Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference 11. 7. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Zákon o obětech trestných činů
Správní právo Pojem správního práva.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
1 Sociální integrace v Libereckém kraji grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství DOPADY DIREKTIVY SEVESO III NA KOMUNIKACI S OBYVATELSTVEM JAKUB ŘEHÁČEK.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
5. března 2015 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Právo na informace Tereza Danielisová,
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Subjekty trestního řízení
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
1 Novela zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí října 2015 – IFA JUDr. Zdeňka Tesařová, LLM.
Procesní postavení zvlášť zranitelné oběti – dítěte v přípravném řízení Povinnosti orgánů činných v trestním řízení Poslanecká sněmovna
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Zkušenosti s komplexní právní úpravou pomoci obětem trestných činů ZÁKON O OBĚTECH TRESTNÝCH ČINŮ.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Kvalita v sociálních službách jako proces
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Mezinárodní spolupráce při správě daní
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Spravedlnost očima oběti
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Základní statistické údaje o kriminalitě
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Zákon o obětech trestné činnosti
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference

Zákon o obětech trestné činnosti Hlavní cíle navrhované právní úpravy •Sjednocení právní úpravy ochrany obětí. •Posílení práv obětí a účinnější pomoc obětem. •Zvýšení účasti vnějších subjektů (neziskových organizací ad.) na pomoci obětem. •Odstranění nedostatků implementace předpisů Evropské unie.

Zákon o obětech trestné činnosti Pozitivní efekt nové právní úpravy •Ve vztahu k obětem trestné činnosti. •Ve vztahu k odhalování a vyšetřování trestné činnosti  posílení práv obětí zlepší spolupráci s policií (oběti dnes často neoznámí trestný čin i proto, že se bojí necitlivého zacházení ze strany policie).

Zákon o obětech trestné činnosti Sjednocení právní úpravy ochrany obětí •V současné době je právní úprava ochrany a práv obětí roztříštěna do několika zákonů  trestní řád; zákon o poskytnutí peněžité pomoci obětem trestné činnosti; zákon o sociálních službách. •Ve stávající právní úpravě chybí řada potřebných institutů – prohlášení oběti o následcích trestného činu, ochrana před sekundární viktimizací aj. •Po vzoru zahraničních právních úprav – např. Německa nebo Švýcarska – přistoupilo ministerstvo ke komplexní právní úpravě.

Zákon o obětech trestné činnosti Posílení práv obětí a účinnější pomoc obětem •Právo na individuální přístup a respektování osobnosti oběti. •Právo na (bezplatnou) právní a psychologickou pomoc. •Právo na informace. •Právo na peněžitou pomoc. •Ochrana obětí před sekundární viktimizací. •Institut prohlášení oběti o následcích trestného činu.

Zákon o obětech trestné činnosti Právo na bezplatnou právní a jinou pomoc •Bezplatná právní pomoc pro některé skupiny obětí bude realizována především prostřednictvím akreditovaných subjektů (nestátní neziskové organizace), ale i advokátů, pokud se zavážou, že tyto služby budou poskytovat v určitém rozsahu zdarma. •Nárok na bezplatného zmocněnce bude přiznáván zvláště zranitelné oběti, která nemá dostatek finančních prostředků. •Zákon vytvoří zákonný rámec i pro zajištění jiné pomoci obětem (psychologické, sociální).

Zákon o obětech trestné činnosti Právo na informace •Dosud je oběť v trestním řízení poučována pouze o svých právech, které jí příslušejí jakožto poškozenému. •Zákon o obětech rozšiřuje okruh informací, které jsou oběti obligatorně podávány, přičemž klade důraz na to, aby poskytování informací probíhalo srozumitelně. •Právo na informace o akreditovaných subjektech, které mohou poskytnout oběti právní, psychologickou a sociální pomoc. •Právo na informace o možnostech, které obětem poskytuje právní řád apod.

Zákon o obětech trestné činnosti Právo na peněžitou pomoc •Zákon počítá se zvýšením paušálních částek při odškodňování i se změnou přístupu v pojetí této pomoci. •Odškodnění se dočká například i oběť trestného činu proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti (znásilnění, sexuální nátlak apod.).

Vývoj nápadu žádostí o peněžitou pomoc

Výše proplacené peněžité pomoci

Zákon o obětech trestné činnosti Ochrana obětí před sekundární viktimizací •Ochrana obětí před druhotným zraňováním a vystavováním nadbytečné psychické zátěži v průběhu vyšetřování, kdy se oběť trestného činu stává ještě obětí vyšetřování. •Oběť bude moci požádat o provedení opatření, jež zabrání kontaktu s podezřelým, obviněným nebo obžalovaným. •Právo na výběr, zda výslech provede osoba stejného, nebo opačného pohlaví. •Právo na doprovod důvěrníka, právo na výslech ve speciálních místnostech aj.

Zákon o obětech trestné činnosti Institut prohlášení oběti o následcích trestného činu •Oběť bude moci učinit kdykoliv během řízení prohlášení o následcích (dopadech) trestného činu. •Prohlášení může oběti pomoci při citovém vyrovnání se s událostí; obžalovaný má možnost uvědomit si, co svým činem způsobil.

Zákon o obětech trestné činnosti Zvýšení účasti neziskových organizací a advokátů na pomoci obětem •Zákon počítá s akreditací subjektů, které se dlouhodobě zabývají poskytováním pomoci obětem (nestátní neziskové organizace). •Akreditované subjekty budou poskytovat obětem okamžitou právní pomoc a právní poradenství, některým skupinám obětí budou tyto akreditované subjekty povinny poskytovat pomoc bezplatně. •Do registru akreditovaných poskytovatelů služeb budou zapsány i subjekty akreditované k poskytování psychosociálních služeb obětem trestných činů podle zákona o sociálních službách, advokáti, kteří o zapsání požádají, a střediska Probační a mediační služby.

Zákon o obětech trestné činnosti Odstranění nedostatků implementace předpisů EU •Zákon reaguje na rámcové rozhodnutí Rady Evropské Unie o postavení obětí v trestním řízení, které od roku 2001 ukládá státům zajistit přiměřenou úroveň ochrany obětí. •Zákon také přihlíží k připravované směrnici Evropského parlamentu a Rady, která zavádí minimální standard práv, pomoci a ochrany obětí trestných činů.

Zákon o obětech trestné činnosti Legislativní proces •Červenec – září 2011: připomínkové řízení a vypořádání připomínek. •Září 2011: odeslání návrhu zákona do vlády. •Leden 2013: předpokládaná účinnost zákona.

Děkujeme za pozornost. Tisková konference