Etická hlediska péče o staré občany

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
CHARITA V NAŠÍ SPOLEČNOSTI
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Péče o seniora trpícího depresí
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Zákon o sociálních službách
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Vymezení a pojetí sociální práce
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Funkční geriatrické vyšetření a testy
MUDr. Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF v Praze.
Koncepce péče o staré občany
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Problematika eutanázie
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Syndrom špatného zacházení
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství PSYCHOSOMATIKA Psychosociální vlivy působící na vznik infarktu myokardu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_16.
Stáří jako sociální událost
Péče o seniory.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Terapeutické komunity Metody sociální práce ETF/Jabok PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Sociální služby města HB – Domov pro seniory Bc. Milan Žák, DiS. Sociální pracovník organizace.
Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Postavení starého člověka v rodině a ve společnosti.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Správa sociálního zabezpečení
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Hodnoty v péči o seniory
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Rodičovství biologické a pěstounské
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Transkript prezentace:

Etická hlediska péče o staré občany MUDr. Jurašková Božena, Ph.D

morálka Souhrn pravidel chování a jednání jednotlivce ve společnosti Mravní zásady nejsou dané a trvalé , s časem a rozvojem společnosti se mění ETIKA Věda o morálce Lékařská etika-etické problémy v lékařství Zdravotnická etika-etická problematika zdravotnického systému

Postoje ke starým občanům Dány společenskou, sociální a ekonomickou strukturou Základem je rodina, škola, celkový charakter společnosti Lidské společnosti se chovaly různě- izolace starých lidí, ponechání osudu Budování chudobinců, starobinců, zcela odkázáni na pomoc druhých Jinde byly uctíváni- moudří rádci

V péči o staré občany nutno resepktovat důstojnost, obavy, stud, vcítit se do problémů, nebagatelizovat, neironizovat, nespěchat, vymezit čas na rozhovor s nimi Potřebný pocit bezpečí, užitečnosti, empatie okolí

Opora ve stáří Rodina, děti Ženy pečovatelky v předůchodovém věku o rodiče v průměru 2-4 roky, 2O% žen dokonce 5 let Současná péče o vnoučata a rodi če, často pocit viny, vyčerpání, úzkosti, deprese

Situace v péči 8O% starých lidí potřebuje péči L5% využívá péči rodiny, sousedů, pečovatelské služby 3%-56% různé pečovatelské služby Léčba musí být lege artis Věk nesmí být limitací péče Péče – dostupná a komplexní Propojenost péče zdravotní a sociální

etické aspekty péče o staré pacienty Právo znát jméno svého lékaře Právo získání veškerých informací o svém zdravotním stavu Právo odmítnutí péče Důvěrnost záznamů a zpráv Právo kontinuity přiměřené Vysvětlení nestandartního postupu V závěru života právo na citlivou péči

Rizikové skupiny v populaci osob vyššího věku Velmi staré osoby nad 8O let Osaměle žijící Staré ženy, ovdovělé, osamělé Lidé umístěni v ústavních zařízeních Bezdětní Lidé se závažnými chorobami a vadami Páry s vážným onemocněním, hendicapem Lidé se špatným hmotným zabezpečením

Rizikové situace Odchod do důchodu Náhlá smrt partnera Přechod z ústavního léčení do domácnosti Kumulace věku s vážným onemocněním Špatný zdravotní stav se ztrátou nebo omezením hybnosti

Procentuelní vyjádření rizika Staří lidé nad 8O let věku- 12,4% Osamělí 32 % Lidé bez kontaktu 1,8 % Ovdovělé ženy nad 75 let 15,2% Špatný zdravotní stav 11,2% Bezdětní 16,0% Nesoběstační 7.1% Nesoběstačný životní partner 1,3 %