 Nezájem uživatele o přenos dat, místo jejich uchování a zacházení s nimi.  Odhmotnění obsahu od fyzické struktury informačních sítí  Delokalizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Odpovědnost ISP a uživatelů – právní aspekty
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Elektronický podpis.
Působnost soukromého práva na internetu1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr.
Odpovědnost ISP Masarykova univerzita Právnická fakulta
Nástroje územního plánování
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Soukromoprávní odpovědnost ISP Radim Polčák. 2 Pojem ISP § 2 písm. a zákona č. 480/2004 Sb. [Pro účely tohoto zákona se rozumí] službou informační společnosti.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Zákon o elektronickém podpisu
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Právo na informace Tereza Danielisová,
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Martin Goldammer.  Model nasazení  veřejný (Public cloud computing)  soukromý (Private cloud computing)  hybridní (Hybrid cloud computing)  komunitní.
Pojem DRM Technická ochrana práv duševního vlastnictví Ochrana zejména majetkových autorských práv Různé úrovně DRM chránící právo, ostatní typy DRM Kódování.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Kdo odpovídá za obsah internetových stránek? 4. dubna 2012 Olomouc.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015.
Cloud computing v praxi
Systém managementu jakosti
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Obsah veřejných rozpočtů III
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
GDPR - náhled po 133 dnech JUDr
Budoucnost „data retention“
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

 Nezájem uživatele o přenos dat, místo jejich uchování a zacházení s nimi.  Odhmotnění obsahu od fyzické struktury informačních sítí  Delokalizace společenských vztahů  problém aplikace a vynutitelnosti práva. ( První dodatek k Ústavě Spojených Států Amerických: “ Kongres nesmí vydávat zákony zavádějící nějaké náboženství nebo zákony, které by zakazovaly svobodné vyznávání nějakého náboženství; právě tak nesmí vydávat zákony omezující svobodu slova nebo tisku, právo lidu pokojně se shromažďovat a právo podávat státním orgánům žádosti o nápravu křivd.”)  svoboda uživatele (neomezenost hranicemi) v manipulaci s daty © JUDr. Jan Kolouch, Ph.D.

 Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Infrastruktura jako služba zavazuje poskytovatele poskytnout infrastrukturu (hardware) jiným uživatelům (typickým příkladem IaaS je virtualizace). V případech IaaS uživatel běžně platí za to, co využívá. Tento systém je také nazýván „utility computing“. Typickými příklady IaaS jsou Amazon WS, Rackspace, Microsoft Azure, aj.  Platform-as-a-Service (PaaS). Platforma jako služba je také nazývána „ cloudware “ a poskytuje uživateli „computing platform“ (v podobě jak hardwarové architektury, tak softwaru – v rámci této služby je možné kombinovat, modifikovat a vyvýjet software, respektive aplikace) a „solution stack“. Jako příklady PaaS je možné uvést Google App Engine nebo Force.com.  Software-as-a-Service (SaaS). Software jako služba je vlastně způsobem poskytování aplikace uživateli. Aplikace je zpravidla licencována a uživatelé si tak „kupují“ přístup k aplikaci, nikoli aplikaci jako dílo. Příkladem jsou např. Google Apps. Nejčastějšími příklady SaaS aplikací jsou: desktop as a service, business proces as a service, communication as a service, aj. Podle způsobu, jakým je Cloud computing Podle způsobu, jakým je Cloud computing poskytován je možné rozeznat následující cloudy:  Veřejný cloud.  Privátní (soukromý) cloud  Hybridní cloud © JUDr. Jan Kolouch, Ph.D.

Kyberprostor je virtuální realitou, nemající konec ani začátek. © JUDr. Jan Kolouch, Ph.D. GB - ochrana před terorismem HRANICE V INTERNETU.

 Výrazná snaha zejména EU, v oblasti CComp, jejímž cílem je rekodifikace zákonů sloužících k ochraně a ukládání dat. Současné zákony jsou v moderním pojetí ICT zastaralé a nemohou sloužit jako účinný nástroj na eliminaci problémů spojených s CComp.  Akční plán Komise Digitální agenda pro Evropu.  Obecně je možné konstatovat, že na kyberprostor a veškeré aplikace, jakož i další služby, je možné aplikovat standardní kriteria, která jsou uplatňována v návaznosti na skutečnou fyzickou lokalizaci dat či informací. Druhou možností je vytvoření nových kriterií, pro aplikaci principu místní působnosti (jedná o virtuální lokalizaci právních vztahů ).  Roviny:  Veřejnoprávní  soukromoprávní © JUDr. Jan Kolouch, Ph.D.

© JUDr. Jan Kolouch, Ph. D

1. Aniž jsou dotčeny články 5 a 7, smlouva uzavřená fyzickou osobou za účelem, který se netýká její profesionální nebo podnikatelské činnosti (dále jen „spotřebitel“ ), s jinou osobou, CS Úřední věstník Evropské unie L 177/11 která jedná v rámci výkonu své profesionální nebo podnikatelské činnosti (dále jen „obchodník“ ), se řídí právem země, v níž má spotřebitel obvyklé bydliště, pokud: a) obchodník provozuje svou profesionální nebo podnikatelskou činnost v zemi, kde má spotřebitel své obvyklé bydliště, nebo b) se jakýmkoli způsobem taková činnost na tuto zemi nebo na několik zemí včetně této země zaměřuje a smlouva spadá do rozsahu této činnosti. 2. Bez ohledu na odstavec 1 si mohou strany zvolit v souladu s článkem 3 právo rozhodné pro smlouvu, která splňuje podmínky odstavce 1. V důsledku této volby však nesmí být spotřebitel zbaven ochrany, kterou mu poskytují ustanovení právního řádu, od nichž se nelze smluvně odchýlit, a jež by se v případě neexistence volby práva na základě odstavce 1 jinak

Př. Podle zákona 127/2005 Sb., nemáme právo do provozu zasahovat bez žádosti od Policie ČR. Já nemám právo tento incident řešit a odpojit našeho zákazníka. Není mojí povinností řešit narušení bezpečnosti mého zákazníka, zde je asi potřeba rozlišit, jestli se bavíme o poskytování připojení nebo o poskytování služby. Povinnost ISP:  poskytovat službu.  technicky a organizačně zajistit bezpečnost poskytované služby s ohledem na ochranu osobních údajů fyzických osob.  informovat dotčené účastníky o specifickém riziku porušení bezpečnosti sítě. © JUDr. Jan Kolouch, Ph. D

Druhy poskytovatelů služeb dle zák. č. 480/2004 Sb.: 1. Poskytovatel služeb spočívající v přenosu informací poskytnutých uživatelem (angl. Mere Conduit nebo Access Provider). De facto se jedná o:  Operátory elektronických komunikací,  ostatní operátory fyzických linek a  operátory logických linek. 2. Poskytovatele služeb spočívajících v automatickém meziukládání informací poskytnutých uživatelem (tzv. caching). 3. Poskytovatele služeb spočívajících v ukládání informací poskytnutých uživatelem (tzv. storage nebo hosting). © JUDr. Jan Kolouch, Ph. D

1. Poskytovatele nelze činit odpovědného za kvalitu informace (kterou mu nelze přičíst), a to i v případě, že si je vědom protiprávnosti přenášené informace. Operátoři elektronických komunikací, mají povinnosti dle zákona č. 127/2005 Sb. Dle čl. 12 směrnice č. 2000/31/ES je dána možnost členským státům nařídit Providerovi, aby přerušil poskytování služeb, skrze něž dochází ke komunikaci protiprávních informací. 2. Poskytovatelé cachingu nejsou zbaveni odpovědnosti za kvalitu informací, pokud dojde z jejich strany k porušení standardních či smluvených technických podmínek cachingu. 3. Situace je nejsložitější. Dochází k uplatnění zmíněné směrnice (viz § 5 zák. č. 480/2004 Sb.). V tomto ustanovení je dána podmínka alespoň nevědomé nedbalosti Providera ve vztahu k protiprávnímu obsahu informace u něj uložené. Zákonodárce však neukládá Providerům povinnost aktivně vyhledávat protiprávní informace uživatelů (neboť by v mnohých případech šlo de facto o zásah do základních práv a svobod zaručených ústavním zákonem č. 2/1993 Sb., Listina základních práv a svobod - např. čl. 13). © JUDr. Jan Kolouch, Ph. D.

Do současnosti byly podepsány miliony Ccomp smluv. Důraz by měl být kladen na popis plnění, které uživatel očekává, rychlost a dosažitelnost takového plnění, než na fyzickou podstatu. Je třeba přesně a jasně vymezit práva a povinnosti jednotlivých stran (poskytovatel a uživatel) ve smlouvě. Je vhodné do smlouvy včlenit některé z následujících ustanovení :  Právo být neprodleně informován o výpadcích služby.  Právo mít přístup k systémovým informacím a logům, ze kterých je možné zjistit aktuální lokaci vlastních dat a přístupů k nim.  Právo provést (provádět) penetrační test – za účelem ověření zabezpečení ICT poskytovatele.  Právo žádat provedení bezpečnostního auditu ICT poskytovatele CComp.  Právo obdržet kopi bezpečnostního auditu.  Vyžadovat certifikaci ISO (např či 22307). © JUDr. Jan Kolouch, Ph.D.

© JUDr. Jan Kolouch, Ph. D

Každý by se měl chovat tak, aby nedocházelo k porušování práv jiných (§ 415 občanského zákoníku - k aždý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí. ) a k případným újmám na jejich právech. § 420 (1) Každý odpovídá za škodu, kterou způsobil porušením právní povinnosti. (2) Škoda je způsobena právnickou osobou anebo fyzickou osobou, když byla způsobena při jejich činnosti těmi, které k této činnosti použili. Tyto osoby samy za škodu takto způsobenou podle tohoto zákona neodpovídají; jejich odpovědnost podle pracovněprávních předpisů není tím dotčena. (3) Odpovědnosti se zprostí ten, kdo prokáže, že škodu nezavinil. © JUDr. Jan Kolouch, Ph. D

Celou oblast přístupu k datům z pohledu LEA je možné rozdělit do podsekcí: 1. Přístup k datům v rámci jursdikce LEA (LEA má právo vyhledat, shromáždit a zajistit důkazy v elektronické podobě – čl. 14 Úmluvy ). 2. Data v cloudu jsou umístěna v zahraničí (LEA – má možnost požádat o pomoc LEA v zemi ve které se nacházejí servery cloudu – čl. 31 Úmluvy ). 3. Přímý přístup k informacím uloženým v zahraničí [přeshraniční přístup k datům uloženým v zahraničí bez kontaktování příslušných zahraničních autorit (LEA), nebo ISP. Typicky se jedná o veřejně přístupná data. V tomto případě může LEA využít čl. 32 b), nebo čl. 19 odst. 2 Úmluvy ]. 4. Přístup k datům na základě spolupráce s ISP nebo poskytovateli služeb CComp. © JUDr. Jan Kolouch, Ph. D

 „ Balance “ mezi absolutní anarchií a diktaturou  Aplikace zdravého rozumu  Interenet jako Mega Cloud  Licence  Uživatelé (pr. subjektivita) „Důvěřuj, „Důvěřuj, ale prověřuj.“ „Přežije jen paranoik.“ paranoik.“ © JUDr. Jan Kolouch, Ph.D.

© JUDr. Jan Kolouch, Ph. D

© JUDr. Jan Kolouch, Ph.D.