Spolupráce ČR v oblasti vod na základě mezinárodních smluv

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální dimenze sítě TEN-T
Advertisements

RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
UNFCCC a Kjótský protokol Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria Praha, 19. listopadu 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany.
Právní úprava ochrany vod
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Dr. Braulio F. de Souza Dias: „If you ask what my three priorities are for the Convention, my answer is implementation, implementation and implementation.“
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i Pracovní skupina GD – Správa dat (MKOOpZ) Charakteristika a přehled činností
Česká republika-1 poloha, rozloha…
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Co nového v Karpatské úmluvě? Mgr. Jana Vavřinová Ministerstvo životního prostředí Rožnov pod Radhoštěm, 9. – 10. června 2008.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
vedoucí oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro přípravu 2. plánovacího období 10. listopadu 2011.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vodohospodářské aktuality
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
LABEL LABE – ELBE Adaptation to flood risk 2008 – 2012 V letech 2003 – 2006 byl v rámci OP INTERREG III B realizován projekt ELLA, který se na základě.
Odbor životního prostředí MHMP
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Ekologická politika EU
Strategie EU pro Podunají
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Transkript prezentace:

Spolupráce ČR v oblasti vod na základě mezinárodních smluv v rámci EHK OSN a v mezinárodních povodích Labe, Dunaje a Odry

Tři úrovně mezinárodní spolupráce Spolupráce na úrovni EHK OSN Spolupráce v mezinárodních povodích Labe, Dunaje a Odry Bilaterální spolupráce na hraničních vodách se sousedními státy

Spolupráce v rámci Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN)

Spolupráce v rámci EHK OSN Úmluva o ochraně a využívání hraničních vodních toků a mezinárodních jezer - Úmluva o vodách Protokol o vodě a zdraví k Úmluvě o vodách Smluvní strany k oběma dokumentům jsou z oblasti EHK OSN Připravuje se dodatek k Úmluvě o vodách a k Protokolu o vodě a zdraví, podle kterých také státy mimo region EHK OSN mohou k Úmluvě o vodách přistoupit.

Úmluva o ochraně a využívání hraničních vodních toků a mezinárodních jezer – Úmluva o vodách Platnost od r. 1992 Ratifikována ČR v r. 2000 Prováděna Zasedáním smluvních stran – jedenkrát za 3 roky (6. zasedání listopad 2012) http://live.unece.org/env/water.htm Pracovní skupiny: pro integrovaný management vodních zdrojů, monitoring a hodnocení, vodu a zdraví, klima a vodu, právní a administrativní záležitosti, prevenci havárií

Cíle Úmluvy o vodách Integrovaný management vodních zdrojů a souvisejících ekosystémů v ucelených povodích Monitoring a hodnocení vody a jejích ekosystémů Ochrana před povodněmi a adaptace na změnu klimatu Voda a lidské zdraví Ochrana před znečištěním z průmyslových havárií Podpora mezinárodní spolupráce v ucelených povodích a na hraničních vodách

Hlavní principy Úmluvy o vodách Státy sdílející stejná povodí musí spolupracovat na bázi rovnosti a reciprocity, zejména prostřednictvím bilaterálních a multilaterálních smluv tak, aby vytvořily harmonizované politiky, programy a strategie. Princip předběžné opatrnosti, podle kterého akce nesmí být odložena/provedena jen na základě nedostatku důkazů získaných pomocí současných vědeckých metod. Princip znečišťovatel platí. S vodními zdroji musí být nakládáno tak, aby byly uspokojeny potřeby současné generace, ale nebylo porušeno právo budoucích generací na uspokojení jejich potřeb.

Protokol o vodě a zdraví k Úmluvě o vodách Ratifikován ČR v r. 2001 Platnost od r. 2005 Prováděn zasedáním smluvních stran – jedenkrát za 3 roky (3. zasedání listopad 2013) http://live.unece.org/env/water.html Úkolové skupiny: pro indikátory a reporting, sledování nemocí z vody, mechanizmus finanční podpory projektů, extrémní výkyvy počasí

Cíle Protokolu o vodě a zdraví Ochrana lidského zdraví prostřednictvím lepšího nakládání s vodami Zlepšení jakosti pitné vody Potlačení nemocí z vody Zajištění bezpečné pitné vody pro všechny Zajištění adekvátního čištění odpadních vod pro všechny Zlepšení informování veřejnosti a jejího zapojení do rozhodovacího procesu

Cíle Protokolu o vodě a zdraví podle čl. 6 Protokolu Strany publikují do dvou let od vstupu Protokolu v platnost své cíle dle čl. 6 Plnění cílů je pravidelně kontrolováno zasedáním smluvních stran. První zprávy o plnění cílů byly podány na 2. zasedání smluvních stran v roce 2010 V ČR byla založena Radou pro zdraví a životní prostředí pracovní skupina pro stanovení a sledování plnění cílů Protokolu. Skupina je vedena Státním zdravotním ústavem, členy jsou MZd, MZe a MŽP.

Mezinárodní povodí v České republice Povodí Labe odvádí vody do Severního moře – pokrývá 66% českého území Povodí Moravy (část mezinárodního povodí Dunaje) odvádí vody do Černého moře – pokrývá 27% českého území Povodí Odry odvádí vody do Baltského moře – pokrývá 7% českého území

Mezinárodní povodí v ČR

Spolupráce v ochraně hlavních českých povodí – Labe, Dunaje (Moravy) a Odry Dohoda o Mezinárodní komisi pro ochranu Labe Úmluva o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje Dohoda o Mezinárodní komisi pro ochranu Odry před znečištěním

Mezinárodní spolupráce v ochraně ucelených povodí Labe, Dunaje a Odry

Cíle spolupráce v mezinárodních povodích Labe, Dunaje a Odry Snížení znečištění v Labi, Dunaji a Odře a v jejich přítocích a následně v Severním, Černém a Baltském moři Revitalizace vodních ekosystémů Bezpečné užívání vody pro pitné účely a v zemědělství Koordinovaná ochrana před povodněmi a implementace Povodňové směrnice EU (2007/60/ES) podle čl. 8 Prevence znečištění vod z havárií Koordinovaná implementace Rámcové směrnice EU o vodách (2000/60/ES) podle čl. 13.

Dohoda o Mezinárodní komisi pro ochranu Labe

Dohoda o Mezinárodní komisi pro ochranu Labe Vstup v platnost v r. 1993 Prováděna prostřednictvím Mezinárodní komise pro ochranu Labe (MKOL/IKSE) Smluvní strany – Česká republika a Německo www.mkol-ikse.com

Struktura Mezinárodní komise pro ochranu Labe (MKOL/IKSE) Havarijní znečištění MKOL/IKSE delegace CZ, DE president sekretariát Ochrana před povodněmi Rámcová směrnice o vodách Povrchové vody Podzemní vody Ekonomická analýza Management dat Hydrologie Ad-hoc skupiny: haloethery, povrchové vody využívané pro plavební účely, management množství vod

Úmluva o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje

Úmluva o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje Vstup v platnost v r. 1998 Prováděna prostřednictvím Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje (MKOD/ICPDR) Smluvní strany – Česká republika, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Maďarsko, Moldava, Černá Hora, Německo, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Ukrajina a EU www.icpdr.org

Struktura Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje (MKOD/ICPDR) president, sekretariát Data - GIS Strategická skupina Tlaky a opatření Monitoring a hodnocení Management povodí Povodně a hydrologie Ad – hoc úkolové skupiny - Monitoring úkolové skupiny Úkolové skupiny seznam expertů Hlásný a varovný systém a prevence havárií a

Dohoda o Mezinárodní komisi pro ochranu Odry před znečištěním

Dohoda o Mezinárodní komisi pro ochranu Odry před znečištěním Vstup v platnost v r. 1999 Prováděna prostřednictvím Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním (MKOO/IKSO) Smluvní strany – Česká republika, Německo, Polsko www.mkoo.pl

Rámcová směrnice o vodách Struktura Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním (MKOO/IKSO) MKOO/IKSO Delegace CZ, DE, PL president sekretariát Povodně Rámcová směrnice o vodách Havarijní znečištění Právní otázky Správa dat Plánování Monitoring Ekonomická analýza

Bilaterální spolupráce na hraničních vodách

Děkuji za pozornost Doubravka Nedvědová odbor ochrany vod doubravka.nedvedova@mzp.cz