V POLYCENTRICKÉ STŘEDNÍ EVROPĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
osídlení a mobilita obyvatel ČR a Evropy
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Význam infrastruktury pro konkurenceschopnost v kontextu kohezní politiky a budoucí priority ČR Ing. Lukáš Hampl 1. náměstek ministra dopravy.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Ruská federace x WTO a OECD
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
Informační kulturní portál
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
ESPON POLYCE Metropolizace a polycentrický rozvoj ve střední Evropě
Školské systémy, vzdělanost a ekonomická výkonnost
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Programy regionálního a municipálního rozvoje Mgr. Oldřich Hájek.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Transkript prezentace:

V POLYCENTRICKÉ STŘEDNÍ EVROPĚ PRAHA V POLYCENTRICKÉ STŘEDNÍ EVROPĚ Metropolizace a polycentrický rozvoj ve střední Evropě

Vztahy měst: propojení ve výzkumu Polycentrické vztahy mezi městy POLYCE týkající se výzkumné činnosti

Vztahy měst: vyhledávání informací na webu Polycentrické vztahy mezi městy POLYCE týkající se vzájemné pozornosti na internetu Relativní intensita vyhledávání na webu, 2004 - 2011 Vzájemné vztahy mezi městy jsou popsány pomocí šipek, jejich tloušťka představuje relativní podíl aktivity hledání na vyhledávací dotaz města ve srovnání s vyhledávání na dotazy jiných měst POLYCE. 50 % Počet obyvatel města POLYCE je normalizován, přepočítává se tedy jako by všechna města měla stejný počet obyvatel. zdroj dat: Google Insights for Search

Porovnání středoevropských metropolí společný rys: vynikající životní podmínky nadprůměrné skóre ve vzorku 50 srovnávaných evropských měst další růst může kvalitu prostředí ohrozit každé z měst může hrát jinou úlohu při vytváření konkurenceschopnosti středoevropského systému měst v širším prostorovém kontextu Praha a Vídeň si vedou celkově lépe než je průměr srovnávaných měst Vídeň a Praha vykazují nejlepší ekonomický rozvoj slabé stránky v oblasti demografie, vzdělávání a malé etnické diverzity Bratislava a Lublaň silné v kategorii Obyvatelstvo - šance pro vznik center vzdělávání a etnickou diverzitu. Vídeň – vzor a model v otázkách životního prostředí, ale nedostihuje severská a západoevropská města dostupnost a veřejná doprava jsou ve Vídni nadstandardní

BRATISLAVA BUDAPEST LJUBLJANA PRAHA WIEN VE STŘEDOEVROPSKÉ PERSPEKTIVĚ

prostorové vztahy v Pražském metropolitním regionu funkční metropolitní region na úrovni Středočeského kraje silné bezkonkurenční pracovištní centrum (podobně Budapešť a Bratislava)  převážně jednosměrný pohyb za prací menší zalidnění okolního regionu (podobně Bratislava) X suburbanizace rozvoj recipročních vztahů (Mladá Boleslav)

FAKTORY ROZVOJE – PRAHA Hodnoty jednotlivých faktorů vyjadřují odchylku od průměru 50 vybraných evropských měst

VNÍMÁNÍ PRAHY   Možnosti spolupráce Profil města historické dědictví cestovní ruch exkluzivní geografická poloha atraktivní partner pro spolupráci, ale… Trendy rozvoje města rostoucí ekonomická výkonnost perspektivní město  Profil města málo dynamické město málo inovativní institucionálně problematické drahé Trendy rozvoje města neudržitelné využívání území slabá / nevýrazná rozvojová strategie / politika Možnosti spolupráce v Pražském metropolitním regionu infrastruktura – doprava, energetická bezpečnost koordinace územního rozvoje ve středoevropském prostoru výměna know-how – propagace cyklistiky, participace občanů cestovní ruch doprava

VNÍMÁNÍ PRAHY Silné stránky Prahy

VNÍMÁNÍ PRAHY Slabé stránky Prahy

VNÍMÁNÍ PRAHY

Metropolitní program pro Prahu Vize ZNALOST – klíčové slovo pro metropolitní rozvoj Prahy rozvoj znalostní ekonomiky může posilovat konkurenceschopnost KULTURNÍ IMAGE metropolitní Prahy může být hnacím motorem ekonomické prosperity i sociální soudržnosti Činnosti výměna vědomostí na několika úrovních zintenzívnit spolupráci v regionálním a středoevropském měřítku učit se od ostatních, sdílet vlastní zkušenosti podporovat výměnu vědomostí mezi důležitými aktéry na regionální úrovni začleňovat společné středočeské kulturní hodnoty do metropolitní image města Prahy  povědomí společné identity Výzvy a překážky nedostatek spolupráce na regionální úrovni jak překonat současné i zděděné institucionální bariéry spolupráce?

Nápady pro středoevropskou síť metropolí Příklady konkrétních doporučení pro společné projekty neformální síť středoevropských měst (obdoba EUROCITIES, Metrex, OpenCities, …) společný kulturní a zpravodajský televizní kanál („ARTE-EAST“) větší mobilita a „double-degree“ programy studia na vysokých školách (CEEPUS) koordinace v turistickém průmyslu – marketing „balíčku“ středoevropských metropolí jízdenky INTERRAIL pro střední Evropu společná energetická strategie společná reprezentace středoevropských metropolí u orgánů EU v Bruselu plánovací síť / společenství středoevropských metropolí

děkuji za pozornost maier@fa.cvut.cz