef 6,11-17 • Aby mě problémy netrápily: 1. Pt 5,7 a Filip 4,6 • O pozitivní myšlenky, myšlenky o Bohu: 2 Tes 3,5 a Filip 4,7 • Aby moje nedostatky nebyly tak vidět: Fil 4,19 • Abych mohl konat dobré dílo: Žid 13,21 • Aby Bůh požehnal ty ostatní věci, když jsem se rozhodl v prvé řadě dělat něco pro Něho: Mt 6,33

Když se nacházím ve chvílích pokušení • Ještě jednou se odvolám na 1. Kor 10,13 a Fil 2,13 • Ježíš žije ve mně skrze Ducha svatého – Gal 2,20 a 1 Jan 3,24 • Ježís je vítěz a chce se také stát vítězem v mém životě a v mém pokušení – chce dosáhnout vítězství pro mě, protože já sám nejsem schopný zvítězit – Židům 4,14-16 • Boží moc nám dala vše, co je pro bezhříšný život potřebné: 2. Petr 1,3 • Skrze zaslíbení se stanu součástí Boží povahy: 2. Petr 1,4

Výzva  Vyhledej si zaslíbení a nauč se je nazpaměť. Nespoléhej se na své pocity a na to, jak se cítíš, ale ve všem se spolehni jen na Boží zaslíbení. Modli se se zaslíbeními podle ABC modlitby.