Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Radim Vysloužil Michal Babák. PŘÍSPĚVEK NA PÉČI - sociální dávka určená osobám závislým na pomoci druhých osob a to zejm. z důvodu nepříznivého zdravotního.
Životní úroveň (II. část)
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Institut veřejné služby
Služba péče o děti v dětské skupině
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
1. Dle analýz ČSÚ vychází, že nízkopříjmové skupiny mají vyšší nájemné než střední a vysoko-příjmové domácnosti až o Kč Počet osob s PnB –
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Správa sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Sociální bydlení v České republice: koncepce a zákon
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Novela zákona o místních poplatcích
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
Rodinná politika Sociální politika II.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv Sociální bydlení Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv

Aktuálně – cílová skupina VOP registruje změnu cílové skupiny sociálního bydlení/existenčního bydlení: Vyšší podíl rodin s dětmi (zj. samoživitelů): - snížení či vyloučení pilíře státní sociální podpory - propad do hmotné nouze - náklady na bydlení

Aktuálně – cílová skupina Vyšší podíl seniorů (zj. jednotlivců): Kombinace průměrného důchodu a specifických nákladů Náklady na bydlení Vyšší podíl zdravotně znevýhodněných: invalidních bez nároku na invalidní důchod) Vracejících se z delšího pobytu ve zdravotnic.zařízení

Aktuálně – DET a DIS Systematické návštěvy dětských domovů – přítomnost dětí z nedostatečných bytových důvodů Systematické návštěvy domovů pro seniory, domovů pro zdravotně-postižené – nedostatek samostatného bydlení, návaznho bydlení Doporučení k přístupu k obecnímu bytovému fondu

Aktuálně – právní úprava - minus Změny občanského zákoníku – 11/2011 Zrušení sociálního příplatku – 1/2011 Změny rodičovského příspěvku a příspěvku na péči – 1/2012 Změny v poplatcích za pobyt v nemocnici – 4/2012 Změny v dávkách na bydlení – sněmovní tisk 801 - předpoklad účinnosti od jara 2013

Aktuálně – právní úprava - plus Občanský zákoník – 1/2014 – regulace nájemních vztahů, zákaz odnětí dítěte z rodiny z nedostatečných bytových důvodů Přístup k doplatku na bydlení z důvodu hodných zvláštního zřetele (rozšíření důvodů) – 1/2012 Sociální terénní pracovníci – trojky obce – přenesená působnost – 1/2012 MOP z důvodu sociálně-právní ochrany dětí – 1/2012

Aktuálně – právní úprava - plus Koncepce bydlení do roku 2020 (MMR) – část sociálního bydlení, bytové nouze – vládou schválena 6/2011- úkol posunut do konce roku 2012 (MPSV)

Pojem sociálního bydlení v současné době roztříštěno v různých právních předpisech, komplexní úprava chybí soubor opatření v různých oblastech práva umožňující pružně reagovat na proměnlivou sociální situaci cílových skupin poptávající sociální bydlení základní stupeň – existenční bydlení – plní funkci okamžité pomoci před úplnou ztrátou bydlení a funkci krátkodobého bydlení cílem by mělo být získání dlouhodobějšího bydlení zejm. formou nájemního vztahu

Návrh systému sociálního bydlení Osoba ohrožená sociálním vyloučením Nárokový doplatek na bydlení Osvědčení o ohrožení soc. vyloučením (max. na 1 rok) – nikoliv pouze na základě příjmu Osoba si zajistila bydlení u soukr. pronajímatele. Osoba nebyla sama schopna zajistit si bydlení na trhu s byty § 34 ZSS + § 92 ZSS (III. Obce) = nárokové ex. bydlení – min.zař.soc.služ.

Přenesená působnost existenční bydlení se poskytuje za úplatu po časově omezenou dobu osobám, které mají osvědčení nepříznivé sociální situaci osvědčení vydávají obecní úřady obcí III. na základě znalostí o cílové domácnosti získané terénní sociální práce (event. z podnětu OSPOD, stavebního úřadu, intervenčního centra, apod.) osvědčení platí 1rok (možnost prodloužení) osvědčení prokazuje důvody hodné zvláštního zřetele, umožňuje tedy překonat cílové domácnosti handicap na trhu z byty, neboť zaručuje získání doplatku na bydlení, nárokový přístup k existenčnímu bydlení

Přenesená působnost na základě osvědčení o nepříznivé sociální situaci si osoba buď zajistí sama bydlení na trhu s byty (postačí záruka příjmu) v případě, že nedojde k nalezení vhodného bydlení, zajistí obecní úřad obce III. bydlení – z evidence poskytovatelů exist.bydlení v obou případech je poskytována doprovodná sociální služba (respektuje se dobrovolnost přijetí sociální služby)

Samostatná působnost v zákoně o obcích je blíže rozvedena povinnost obce vytvářet podmínky pro tvorbu bytového fondu pro účely existenčního bydlení /v návaznosti na vydaná osvědčení, demogr.strukturu/ Existují alternativy plnění této povinnosti Obce jsou motivovány pozitivně – finančně (přímo – dotace, fondy /snažší dostupnost/, i nepřímo – snížení nákladů sociál.vyloučení) Obce jsou motivovány negativně – krajním možnost dopadu do podílu RUD

Děkuji za pozornost valachova