Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
ECVET v Programu celoživotního učení
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Celostátní síť pro venkov
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Strategie vývoje České ženské lobby (ČŽL) Selma Muhič Dizdarevič Katedra studií občanské společnosti Fakulta humanitních studií UK pro Fórum 50%
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen : „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Jak se pozná sociální podnik
Síťování neziskových organizací Tereza Pospíšilová Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
MARKETINGOVÝ MIX.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Spojme se proti násilí na ženách ze sexbyznysu Lucie Šídová Projekt Spojme se proti násilí na ženách ze sexbyznysu, č. 628 podpořila Nadace.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
CRM v maloobchodní jednotce se sportovním zbožím
České Budějovice, červen 2016
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Konference „Chudoba a sociální vyloučení
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Evaluace projektu Martin Zahradník.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Transkript prezentace:

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Síťování v EU  Od 80. let  Větší pozornost EU společenským, sociálním environmentálním problémům  Využívání neziskového sektoru při tvorbě politik  Asi 120 evropských sítí  Asi 55 % českých NNO zapojeno do zahraničí, i na více sítí  Kvalita spolupráce?

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Typologie evropských sítí  Sektorové (oborové) sítě  členstvo: národní NNO  European Womens Lobby  Sítě sítí  Mezioborové, hájí zájmy občanské společnosti  Civil Society Contact Group  Celoevropské sítě  Není národní úroveň  Europen Students Forum

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské instituce a evropské sítě I.  Důvody podpory evropských sítí:  řešení demokratického deficitu – přiblížit rozhodování občanům – zvýšit legitimitu, demokratičnost  Evropské sítě – představitelky evropského veřejného mínění a evropské OS  Zastupování specifických skupin a problémů  NNO mají expertízu, znalosti  Zprostředkovávat informace od občanů  Evropské sítě – pomohou budouvat evropské veřejné mínění a evropskou občanskou společnost

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské instutice a evropské sítě II.  Konkrétní nástroje podpory:  Zapojování do tvorby politik – nutnost konzultací EK se všemi zainteresovanými stranami  Finanční podpora sítí – nutná reprezentativita  Evropská úroveň  Odborné znalosti  Členská základna ve většině členských států  Nezávislost

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Přínos zapojení českých NNO do evropských sítí  Ovlivňování evropských politik  Přístup k informacím  Vzájemná podpora členů a členek  Zlepšení image organizace, legitimity  Navazování kontaktů  Čerpání zkušeností ze zahraničí

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Problémy zapojení a spolupráce českých sítí do evropských  Finanční náklady  Lidské zdroje  Jazyková bariéra  Nedostatek kontaktů  Možnost vzdálení se problémům národních organizcí

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí nestátních neziskových organizací do evropských sítí  Výzkum České ženské lobby a Zeleného kruhu  04/ /2007  Dotazníkové šetření, obsahová analýza, polostrukturované rozhovory,zúčastněné pozorování 1) Jak funguje zapojení českých sítí NNO do evropských sítí? 2) K čemu slouží zapojení českých organizací do evropských sítí? 3) Co omezuje zapojení českých sítí do evropských sítí?

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO 1) Jak funguje zapojení českých sítí NNO do evropských sítí?  Komunikace s evropskou sítí  1 člověk  iniciativa z evropské sítě, z ČR pouze výjimečně  Aktivita  závisí na dopadu na ČR  české sítě – využívání služeb evropských sítí  evropské sítě – národní NNO zvyšují legitimitu  malá aktivita v rámci evropských sítí  Informace  především z EU, ne obráceně – otázka reprezentativnosti  elektronicky

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO 2) K čemu slouží zapojení českých organizací do evropských sítí?  Národní či evropská úroveň  hlavní motivace – práce na národní úrovni  české sítě neovlivňují prostřednictvím evropské sítě politiky EU  lobbování – spíše samostatně než prostřednictvím sítě  Přínosy  zisk informací  vzájemná podpora členů  výměna zkušeností, kontaktů, dobré praxe  ovlivňování evropských politik

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO 3) Co omezuje zapojení českých sítí do evropských sítí?  Omezení  Finanční prostředky, malá kapacita  Odlišnost problémů  Malý zájem českých sítí podílet se na dění v evropské síti – spíše vlastní udržitelnost  Nedůvěra mezi českými NNO  Malá znalost fungování sítě  Spokojenost  Některým NNO situace vyhovuje, jiné se chtějí více zapojit, především do evropského dění

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Celková zjištění  České sítě – primární aktivita v ČR  Povědomí o spolupráci s evropskou sítí se liší v závislosti na funkci osoby v sítí  Jiná funkce sítí než dle EK – ne most mezi občany a institucemi, hlavně odborné znalosti  Členské organizace – poskytují síti především legitimitu – síť vykonává činnost sama

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Doporučení  Provést výzkumy v jiných státech EU, především postsocialistických, případně předefinovat úlohu sítí v EU  Pro sítě:  Profesionalizovat se  Formalizovat komunikaci s evropskou sítí  Strategické plánování  Spolupracovat se sítěmi z postsocialistických státu – prosadit se více v evropské síti  Budovat povědomí o struktuře a činnosti evropských sítí a kontakty

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Děkuji za pozornost Kontakt: