LEASING z pohledu daně z příjmu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zenon Folwarczny 11. května 2011
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Odvod DPH Příklad: Prodáme českému zákazníkovi naše zboží za Kč. Protože jsme plátci DPH, musíme tento obchod zdanit daní z přidané hodnoty, nejčastěji.
Pořízení dlouhodobého majetku
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
IAS 17 - Leasing ..
TÉMA 6: Daň z příjmů právnických osob 2
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_156.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – pořízení, evidence, vyřazení Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Automobil a daň z mezd Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně firemní motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se.
ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ
Úvod do účetnictví.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
Cestovní náhrady podnikatelů
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Daňové odpisování majetku
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Struktura obchodní smlouvy
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
1 Hmotný a dlouhodobý majetek. 2 dlouhodobý majetek – účetní kategorie dlouhodobý majetek  hmotný  nehmotný  drobný dlouhodobým majetkem jsou samostatné.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní účtování daně z přidané hodnoty
Účtování DPH účet 343.
LEASING. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1295Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma:Leasing Jméno autora:
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Alternativní zdroje financování prof. Ing. Jiří Polách, CSc.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.07 RočníkDruhý.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
VY_62_INOVACE_ Název výukového materiálu: Je leasing výhodný způsob pořízení majetku? Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2013 Předmět:
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_19 Název materiáluLeasing.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Deník příjmů a výdajů. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Účtování obchodních společností - zvláštní účetní případy
AKTIVA a PASIVA AKTIVA = PASIVA
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Ekonomika Leasing – finanční leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková
Daňové odpisování majetku
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Účtování DPH účet 343.
Cestovní náklady podnikatele
Transkript prezentace:

LEASING z pohledu daně z příjmu

Základní pojmy Leasing = pronájem, kdy pronajimatel dočasně přenechává předmět leasingu jinému subjektu (nájemci) a nájemce je povinen za tuto službu platit leasingové splátky, tj. nájemné. Předmět leasingu = to, co se bude pronajímat (movité věci, nemovitosti) Pronajimatel = ten, kdo vlastní předmět leasingu a poskytuje ho k užívání Nájemce = ten, který předmět leasingu používá (není jeho vlastníkem) Druhy leasingu: 1. operativní pronájem, kdy předmět leasingu po ukončení doby pronájmu nepřechází do vlastnictví nájemce, ale vrací se zpět pronajimateli 2. finanční pronájem, kdy předmět leasingu po ukončení doby pronájmu přechází do vlastnictví nájemce

Finanční leasing je ideální pro financování nákupu automobilů nebo výrobních zařízení V současné době si finanční leasing vydobyl na českém trhu postavení nejoblíbenější formy financování pro firmy i pro soukromé osoby

Finanční leasing z pohledu daně z příjmu nájemné u FL je daňově uznatelným nákladem (výdajem) při splnění těchto podmínek: doba nájmu trvá minimálně jako doba daňových odpisů majetku, u nemovitostí nejméně 30 let po ukončení doby nájmu následuje převod vlastnických práv na nájemce po ukončení FL musí poplatník majetek zahrnout do svého obchodního majetku

Novela zákona o dani z příjmu je zkrácena minimální doba trvání smlouvy u finančního leasingu úprava se vztahuje na všechny smlouvy s termínem podpisu od dubna 2009 minimální doba trvání leasingové smlouvy se zkracuje z 60 měsíců na 54 měsíců pro předměty ve 2. odpisové skupině (jedná se hlavně o osobní automobily) v praxi to znamená rychlejší promítnutí nákladů spojených s leasingem do daňových nákladů firmy

Operativní leasing z pohledu daně z příjmu ve smlouvě může být sjednána libovolná doba pronájmu po jejím ukončení nájemce může nebo nemusí najatou věc odkoupit nájemné u OL je vždy daňově uznatelným nákladem (výdajem)

Finanční leasing z pohledu daně z přidané hodnoty upravuje zákon o dani z přidané hodnoty nájemce si může u věcí pořízených formou FL uplatnit nárok na odpočet DPH na základě daňového dokladu (faktura, splátkový kalendář) odpočet DPH lze uplatnit u akontace, nájemného i u kupní ceny po ukončení FL u osobního automobilu: do 1.4.2009 – nájemce nesměl uplatni odpočet DPH ani u akontace, ani u nájemné, ani u kupní ceny po ukončení FL od 1.4.2009 – novela zákona o DPH, která umožňuje odpočet DPH při pořízení osobního automobilu. Leasingové financování se tak stává pro podnikatele levnější o 19 % DPH z ceny vozu

Operativní leasing z pohledu daně z přidané hodnoty uplatňuje se vždy základní sazba DPH bez ohledu na předmět pronájmu nájemce – plátce DPH si může uplatnit nárok na odpočet DPH vždy a z celé částky sjednaného nájemného (i u pronájmu osobních automobilů do 1.4.2009) do 1.4.2009 by nemohl nájemce uplatnit DPH pouze z kupní ceny po ukončení OL u osobního automobilu

Leasing a silniční daň řídí se zákonem o dani silniční silniční dani podléhají pouze vozidla určená pro podnikatelskou činnost platí: poplatníkem daně silniční je osoba zapsaná v technickém průkazu jako provozovatel vozidla, pak: v případě FL je jako provozovatel vozidla obvykle zapsán nájemce, proto je povinen odvádět silniční daň v případě OL je provozovatelem vozidla vlastník (pronajímatel), poplatníkem silniční daně je tedy leasingová společnost

Finanční leasing v dalších variantách zpětný leasing – specifická forma leasingu založená na odkupu věci, která je již ve vlastnictví zákazníka a následném splácení leasingových splátek. Cílem – získání potřebné hotovosti pro zákazníka subleasing – leasingový nájemce pronajme předmět leasingu třetímu subjektu formou podnájmu eurový leasing – finanční leasing uskutečňovaný v eurech

Finanční leasing v účetnictví při pořízení majetku formou FL nedochází podle českých účetních předpisů k navýšení aktiv ani pasiv v rozvaze evidence pronajatého majetku je provedena v podrozvahové evidenci nájemce tento majetek neodepisuje nájemné je účtováno jako náklad na účtu 518 – ostatní služby a projeví se na konci období v účtu zisků a ztrát počáteční akontace se musí v účetnictví časově rozlišit na účtu 381 – náklady příštích období a z něj se postupně rozpouští do nákladů vždy v období, se kterým časově i věcně souvisí