Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace."— Transkript prezentace:

1 EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady vzdělávacích materiálů: Anorganická a obecná chemie Autor: Jakub Siegl Datum vytvoření: 24. 3. 2014 Garant (kontrola): Mgr. Šárka Kirchnerová Ročník: 1. - 4. (kvinta – oktáva) ročník gymnázia Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Téma: Výukový materiál – Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Metodika/anotace: Powerpointová prezentace slouží jako výukový materiál pro třídu kvinty a jako opakování k maturitě z chemie. Jejím úkolem je procvičit výpočet molární koncentrace a vysvětlit problematiku ředění roztoků. Časový rozvrh: 30 min Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

2 Roztoky jedná se o homogenní (stejnorodou) směs velikost částic je menší než 10 -9 m mají ve všech směrech stejné fyzikální i chemické vlastnosti rozpouštědla rozpouštěné látky skládají se ze dvou a více látek – rozpouštědla (látka, která je v nadbytku) a rozpouštěné látky vznik rozpouštěním – může i nemusí být omezené (viz dále)

3 Vyjadřování koncentrace roztoku často se setkáváme s tím, že je na etiketách, příbalových letácích či jiných označeních produktů vyjádření složení roztoku také v laboratořích je důležité znát přesné složení látek, se kterými pracujeme, tj. koncentraci roztoku koncentraci roztoku vyjadřuje mnoha způsoby, ale mezi nejčastěji používané způsoby patří: 1.hmotnostní zlomek 2.objemový zlomek 3.molární koncentrace

4 Látková (molární) koncentrace – c n

5 Příklad 1

6 Příklad 2

7 Ředění roztoků často se dostáváme do situace, kdy máme sice k dispozici roztok o určité koncentraci, ale tato koncentrace neodpovídá potřebě – musíme si roztok naředit ředit můžeme buďto vodou (častější způsob) nebo méně koncentrovaným roztokem jak ale zjistíme, kolik je vody nebo roztoku zapotřebí? k určování množství využíváme víceméně dva způsoby výpočtu: 1.křížové pravidlo 2.směšovací rovnice

8 Ředění za pomoci křížového pravidla

9

10 Ředění za pomoci zřeďovací rovnice

11


Stáhnout ppt "EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google