Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Strategie EU pro Podunají

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Strategie EU pro Podunají"— Transkript prezentace:

1 Strategie EU pro Podunají
Olga Sehnalová, poslankyně Evropského parlamentu 21. října 2011

2 Strategie EU pro Podunají
Dunaj je druhou nejdelší řekou Evropy (2857km) V Podunají žije více než 100 milionů obyvatel a rozkládá se na pětině území EU.  V pořadí druhá makroregionální strategie (Baltské moře), nová forma teritoriální spolupráce s cílem lepší koordinace stávajících politik, stabilita regionu Do Strategie EU pro Podunají se zapojilo 8 členských zemí EU (SRN, Rakousko, Slovenská republika, Česká republika, Maďarská republika, Slovinsko, Rumunsko a Bulharsko) a 6 nečlenských zemí EU (Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Moldavsko a Ukrajina). 

3 Strategie EU pro Podunají důležité mezníky
19. června 2009: Evropská rada formálně požádala Evropskou komisi, aby do konce roku 2010 připravila strategický dokument pro dunajský region. Leden 2010: Do diskuze o podobě budoucí Evropské strategie pro Podunají se zapojil i Evropský parlament Únor - prosinec 2010: Evropská komise spustila sérii odborných konferencí a konzultací s regiony 8. prosince 2010: Evropská Komise představila návrh Strategie EU pro Podunají červen 2011: Členské státy schválily Strategii během předsednictví Maďarska v Radě EU a zahájily implementační fázi. 

4 Strategie EU pro Podunají Evropský parlament
Široká podpora v Evropském parlamentu (rezoluci EP z ledna 2010 podpořilo 544 poslanců (13 proti, 10 se zdrželo hlasování) „Dunajské fórum“ poslanců EP (pravidelná zasedání, společný postup, zváni zástupci EK, koordinátoři priorit a další hosté – Young Citizens Danube Network, etc.) Společné parlamentní otázky na EK a unesení: - leden 2010: priority akčního plánu, kritéria pro výběr projektů, časový harmonogram (zahrnutí ČR) - únor 2011: provádění Strategie, model řízení, vliv na stávající politiky (rozšíření, sousedství) Přesah do nového víceletého finančního rámce?

5 Kontakty Kanceláře Olgy Sehnalové, poslankyně Evropského parlamentu
Web: Kroměříž | Poslanecká kancelář Asistentka: Darina Vašáková Telefon: Mobil: Brusel | Kancelář Asistentka: Iva Ladzianská Telefon: Mobil:


Stáhnout ppt "Strategie EU pro Podunají"

Podobné prezentace


Reklamy Google