Vzdělávací oblast: Člověk a příroda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

průběh chemických reakcí
Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Kinetika chemických reakcí
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
Faktory ovlivňující průběh chem. reakce
FS kombinované Chemické reakce
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
Zkoumá rychlost reakce a faktory, které reakci ovlivňují
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Kinetika ∆c ∆t.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_35.
CHEMICKÉ REAKCE.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Aplikuje poznatky.
Změny při chemických reakcích
Kinetika chemických reakcí
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
CZ.1.07/1.1.10/ Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová.
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
Chemický děj.
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_36.
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Kinetika chemických reakcí
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
Reakční kinetika předmět studia reakční kinetiky
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
VIII. Chemické reakce : KINETIKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_16.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Základy chemické kinetiky
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
ZŠ Benešov, Jiráskova CHEMIE Vlivy na rychlost chemických reakcí – 8.ročník Mgr. Jitka Říhová.
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
Název: Rychlost chemické reakce
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název šablony: Inovace v chemii 52/CH20/3. 3. 2013, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Chemické reakce a děje Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: Chemie Třída: IX. Tematický okruh: Rychlost chemické reakce Téma: Vlivy na rychlost chem. reakce Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v .ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad, který doplňuje učivo o vlivech na rychlost reakce.Pomocí příkladů popisuje jednotlivé vlivy. Použité zdroje: Chemie, učebnice pro devátý ročník ZŠ a primu víceletých gymnázií. FRAUS 2007, Plzeň. Poznámky k učebnicím chemie.vlastní materiály,dostupná videa

Rychlost chemické reakce Vlivy na rychlost chemické reakce

Rychlost chem. reakce Rychlostí chem. reakce se zabývá reakční kinetika Studuje nejen rychlost, ale i faktory,které ji ovlivňují Rychlost chem. reakce je společným znakem všech reakcí Pomalé reakce tlení, uhelnatění, rezivění železa Rychlé reakce hoření, výbuchy Rychlost chemické reakce se vyjadřuje jako změna látkového množství nebo změna koncentrace za jednotku času

Na čem závisí rychlost chem. reakce Prvním předpokladem chemické reakce je setkání (srážka) molekul. Částice musí mít minimální energii, aby ke srážce došlo tzv. aktivační energie K zahájení reakce někdy stačí pouze tato minimální energie, jindy se musí energie dodávat po celou dobu např. endotermické reakce

Srážková teorie vhodná prostorová orientace částic: H2 I2 Ne každá srážka částic je účinná vhodná prostorová orientace částic: Účinnou srážkou je rozuměno srážku, kdy vznikne požadovaný produkt. Kolikrát se srazili dvě různé kuličky? H2 I2 účinná srážka neúčinná srážka

Koncentrace Rychlost chemické reakce závisí na koncentraci látek v roztoku Měřením bylo zjištěno, že rychlost reakce roste s rostoucí koncentrací reagujících látek Rychlost reakce se v jejím průběhu mění a zmenšuje s tím, jak ubývají výchozí látky Připomeňme. Rychlost reakce může ovlivnit i druh kyseliny Koncentrovaná kyselina sírová se železem nereaguje, ale zředěná ano

Molární koncentrace Důležitý faktor ovlivňující rychlost chem. reakce Udává počet molů látky rozpuštěné v určitém množství roztoku Značí se : c Výpočet podle vztahu: c = n/V n …. látkové množství (počet molů) V …. objem Jednota: mol/dm3

Nižší koncentrace Vyšší koncentrace

Molární koncentrace S vlivem koncentrace musíme počítat při tzv. mezní koncentraci Koncentrace , při které reakce proběhne nebo neproběhne Jaké množství vodíku přítomného ve vzduchu Způsobí výbuch? Toto rozmezí = mezní koncentrace

Video http://www.youtube.com/watch?v=_7qpolD2Jqk Popis pokusu. Reakce mědi s kyselinou dusičnou Měď reaguje s 20% kyselinou dusičnou za vzniku dusičnanu měďnatého a oxidu dusnatého, který se oxiduje na oxid dusičitý…. průběh reakce pomalý Měď reaguje s koncentrovanou kyselinou (67%) za vzniku dusičnanu měďnatého a oxidu dusičitého….průběh reakce bouřlivý

Velikost povrchu U pevných látek nemůžeme měnit koncentraci, ale můžeme ovlivnit velikost jejich povrchu Látky se často melou nebo drtí K pokusů také někdy látky roztíráme na prášek v třecí misce Rychlost reakce je větší, mají-li reagující pevné látky větší povrch Kus pevné látky rozkrájením její povrch zvětšíme

Video http://www.youtube.com/watch?v=-oaFN-y6zt4 Popis pokusu Chování hliníku v plameni a) kousek hliníkového plíšku zahříváno v plameni ….. žádné změny b) hliníkový prášek vsypaný do plamene… prudce vzplane

Teplota Rychlost chem. reakce roste s teplotou reagujících látek Tohoto faktu využíváme zejména při vaření, pečení, uchovávání potravin za nízké teploty Platí van´t Hofovo pravidlo : Při zvýšení teploty chemické reakce o 10°C se zvýší její rychlost dva až čtyřikrát Vyšší teplota urychluje pohyb částic větší pravděpodobnost jejich srážky

Video http://www.youtube.com/watch?v=rAL83xoH-fc Popis pokusu Reakce železa s kyselinou chlorovodíkovou za vzniku vodíku a chloridu železnatého a) teplota kyseliny 20 °C …….. pomalý průběh reakce b) teplota kyseliny 60 °C ……… bouřlivý průběh reakce

Závěr Čím větší koncentrace látek, tím je Větší pravděpodobnost jejich setkání, a tedy reakce Čím více částic je na povrchu pevné látky, tím větší je rychlost chem. reakce K uskutečnění chem. reakce musí mít částice dostatečnou energii ( aktivační) Počet částic, které mají větší energii, než je její určitá hodnota roste s teplotou

Katalyzátor Katalysis – řecké slovo – odstranění překážky Ovlivňují rychlost chem. reakce, ačkoli se jí zdánlivě neúčastní Vytvářejí s některou výchozí látkou ( nestálou sloučeninou) meziprodukt, který se v průběhu reakce mění na produkt a katalyzátor se obnovuje v původní podobě Katalyzátor umožňuje takový průběh reakce, při kterém je potřeba menší aktivační energie. Katalyzátory se uplatňují v chemických výrobách( výroba kyseliny sírové, amoniaku, plastů….) V organismech takovým látkám říkáme biokatalyzátory

Uplatnění katalyzátorů Katalyzátory se uplatňují v chemických výrobách( výroba kyseliny sírové, amoniaku, plastů….) V organismech takovým látkám říkáme biokatalyzátory nebo enzymy. Inhibitory – látky,které zpomalují rychlost chem. reakcí Např. v potravinářství se používají stabilizátory v majonézách, kečupech, marmeládách Udržují vzhled, chuť barvu a prodlužují trvanlivost Označují se E4.. + 2 další číslice Automobilový katalyzátor

Video http://www.youtube.com/watch?v=rGP1AWacDxY Popis pokusu Rozklad peroxidu vodíku na kyslík a vodu a) za normálních podmínek velmi pomalý … nepozorujeme změny b) při použití katalyzátoru chloridu železitého proběhne rozklad velmi rychle a vzniklý kyslík můžeme dokázat doutnající špejlí, která vzplane

Doplňte tabulku faktor Rychlost chemické reakce vysvětlení Zvětšení koncentrace Zvýšení teploty Zvětšení povrchu Katalyzátor

Doplňte tabulku- řešení faktor Rychlost chemické reakce vysvětlení Zvětšení koncentrace Zvětšuje se Zvětšuje se počet srážek Zvýšení teploty Zvyšuje se energie částic, tím stoupá pravděpodobnost srážek Zvětšení povrchu Větší pravděpodobnost srážek Katalyzátor Zvyšuje aktivační energii

Použité zdroje http://www.komenskeho66.cz/materialy/chemie/WEB- CHEMIE8/obrazky/priprvodiku.jpg http://vyuka.zsjarose.cz/index.php?action=lesson_detail&id =1121