Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cizinecké právo v České republice
Advertisements

1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Vedení správního řízení
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
SCHENGEN A ZÁKON O POBYTU CIZINCŮ NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY V PLATNÉM ZNĚNÍ SE ZVLÁŠTNÍM PŘIHLÉDNUTÍM KE SPECIFIKŮM POBYTU ZA ÚČELEM VĚDECKÉHO VÝZKUMU.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
 Lze jen s platným cestovním dokladem (identifikační průkaz – občanský průkaz, cestovní pas, včetně víza 30/90 dnů)  Občané EU mají možnost neomezeného.
Děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ) v předškolním vzdělávání
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
MIPEX III v kontextu novely zákona o pobytu cizinců účinné od
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vyhoštění, detence v. rodinná práva neregulérních migrantů
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Právo pro podnikatele II
PRÁVO NA RODINNÝ ŽIVOT VS. MIGRAČNÍ KONTROLA Aktuální trendy slučování rodin v České republice v kontextu Evropské unie Dr. Alice Szczepaniková, University.
Nový cizinecký zákon v Česku
Nový systém ekonomické migrace
Omezené nabírání žádostí
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Dobrovolné návraty. kompromisní řešení ukončení právně či sociálně-ekonomicky neudržitelného pobytu cizince na území prevence nelegální migrace a s tím.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Správa sociálního zabezpečení
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Zpráva o činnosti odboru cizinecké policie 2015.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
Situace v oblasti nelegální migrace v ČR Údaje platné ke dni
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Novela zákona o místních poplatcích Mgr. Jantoš, Mgr. Těžký.
Přeshraniční spor rodičů příklad špatné praxe (Jihlava, ) Markéta Nováková.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Doksy 21. – 22. září 2017.
o ochraně přírody a krajiny
Novela zákona o místních poplatcích
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Název vzdělávacího materiálu
Evropský návratový fond (ENF)
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Právo sociálního zabezpečení
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Časová osa opatření Analýza bezpečnostních rizik
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Novinky v předškolním vzdělávání
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje v roce 2013 Pro orientaci počet legálně pobývajících cizinců (údaje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění Mgr. Markéta Pokorná OAMP MV ČR

Obsah prezentace Právní úprava dle z.č. 326/1999 Sb., v platném znění (tj. po rozsáhlé novele účinné k 1.1.2011 transponující mj. návratovou směrnici): Rozhodnutí o správním vyhoštění Rozhodnutí o zajištění  Přehled změn Údaje za rok 2010

Správní vyhoštění Ukončení pobytu cizince na území vč. stanovení doby k vycestování a doby, po kterou nelze umožnit cizinci vstup na území EU V případě občanů EU a jejich rodinných příslušníků – stanovení doby, po kterou nelze umožnit vstup na území ČR (návratová směrnice nedopadá)

Správní vyhoštění Zákaz vstupu na území EU až na 10 let – důvody dané směrnicí 5 let 3 roky Specifické důvody pro: - občany EU, jejich rodinné příslušníky, - cizince pobývající na území za účelem studia, vědeckého výzkumu, společného soužití rodiny, aj.

Správní vyhoštění Rozhodnutí nelze vydat: cizinec žádající o mezinárodní ochranu přichází na území přímo ze státu, kde mu hrozí vážná újma a přihlásí se bez prodlení na policii nebo na MV důsledkem by byl nepřiměřený zásah do soukromého nebo rodinného života cizince

Správní vyhoštění Přiměřenost: Závažnost a druh protiprávního jednání Délka pobytu cizince na území Věk cizince Zdravotní stav Povaha a pevnost rodinných vztahů Ekonomické poměry Společenské a kulturní vazby Intenzita vazeb k domovskému státu

Správní vyhoštění Závazné stanovisko MV, zda je vycestování cizince možné Správní vyhoštění zaniká v případě udělení azylu Správní vyhoštění zaniká po určité době v případě udělení doplňkové ochrany nebo povolení k dlouhodobému pobytu za účelem strpění

Správní vyhoštění Řízení dle správního řádu Odvolání proti rozhodnutí Žaloba proti rozhodnutí (se lhůtou pro rozhodnutí) Odstranění tvrdosti správního vyhoštění (rozšíření možností)

Rozhodnutí o zajištění Za účelem správního vyhoštění - nepostačuje uložení zvláštního opatření za účelem vycestování - doba trvání zajištění s ohledem na složitost přípravy výkonu rozhodnutí - dobu zajištění lze opakovaně prodloužit

Rozhodnutí o zajištění Maximální doba zajištění 180 dnů Výjimečně doba zajištění 545 dnů: - zmaření výkonu správního vyhoštění - uvádění nepravdivých údajů nezbytných pro zajištění náhradního CD Nezletilí a rodiny s nezletilými dětmi – zajištění maximálně 90 dnů

Rozhodnutí o zajištění Zkoumání důvodů pro trvání zajištění Řízení dle správního řádu Odvolání proti rozhodnutí není přípustné (přímý přístup k soudu) Žaloba proti rozhodnutí (dle SŘS – lhůta pro rozhodnutí) a návrh na propuštění (dle OSŘ)

Nová právní úprava… Aktuálně připravován věcný záměr OPU předběžně konzultováno Předpokládaná účinnost 2014/2015

Statistika k 31.12.2010 Cizinci legálně pobývající na území: 425 301 Osoby zjištěné při nelegální migraci: 2 988 - z toho 2 848 řešeno za nelegální pobyt - oproti roku 2009 pokles o 1 469 osob Osoby umístěné v zařízení pro zajištění cizinců: 745

Děkuji za pozornost