Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 03.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 03."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 03

2 Jméno autora: Ing. Dalibor Bielka Třída/ročník:3. (7.) Datum vytvoření:20. 9. 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Obecné chemické pojmy, úvod do učiva chemie Klíčová slova: Soustava látek, směs, homgenní, heterogenní, koloidní Druh učebního materiálu:prezentace

3 Soustavy látek Pro práci se směsí je důležité její složení, ale také velikost částic tvořících směs. Proto směsi dělíme podle velikosti částic.

4 Soustavy látek Podle velikosti částic můžeme směsi dělit na homogenní ( 10 -7 m).

5 Soustavy látek Částice homogenních směsí jsou nerozeznatelné okem ani elektronickým mikroskopem. Nejčastěji jsou to roztoky solí, kyselin, hydroxidů apod. Nejčastěji se s nimi setkáváme v chemické laboratoři, ale také voda z kohoutku, slitiny kovů, které vznikají také v kapalné fázi, roztoky hnojiv pro hrnkové květiny apod.

6 Soustavy látek V koloidní směs můžeme okem identifikovat, že směs je tvořena více složkami, nicméně nejsme schopni určit jejich přesnou lokaci. Příkladem takové směsi je roztok bílku ve vodě, mléko, krev, škrob apod. Jedná se o roztoky velmi dlouhých molekul. Pokud jsou roztoky průhledné

7 Soustavy látek Částice heterogenních směsí jsme schopni pozorovat pouhým okem. S těmito směsmi se setkáváme nejčastěji. Polévka, sekaná, beton, malta, štěrk, žula, apod.

8 Soustavy látek Heterogenní směsi dále můžeme dělit podlé fází, které obsahují. Suspenze je heterogenní směs, která je tvořena pevnou fází dispergovanou ve fázi kapalné (bahno, písek ve vodě apod.). Emulze je směs dvou navzájem nemísitelných kapalin (masážní emulze, olej ve vodě apod.).

9 Soustavy látek Pěna má bubliny plynu rozptýlené ve vodě. Patří sem samozřejmě koupelová pěna, pěny v pračkách, při mytí nádobí, mořská pěna při větší bouři, našlehaný bílek, šlehačka apod.. Aerosol je směs kdy v plynu jsou rozptýleny pevné nebo kapalné částice.

10 Soustavy látek Dým je aerosol ve kterém jsou pevné částice rozptýleny v plynu – kouř – zplodiny hoření ve vzduchu, prach ve vzduchu po jedoucím autě na prašné silnici, písečná bouře, fumigační ošetření včel. apod.. Mlhy je aerosol, kdy v plynu jsou rozptýleny částice kapalné. Podzimní mlhy, postřiky proti škůdcům, apod..

11 Soustavy látek Spojením mlhy – fog a kouře – smoke vzniká smog. Velmi nebezpečná situace při určitém typu počasí, kdy dým se spojí s mlhou a při malém větru a vzniklém inverzním typu počasí. V nížinách se potom delší dobu udržují nadlimitní množství škodlivých látek v ovzduší.

12 Soustavy látek KOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005 Flemr, Vratislav a Bohuslav Dušek, Chemie I (obecná a anorganická) pro gymnázia. 1. vyd. Praha, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 03."

Podobné prezentace


Reklamy Google