Zdravotnická zařízení na území města Ostravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Advertisements

BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Mezioborová komunikace na OCSS ve FN Hradec Králové
Hygienická problematika ve školním stravování
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nestátní zdravotnické zařízení a Optometrista
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Dokumentace k zajištění BOZP
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Získání oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Hygiena a bezpečnost při práci
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
AMBULANCE – PODSTATNÁ ČÁST KLINIKY PRACOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ
Monitoring, prevention and treatment of HIV infection in prison facilities Sledování, prevence a léčba HIV infekcí ve věznicích MUDr.Lukosz Mečislav Ředitel.
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Bariérová ošetřovatelská péče
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Legislativa.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
PŘEDSTAVENÍ ZÁCHYTNÉHO VAKU K PORODU Gyn. por. klinika VFN a 1. LF UK Zora Síbková.
Dokumentace k zajištění BOZP
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Význam sterilizace v ošetřovatelské péči 09
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra veřejného a sociálního zdravotnictví Studentská odborná práce Vypracovala:
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Bariérová opatření v IP Kolářová Marie podzim 2014.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Prostředí čekárny a ordinace Vyhláška č. 92/2012 Sb.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Hygienické předpisy v gastronomii
Hygiena a epidemiologie
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Transkript prezentace:

Zdravotnická zařízení na území města Ostravy 3 lůžková nemocniční zařízení – kontrola oddělení včetně ambulancí, JIP, ARO domovy důchodců a ÚSP 970 nestátních ambulantních zařízení střediska záchranné služby stanice první pomoci úklidové firmy, sklady zdravotnického materiálu prádelny schválené pro praní zdravotnického prádla

účast na kolaudačních řízeních ZZ Kontrola v rámci výkonu státního zdravotního dozoru ve zdravotnických zařízeních posuzování a schvalování projektové dokumentace zdravotnických zařízení (ZZ) a staveb účast na kolaudačních řízeních ZZ schvalování provozních řádů a následná kontrola v rámci SZD kontroly účinnosti sterilizačních přístrojů odběry vzorků pracovních a originálních dezinfekčních roztoků ke stanovení koncentrace provozní řády jsou na KHS zasílány bez žádosti chemická analýza dez.roztoků ke stanovení koncentrace a bakteriologické zpracování vzorků na sterilitu a stěry se provádí na ZÚ

Kontrola v rámci výkonu státního zdravotního dozoru ve zdravotnických zařízeních odběry vzorků vysterilizovaného materiálu a stěry z vysterilizovaných nástrojů a pomůcek na bakteriologické vyšetření šetření výskytu hromadných infekčních a parazitárních nákaz ve ZZ a ÚSP epidemiologické šetření při výskytu hlášených nemocničních nákaz

Zákona č. 552/1991 Sb., o státní kontrole Kontrola v rámci výkonu státního zdravotního dozoru ve zdravotnických zařízeních je prováděna dle: Zákona č. 552/1991 Sb., o státní kontrole Zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Vyhlášky č. 195/2005 Sb., kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče nabyla účinnosti dnem 1.7.2005

k odběrům se nepoužívají ochranné rukavice (1 odběr=1 pár rukavic) § 5 vyhl. č. 195/2005 Sb., - zásady pro odběr a vyšetření biologického materiálu k odběrům se nepoužívají ochranné rukavice (1 odběr=1 pár rukavic) biologický materiál není ukládán do standardizovaných nádob a dekontaminovatelných přepravek ochranné rukavice se používají vždy pro 1 vyšetřovanou osobu, v biochem. laboratoři k odběrům nepoužívali žádné rukavice, kontrola byla započata kolem 10hodiny., používají se stále různé kelímky, žádanky se namotávají na zkumavky

§ 7 vyhl. č. 195/2005 Sb., - příjem a ošetřování fyzických osob nepoužívají se čisté osobní ochranné oděvy a pomůcky neprovádí se mytí rukou mezi jednotlivými zdravotnickými úkony k utírání rukou se nepoužívá jednorázový materiál neprovádí se dezinfekce rukou nasazují se kryty na použité jehly použité nástroje a pomůcky kontaminované biologickým materiálem čištěny bez předchozí dekontaminace jednorázový materiál musí být uložen v zásobnících, stále se používají látkové ručníky, po manipulaci s biol. mat., použitým prádlem, před parenterálním výkonem, dodržování bariérového ošetřovat. mechanismu, dezinfekce na ruce není v pracovně lékaře, sester, sedimentační pipety byly nejprve propláchnuty pitnou vodou

opakovaně používané jednorázové pomůcky dezinfekce § 8 a přílohy č. 3 vyhl. 195/2005 Sb.,– steriliazace, vyšší stupeň dezinfekce, dezinfekce opakovaně používané jednorázové pomůcky dezinfekce pracovní roztoky se neředí denně čerstvé nástroje, pomůcky nejsou zcela ponořeny v dezinfekčním roztoku dvoustupňová dezinfekce – k závěrečnému oplachu se nepoužívá destilovaná voda, nevede se zápis v dezinfekčním deníku vyšší stupeň dezinfekce – závěrečný oplach není prováděn originální sterilní vodou v zubní ambulanci savky k jednorázové použití byly dezinfikovány, nařeěný dez. prostř k dez. teploměrů, sestra nevěděla, kdy roztok ředila,v nádobě byl kalný roztok deník musí obsahovat: dat. přípravy prac. roztoku, koncentrace, expozice zaměňování destilované vody za sterilní, sterilizace vody v HVS

zjištěná prošlá exspirace u zásobních dezinfekčních prostředků § 8 a přílohy č. 3 vyhl. 195/2005 Sb., -sterilizace, vyšší stupeň dezinfekce, dezinfekce zjištěná prošlá exspirace u zásobních dezinfekčních prostředků nevhodně zvolený dezinfekční prostředek, nedodržení expozice pracovních dezinfekčních roztoků nedostatečná koncentrace pracovních dezinfekčních roztoků zjištěno v laboratořích ZÚ u náhodně odebraných dez. roztoků

prošlá exspirace sterilního materiálu § 8 a přílohy č. 3 vyhl. vyhl. č. 195/2005 Sb., – steriliazace, vyšší stupeň dezinfekce, dezinfekce sterilizace prošlá exspirace sterilního materiálu sterilizace se neprovádí ve sterilizačních obalech nebo se používají nevhodné sterilizační obaly nedostatečná dokumentace sterilizačního deníku nepoužívání chemických testů procesových a chemických testů sterilizace gynekologická zrcadla volně na sítu, přeplněné komory, kazety v PS

§ 9 a přílohy č. 4 vyhl. č. 195/2005 Sb., - manipulace s prádlem jednorázový materiál ke krytí vyšetřovacího lehátka není měněn po každém pacientovi praní prádla není zajištěno smluvně s prádelnami schválenými pro praní zdrav. prádla nevhodné uložení čistého prádla použité prádlo se neukládá do vhodných obalů obaly musí omývatelné, dezivfikovatelné, jednorázové

technologické postupy nejsou zahrnuty v provozním řádu § 10 vyhl. č. 195/2005 Sb., - úklid prostor zařízení léčebné preventivní péče a ÚSP technologické postupy nejsou zahrnuty v provozním řádu veškerý odpad není z ambulance vynášen denně není zajištěno dočasné uložení nebezpečného odpadu v chlazeném prostoru do doby odvozu k likvidaci malování 1x za dva roky odběrové místnosti, laboratoře, inf. odd., dětská a novorozenecká odd., operační a zákrokové sály, JIP – malování 1x ročně personál neví jaké dezinfekční přípravky úklidové firmy používají, prošlé exspirace přípravků v úklidových komorách pokud není odvoz do 48 hod. v letním období a do 72 hod. v zimním období prostor 3-8 st.C

Ostatní nedostatky provozního charakteru v rehabilitačních odděleních, kde se používají vířivé vany pro horní a dolní končetiny se voda nemění po každém pacientovi, tyto vany jsou určeny pouze pro jednu osobu poškozené povrchy pracovních ploch a nábytku v pracovnách lékařů a sester jsou uloženy předměty a materiál, které se nepoužívají a nesouvisí s výkonem činnosti praní ä sušení jednorázových rukavic, jejich ukládání k dalšímu soukromému použití třeba pro práci na zahrádce

Závěry – přijatá opatření bloková pokuta na místě za nesplnění povinností stanovených k předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění může být uložena na místě samém bloková pokuta dle zákona č. 200/1990 Sb. o přestupcích, par. 29 odst. 1 písm. f do výše 1 000 Kč

Závěry – přijatá opatření správní řízení v případě zjištění závažných porušení povinností stanovených zákonem č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného o zdraví a o změně některých souvisejících zákonů může být zahájeno správní řízení, při kterém může být uložena pokuta do výše 2 mil. Kč za uvedení nepravdivých údajů a informací, dále za ztěžování nebo maření výkonu státního zdravotního dozoru může orgán ochrany veřejného zdraví uložit pokutu do výše 100 000 Kč dle zákona č. 258/2000 Sb.

Závěr: „Záleží na tom, jak se s případnými nedostatky vyrovnáte a na tom, kolik máte chuti a odhodlání dezinfikovat.“ „Člověk, který má pořádek sám v sobě, může spolupracovat a snažit se realizovat pořádek ve své práci.“

Děkuji za pozornost …