Mezní možnosti snižování CO2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Aspekty kogenerační výroby z OZE
ROPA Pavel Kratochvíl.
Solární systémy pro aktivní topení
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
EXPERT NA TEPLO.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha, s. r. o.
Zkušenosti s bypassem plynů pecní linky. Českomoravský cement a. s
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
Výroba kyseliny sírové
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr1 IPPC v cementářském a vápenickém průmyslu -teorie -skutečnost -připravovaná novela.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Viktor Třebický Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o.s.
Voda a vzduch = základ života
Výzkumný ústav stavebních hmot, a. s.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Kontaminace (znečištění) vody
Kovohutě Příbram nástupnická, a.s.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit EVECO Brno, s.r.o. Březinova 42, Brno
Vysoká škola chemicko - technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Obhajoba semestrálního projektu.
Abiotické faktory prostředí
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Využití energie Slunce
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Těžký průmysl Energetika.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
TRANSPORT POLLUTANTŮ V ENVIRONMENTU. Obr.1A1 Obsah CO2 v zemské atmosféře v závislosti na letopočtu.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Energetická (ne)bezpečnost
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Transkript prezentace:

Mezní možnosti snižování CO2 Ing. Miloš Cikrt Odborný seminář „Vápno, cement, ekologie“ - Skalský Dvůr 2007

Snižování emisí CO2 z cementářského a vápenického průmyslu je složitý problém, protože jich 65 % u cementu a 71 % u vápna vzniká jako produkt dekarbonizace, tedy bez možnosti ovlivnění vlastním procesem výpalu. Ten byl v  posledních desetiletích zásadně optimalizován a hluboce snížena spotřeba paliv a tím emise palivového CO2. Je nutno uvědomit si limity, na které dnes již narážíme. Nové, ve světě navrhované metody, jsou velice zajímavé , ale i vysoce náročné. Zachycování CO2 a jeho skladování v podzemních prostorách nebo v oceánech, právě tak jako jeho cílená biologická likvidace. Jde ovšem o vazbu a celosvětový ekosystém a proto je zajímavé podívat se na schéma NASA o bilanci CO2 na této planetě.

1 – Snižování spotřeby tepla na výpal 1.1 – Cementářské disperzní výměníky tepla – 50 let postupné aplikace, vylepšování, kombinace s účinnými roštovými chladiči a předkalcinací, nově i 5 nebo 6 stupňů srovnání: mokrý výrobní způsob – dlouhé pece 7,0 – 5,6 GJ/t slínku suché pece dlouhé nebo s kotli na odpadní teplo 5,4 – 4,2 GJ/t s výměníky tepla, roštovými chladiči a ev. předkalcinací 3,3 – 3,0 GJ/t Limity: 1.1.1 – uvedený obrovský přínos změny technologie je možný jen ve státech, kde dosud úplně neproběhla tato změna výrobního způsobu(Čína, Rusko, USA), u nás 100% od roku 1998 1.1.2 – navíc 5. příp. 6 stupeň výměníku – investičně reálné u nových kapacit, technicky místně limitováno potřebou tepla pro sušení surovin, přínos jednoho stupně cca 0,08 GJ/t, tedy 2,6%, snížení CO2 jen o 0,9 %

1.2 – Vápenické pece – vývoj složitější vzhledem k náročným a různorodým jakostním požadavkům a vzhledem k různosti surovin srovnání: rotační pece s předehřívačem nebo dlouhé 6,0 – 5,0 GJ/t šachtové pece s vnitřním nebo vnějším vytápěním 4,0 – 3,6 GJ/t šachtové pece regenerativní 3,6 - 3,3 GJ/t Limity: 1.2.1 – jde o základní chemickou surovinu pro průmysl i ekologii, technologii nutno zvolit podle požadované kvality, u nás regenerativní pece 60% 1.2.2 – tvrdý výpal lze dosáhnou u rotačních pecí při zvýšení 3- 4% CO2, u šachtových pecí s vnitřním topením lze získat jakost pro pórobeton, u regenerativních pecí jsou možnosti tvrdého výpalu omezené 1.2.3 – např. snížení plášťových ztrát rotačních pecí o 10% přinese pokles CO2 jen o 0,7%, u šachtových pecí je to ještě řádově méně Poznámka : Průměrné roční spotřeby, včetně ztrát, jsou o 5 – 10% vyšší než výše uvedené garanční, v ČR je průměr u cementu 3,5 GJ/t a u vápna 3,8 GJ/t.

2 - Změna používaných paliv 2.1 - Vliv různých paliv podle jejich výhřevnosti a obsahu C, emisní faktor kg CO2/GJ: uhlí – 93, těžký topný olej – 77, zemní plyn – 55, kapalné odpady – 80, komunální odpad – 108, dřevní odpad – 112, použité pneumatiky – 85, biomasa – 110, vodík – 0 Limity: 2.1.1 - každý stát má palivo – energetické zdroje v určité skladbě, je účelné, aby např. uhlí spalovaly podniky s odprášením a odsířením (cement, energetika) a zemní plyn drobní spotřebitelé. 2.1.2 - naopak pro výrobu vápna je nutno volit palivo odpovídající nárokům na chemické složení vápna. 2.2 - Alternativní paliva výhodně zhodnocují cementárny, zneškodňují škodliviny v nich obsažené, u nás v r. 2006: použité pneumatiky 8,4 %, jiná tuhá paliva 17,5 %, kapalná paliva 8,6 %, biomasa 4,4 %, celkem 38,9 % příkonu pecí cementáren. Ve vápenkách je využití nižší. Limity: 2.2.1 - při použití alternativních paliv přímé emise CO2 většinou mírně rostou (horší parametry paliva, často i emisní faktor). Přínos se projeví až při celospolečenském hodnocení. 2.2.2 - ve vápenkách lze používat jen některá alternativní paliva podle typu pece (rotační jsou ve výhodě) a hlavně chemizmu vápna.

3 - Změny v technologii výroby 3.1 - Dílčí změny surovin a přísad – snížení CO2 při použití alternativní suroviny s CaO vázaným nekarbonátově, daleko důležitější je rozvoj cementářských přísad : faktor slínek / cement celosvětově: 1990 - 0,90 , 2003 - 0,85 v ČR: 1990 - 0,74 v současnosti - 0,81 Limity: 3.1.1 - využívání surovin s nekarbonátovým CaO je omezeno dostupností vhodných materiálů, nedostatečným obsahem CaO a nižší reaktivitou. 3.1.2 - cement je klíčový polotovar, konečným produktem je beton (úsporný energeticky i z hlediska CO2), vyšší směsnost cementu je výhodná pokud nezhorší skladbu daného druhu betonu např. japonský test: VPC se 45 % strusky (4400 Bl.) - na cement dá - 36 % CO2 a na beton -32 % CO2 (všechny energie), při stejném obsahu cementu pevnost betonu za 3 dny -34 %, za 28 dní + 9 %.

3.2 - Výroba něčeho jiného t.j. mimo oblast portlandských slínků - slínky BCSAF – belit, sulfoaluminát vápenatý, aluminoferit váp. nižší obsah CaO, nižší CO2 o cca 25 % - geopolymery aktivované alkalickými hydroxidy nebo silikáty, nároky: elektrická energie a ceny aktivátorů - cement + kyselina sírová, zjednodušené schéma: 3CaSO4 + SiO2 + 3H2O = Ca3SiO5 + 3H2SO4 Limity: 3.2.1 - jako u 3.1.2 je konečným cílem beton, vyvolání zásadních změn, betonářská technologie je rozsáhlá věda - v celém světě kalkuluje s portlandským a směsným portlandským cementem jako konstantou 3.3 - Vápno - zpětná vazba Změny typu 3.1 nebo 3.2 nemožné, jde o výrobu čisté chemikálie, naopak důležitá je zpětná vazba CO2 při některých směrech použití vápna, tedy vlastně návrat CO2 z dekarbonizace. Limity: 3.3.1 - nejde o snížení přímých emisí CO2 vápenky, ale o celospolečenský velký přínos, tedy problémy s prokazováním a uplatněním.

4 - Zachycování a uskladnění CO2 CCS – Carbon Capture and Storage - velmi propagováno v energetice 4.1 - Zachycování před spalováním (aktivity petrolejářských společností) – palivo (ropa, uhlí) je částečně oxidováno a provedena konverze vodní parou CO + H2O = H2 + CO2, pak je CO2 separováno a jako palivo slouží plyn s převahou H2 Limity: 4.1.1 - u cementáren a vápenek vzniknou stejně 2/3 CO2 dekarbonizací a nutno znovu řešit 4.2 - Zachycování po spalování - odprášení a oddělení CO2 ze směsi spalných plynů separační metody: - skrápění monoethanolaminem (MEA) a desorpce - absorpce a desorpce s MEA s použitím membrán - užití molekulárních sít (uhlíkový monolit) - tlaková a teplotní absorpce (PTSA) na zeolit - desorpce při 50 až 100°C Limity: 4.2.1 - náročné investičně i provozně (řeší velká energetika)

4.3 - Uskladnění do zemských vrstev - navrženy četné varianty podle možností lokalit: - vodonosné solné porézní vrstvy (vytlačení vody), často i pod nepropustným mořským dnem - naftová a plynová ložiska před dotěžením - vytlačení zbytkových partií umožní prodloužení těžby - uhelné porézní vrstvy, obsahují CH4 (nad 90%),CO2 a N2, ale CO2 má vyšší afinitu k uhlí než methan, ten je později uvolněn a může být využit - solné pánve - lze využít prostory po vyplavení solí vodou - staré důlní prostory Limity: 4.3.1 - nebezpečí průniků u vodních a uhelných vrstev - ložiska ropy a plynu jsou často široce plošně rozložena - nebezpečí koroze - nestabilita a vyplavování solných pánví - vysoké investiční a provozní náklady

4.4 - Uskladnění CO2 do oceánů - ty dnes obsahují 40 000 Gt C, proti 2 200 Gt v biosféře a 750 Gt v atmosféře, oceán přirozeně absorbuje 85% současných lidských emisí, jsou navrhovány četné metody : - tlakové rozprašování v hloubce pod 1000 m, drobné kapičky usnadní rozpuštění ve vodě - směs CO2 a mořské vody je vháněna do oblasti 500 až 1000 m - suchý led CO2 je rozptylován na povrch oceánu - kapalný CO2 je vháněn do hloubky cca 1000 m - vytváření stabilního jezera CO2 v hloubce 4000 m Limity: 4.4.1 - dnešní atmosférická koncentrace CO2 – 370 ppm určuje podíl v oceánech, otázkou je tedy budoucí vývoj, modely ukazují, že v hloubce 3000 m bude 75 % C uskladněno více než 500 let 4.4.2 - obava je ze změny pH v dotčených vrstvách s negativním vlivem na organismy. 4.4.3 - náklady rostoucí s hloubkou aplikace

5 - Biologická likvidace CO2 5.1 - Přírodní likvidace je samozřejmě nejdůležitější – lesy (pralesy) mají asimilační kapacitu 300 t CO2 na km2 za rok, jiné porosty mají kapacitu nižší, velmi významná je činnost mořských rostlin a mikroorganismů Limity: 5.1.1 - situaci zhoršuje snižování plochy lesů (pralesů) a na ostatních plochách intenzivní zemědělství, produkující N2O (ekvivalent na CO2 – 80,2) a CH4 (ekvivalent 6,3) - zemědělství EU vytváří 110 mil. t ekv. CO2 ročně 5.2 - Umělá biologická likvidace - foto-bioreaktory, kde vodní řasy spotřebovávají CO2 a vytvářejí tekutý olejový produkt (biodiesel) Roswel, New Mexico – 3 roky provoz nádrže 1000 m2, spotřebuje 20 t CO2 za rok, účinnost 90 %, produkce 6 m3 biodiesel za rok, z toho vlastní spotřeba energie odpovídá cca 10 % Limity: 5.2.1 - investiční náklady - otázka aplikace v chladnějších pásmech s menším slunečním svitem

6 - Vodíková technologie Použití vodíku jako paliva snad v budoucnu vyřeší hlavní ekologické problémy silniční dopravy a možná poslouží i některým průmyslovým a dalším oborům. Limity: 6.1.1 - Zvládnutí a masový rozvoj již dnes známých technologií k výrobě H2 bez emisí skleníkových plynů a škodlivin - „ zelený vodík “.