konference „Akvakultura – podpora z Operačního programu Rybářství“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
Vysazování úhoře říčního do vodních toků ČR
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Vliv příčných překážek a průplavních spojení na ichtyofaunu
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Projekt TROLLEY Dobrý den.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
INSPIRE 1. monitorovací zpráva za Českou republiku Konference Enviro-i-forum, Zvolen, JITKA FAUGNEROVÁ 1. monitorovací zpráva za Českou republiku.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
Sídla.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Operační program RYBÁŘSTVÍ
Povodně a finanční pomoc Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Monitorovací systém Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Výroční konference OP Rybářství Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu na léta 2014 – 2024 Praha, 12. prosince 2012.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Závěrečná konference OPPA a OPPK PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
ROP JV – informace o novém programovém období
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Úvod, základní principy a cíle
Webové portály LDS/MDS
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
JAK DOBŘE NAPLÁNOVAT ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ NA VODNÍCH NÁDRŽÍCH
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

konference „Akvakultura – podpora z Operačního programu Rybářství“ VYSAZOVÁNÍ ÚHOŘE ŘÍČNÍHO DO VODNÍCH TOKŮ ČR Ing. Martin Podlesný, Český rybářský svaz - Rada konference „Akvakultura – podpora z Operačního programu Rybářství“

Opatření 3.2. záměr b) Řídící orgán OP Rybářství MZe ČR a Státní zemědělský intervenční fond připravili v roce 2009 Pravidla, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty Opatření 3.2. Opatření na ochranu a rozvoj vodních živočichů a rostlin, záměr b) vysazování úhoře říčního (Anguilla anguilla) s možností čerpání dotace od 1. 1. 2010 do 30. 6. 2015.

Příjemce dotace Dotace je určena pro uživatele rybářských revírů, kteří neprovozují svou činnost za účelem zisku. Tyto požadavky splňují rybářské svazy.

Popis opatření Realizuje se vysazováním úhoře říčního (Anguilla anguilla) do vybraných rybářských revírů v povodí řeky Labe a Odry (splňují podmínku poproudové migrace úhoře zpět do moře). Vysazování se realizuje ve formě monté nebo rozkrmeného mladého úhoře (rozkrmeného monté) o délce menší než 20 cm.

Odlov úhoře říčního Úhoř říční se přirozeně vytírá v Sargasovém moři a jeho larvy poté unáší mořské proudy k břehům Evropy. Zde je také loven při ústí řek do moře jako takzvané monté. Stavy monté v posledních letech trvale klesají, navíc je jejich dostupnost každoročně ovlivňována klimatickými podmínkami a poptávkou na asijských trzích. Proto se může snadno stát, že nebude plně uspokojena poptávka evropských odběratelů určená pro posílení množství úhořů říčních schopných migrace zpět k reprodukci.

Odlov úhoře říčního Realizace projektu je proto vždy silně závislá na přírodních podmínkách. Nestačí jen chtít monté nakoupit – musí být předně k dispozici. Dostupnost monté je limitujícím faktorem čerpání prostředků z OP Rybářství.

Seznam rybářských revírů pro přiznání dotace na vysazování úhoře říčního z opatření 3.2., záměr b). MZe ČR vytvořil po konzultacích s ČRS seznam rybářských revírů pro přiznání dotace na vysazování úhoře říčního. Seznam zahrnuje toky a jejich přítoky vhodné pro růst a vývoj úhořů. U všech toků byl při vyhodnocování kladen důraz na migrační prostupnost, současnou i budoucí, ve shodě s plánem zprostupňování dle Rámcové směrnice o vodách (WFD). Z nasazovaných revírů byly vyřazeny toky pstruhového charakteru, které úhořům neposkytují vhodné prostředí z důvodu nízké teploty vody a nízké úživnosti.

Centrální výběrové řízení na dodavatele úhořího monté Rada ČRS zrealizovala centrální výběrové řízení (zakázka s vyšší hodnotou - přes 2 mil. Kč) na dodavatele monté úhoře říčního. Předmětem zakázky byla centrální dodávka monté pro uživatele rybářských revírů sdružené v rámci Českého rybářského svazu (ČRS).

Tah monté úhoře říčního v sezóně 2010 Sezóna 2010 byla z pohledu tahu monté lepší než předcházející sezóna 2009, i přesto byla charakterizována z dlouhodobého pohledu nízkými stavy monté v rámci celé Evropy, což se projevilo především na typických lovištích ve Velké Británii, kde byla většina monté určena namísto exportu na pokrytí místní potřeby úhořů pro znovunasazení řek. Z počátku roku byla cena úhořího monté poměrně příznivá, ale lovily se malé objemy monté a to především z důvodu nízké teploty a s tím spojené menší pohyblivosti monté.

Tah monté úhoře říčního v sezóně 2010 V souvislosti s nařízením č. 1100/2007 ES a zařazením úhoře mezi chráněné druhy dle CITES dopracovala Francie narychlo národní Plán managementu úhoře a stanovila exportní kvóty pro monté, aby tak umožnila svým obchodníkům vývoz monté do Asie za atraktivní ceny. Se stoupající teplotou vody vzrostl i tah monté, na což zareagovaly trhy v Asii prudkým zvýšením odběru. Důsledkem byl  dramatický nárůst cen na úrovni čtyřnásobku obvyklé ceny. Poté, co se trh v Asii nasytil a byly dosaženy povolené exportní kvóty, začalo se distribuovat monté pro potřeby francouzského národního Plánu managementu úhoře. V té době nebylo možné kupovat monté pro komerční účely, tato část tahu monté byla vyhrazena pro nasazování francouzských vod. Následně došlo ke stabilizaci trhu a začalo se s exportem monté do zbylých částí Evropy.

Tah monté úhoře říčního v sezóně 2010 Vzhledem k citlivosti mladých úhořů na teplotní a potravní podmínky po vysazení byla požadavkem ČRS poměrně pozdní dodávka, která se časově kryje s úplným koncem sezóny pro odlov monté ve většině států Evropy. S uspokojením konstatujeme, že se dodavatelské firmě i přesto podařilo splnit dodávku v plné výši a odpovídající kvalitě.

Tah monté úhoře říčního u pobřeží

Přehled schválených žádostí o dotaci na vysazování úhoře říčního Název subjektu Schválená výše dotace (Kč) Vysazeno (kg) Územní svaz města Prahy 1 009 064 74 Středočeský územní svaz Praha 109 088 8 36 místních organizací Středočeského územního svazu 1 979 952 139 Západočeský územní svaz Plzeň 555 000 30 1 705 000 500 Severočeský územní svaz 505 199 37 Východočeský územní svaz 1 875 188 133 Územní svaz pro Severní Moravu a Slezsko Ostrava 412 707 CELKEM 43 schválených žádostí o dotaci 8 151 198 951 42 žádostí o dotaci - monté 6 446 198 451 1 žádost o dotaci - rozkrmené monté

Budoucnost úhoře říčního – jak dál? Početnějšímu výskytu úhoře na našem území může prospět jeho zvýšené plošné vysazování a obnovení vysazování např. i do průtočných rybníků či říčních ramen, která jsou periodicky spojena s řekou. Pro zajištění trvale udržitelného rozvoje úhoří populace v ČR je však třeba s dostatečným předstihem zajistit poproudovou migrační prostupnost našich toků tak, aby náklady vynaložené na vysazování mladých úhořů nepřišly vniveč.

Budoucnost úhoře říčního – jak dál? Rozhodující úlohu by zde mělo sehrát MZe ve spolupráci s MŽP. Zajištění poproudové migrační prostupnosti by mělo být založeno na základních principech, jako je: zabránění stavbě nových migračních bariér a MVE rušení starých migračních bariér, které ztratily svůj původní význam zavádění „rybám přátelských“ turbín se speciálním tvarem lopatek vybudování účinných česlí s dostatečně nízkou roztečí instalace odpuzovačů na nátocích na turbíny budování speciálních poproudových přesmyků pro úhoře vytvoření jednotného a centrálně koordinovaného systému pro zajištění úhoří migrace v rámci jednotlivých povodí (časově i místně synchronizované dočasné omezení hydroelektráren v době tahu, spojené s usnadněním tahu např. snížením jezových klapek).

Budoucnost úhoře říčního – jak dál? Jako bezprostřední ohrožení Plánu managementu úhoře v ČR, ale i vynaložené podpory z OP Rybářství hodnotí ČRS kontroverzní plán výstavby plavebního stupně Děčín, který by svou zeměpisnou polohou a zvláště hydroelektrárnou o hltnosti 2 x 125 m3 . s-1 představoval zásadní ohrožení všech dospělých úhořů migrujících z ČR k místům jejich rozmnožování v moři.

Vysazování úhořího monté do revírů ČRS v letech 1993 – 2010 (za 18 let) Rok Množství Cena za 1 kg v Kč Náklady na nákup v Kč ks kg 1993 938 850 285 4 598 1 308 117 1994 1 283 700 389 4 726 1 838 550 1995 1 530 686 463 4 934 2 286 249 1996 483 450 147 10 714 1 569 620 1997 862 950 262 12 316 3 220 600 1998 462 000 140 13 195 1 847 234 1999 1 270 500 385 6 994 2 692 678 2000 450 000 150 11 406 1 710 917 2001 300 000 100 14 910 1 491 000 2002 897 000 299 11 378 3 401 962 2003 1 000 200 333 10 266 3 422 588 2004 553 500 184 20 756 3 819 054 2005 504 000 144 27 300 4 012 600 2006 366 000 119,5 15 750 1 897 875 2007 303 000 101 26 250 2 651 250 2008 613 500 204 18 000 3 681 000 2009 867 000 289 12 330 2 635 650 2010 2 103 000 671 13 636 9 149 756 Celkem 12 639 836 4 665,5 - 40 835 694

Závěr ČRS se bude snažit vyčerpat co nejvíce alokovaných prostředků z tohoto Opatření, aby bylo během zbývajícího programového období pravidelně vysazováno další monté, popřípadě rozkrmené monté úhoře říčního do vodních toků v ČR Realizace a rozsah dalších projektů ČRS, spojených s vysazováním úhoře, bude vždy záviset na přirozeném tahu úhořího monté. Ten totiž, spolu s klimatickými podmínkami daného roku a legislativou exportních zemí, nejvíce ovlivňuje vývoj cen na světovém trhu s monté a jeho dostupnost.

Děkuji za pozornost!