ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Částicové složení látek - atom a prvek
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Struktura atomů.
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
1 ÚVOD.
Chemie a její obory.
Atom Molekula Iont RZ
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
OPAKOVÁNÍ.
CHEMIE ATOM.
Jaderná energie Jádra atomů.
Částicové složení látek
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Základní charakteristiky látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Chemicky čisté látky.
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Látkové množství, molární hmotnost
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Jaderné reakce.
Stavba atomového jádra
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
CHEMIE ATOM.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Stavba látek.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
AZ - kvíz aneb aneb hrajeme si s atomární fyzikou Bc. Petra Dvořáčková, 2016.
Atomy a molekuly.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Částicové složení látek
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Model atomu.
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
CHEMICKÉ PRVKY.
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu

Chemie je přírodní věda, která zkoumá strukturu látek, jejich vlastnosti a reakce, zjišťuje jejich vliv na životní prostředí, zkoumá nové zdroje surovin (např. bioplyn), řeší problém likvidace chemických látek

Obory chemie 1. chemie obecná –obecné zákonitosti společné pro ostatní chem. disciplíny (stavbu látek, složení látek a průběhy chemických dějů) 2. anorganická chemie – sloučeniny všech prvků PSP, kromě některých sloučenin uhlíku 3. organická chemie – všechny sloučeniny uhlíku (kromě CO2, CO, H2CO3 a uhličitanů), patří sem sloučeniny uhlíku s H, O, N, P, Ca, S Obory příbuzné (chemie fyzikální, analytická - kvalitativní a kvantitativní rozbory, jaderná, biochemie, geochemie, makromolekulární chemie, agrochemie…)

Základní chemické pojmy Látka - hmota složená z atomů, molekul nebo iontů, má určité skupenství a charakteristické vlastnosti v celém svém objemu a) skupenství: - - pevné (solid) H2O(s) kapalné (liquid) H2O(l) plynné (gas) H2O(g) plazma skupenství závisí na tt, tv a hustotě b) vlastnosti: fyzikální a chemické

Základní stavební nejmenší částice hmoty ATOM Základní stavební nejmenší částice hmoty

Atom se skládá z : jádra obalu hmotnost x velikost ? protony a neutrony hmotnost x velikost ? v jádře je soustředěna téměř veškerá hmotnost atomu, ale v poměru k velikosti atomu je nepatrné obalu elektrony

Protony, neutrony, elektrony Proton má relativní atomovou hmotnost přibližně rovnou 1 a kladný elektrický náboj Neutron má relativní atomovou hmotnost přibližně rovnou 1 a nemá náboj. Počet neutronů v atomech téhož prvku může být různý (izotop) Elektron: - pohybuje se kolem atomového jádra ve slupkách. Jeho hmotnost dosahuje pouze 1/1836 hmotnosti protonu. Má záporný náboj – stejně veliký jako proton (s opačným znaménkem). V atomu je stejný počet protonů a elektronů.

Stavba atomu částice Rel. hmotnost náboj tvoří Proton p nukleony 1 +1 jádro Neutron n nemá Elektron e -1 obal

Stejný počet protonů a elektronů Atom je elektroneutrální částice (bez náboje) Obsahuje: Stejný počet protonů a elektronů !!! Na neutronech nezáleží – bez náboje !!!

Počet ...................................... v jádře atomu udává protonové číslo Z Zároveň protonové číslo udává počet .................................. v obalu atomu elektronů Nukleonové (hmotnostní číslo) A, které udává počet ..................................... a .............................................v jádře atomu protonů neutronů A=16 O Z= 8

Nuklidy Izotopy – atomy se stejným počtem protonů i neutronů (stejné Z a A) Izotopy – atomy prvků, které mají stejné protonové číslo, ale různé hmotnostní číslo = soubor nuklidů příklad: H H H - liší se počtem neutronů - hydrogenium H, deuterium D (těžká voda), tritium T (radioaktivní vodík) - výjimečně se používají značky D, T pro izotopy, přestože se jedná o stejný prvek 1 2 3 1 1 1

Použitý zdroj obrázků: - galerie Microsoft office