OCHRANA ZÁJMŮ VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ NA ENERGETICKÉM TRHU 15. 5. 2013 Praha,Žofín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Poplatky za OZE jsou hlavním problémem průmyslu ČR s cenou elektřiny Jelenovská 2013 Karel Šimeček - SVSE.
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Názor velkých spotřebitelů na postup liberalizace trhu s elektrickou energií 09/ EGÚ Brno K.Šimeček.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Analýza příčin (ne)podpory průmyslu ČR ze strany energetiky Komentář k ASEK Konference Jelenovská 1/2012 K.Šimeček, předseda předsednictva SVSE.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zhodnocení legislativních změn a SEK Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2011.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv ceny energie na konkurenceschopnost českého průmyslu Ing. Daniel Vaca místopředseda předsednictva SVSE Praha – Žofín, Fungování energetických.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

OCHRANA ZÁJMŮ VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ NA ENERGETICKÉM TRHU Praha,Žofín

V roce 2009 propadla průmyslová výroba o více než 20%, z toho některé obory až o 40% Koncem roku 2011 dochází k novému poklesu s tlakem na ceny, oživení lze očekávat až koncem 2013 Oproti prognóze z roku 2011 je stagnace průmyslové výroby v ČR hlubší

Požadavky na dodávky energií •Spolehlivost dodávek – považuje se ve vyspělých státech za samozřejmost •Konkurenceschopnost ceny – průmyslové společnosti porovnávají s celkové ceny energií včetně všech příplatků a daní mezi státy a regiony. •Predikovatelnost vývoje cen – Při fungování tržních mechanismů by ceny měly reagovat na vývoj poptávky. Na ceny je velmi citlivý zejména energeticky intenzivní (materiálový) průmysl

Ceny energií v ČR jsou pro průmysl i obyvatelstvo klíčovým kritériem posuzování úspěšnosti energetické politiky státu Cca 70% spotřebního koše je ovlivněno cenami energií

Hodnocení trhu s plynem Ceny plynu v Americe jsou 3krát nižší než v EU, což vyvolává i pokles cen ostatních energetických komodit. Ceny v Číně jsou zatím 1,5 vyšší než v EU, ale výhledově zde cílí export z Ameriky. Dovoz LNG z Afriky a Blízkého Východu do EU je v konkurenci Ceny plynu pro průmysl jsou nižší než průměr v EU, ale rychleji rostou.

Trh s elektřinou Při připočtení průměrných evropských příplatků za OZE cca 15€ a 5€ za CO2 by se ceny BL CAL pohybovaly na €/MWh Návrat do normálu Pokles průmyslové spotřeby Růst OZE Rozdíly mezi evropskými regiony jsou € vlivem technických překážek a poplatků přeshraničního obchodování

Porovnání vývoje celkových cen elektřiny pro průmysl v ČR s průměrem EU (Eur/MWh) Od roku 2009 neparticipuje průmysl v ČR na konkurenční výhodě domácích energetických surovin. Od roku 2009 se stále zvyšuje konkurenční nevýhoda v rostoucích přirážkách k tržní ceně komodity.

Energetická politika ČR je z pohledu vývoje cen elektřiny v letech hodnocena jako neúspěšná Ceny elektřiny jsou jedny z nejvyšších v průmyslových státech, i když je většinou vyrobena s nízkými surovinovými náklady

Nutná vyšší ochrana zájmů spotřebitelů •SEK cílit na cenovou konkurenceschopnost, tomu přizpůsobit nástroje a legislativu (MPO) •Přísnější dohled na chováním dominantů a na vazby mezi výrobou a distribucí (ÚOHS,ERÚ) •Cílenější řízení a kontrola státních a polostátních firem směrem k nižším nákladům a efektivnějším investicím (MPO,MF) •Revize a kontrola uznatelných nákladů regulovaných subjektů (ERÚ,NKÚ) •Rozvoj přenosových kapacit do přebytkových oblastí s nižšími cenami (ČEPS) •Podíl státního rozpočtu na úhradě OZE

Propad ekonomiky by měl být provázen poklesem cen energií I přes pokles průmyslové spotřeby a maloobchodních tržeb rostly ceny Skutečnost může být horší, pokles výkonnosti ekonomiky a nezaměstnanosti při dalším růstu inflace bude dále snižovat koupěschopnost obyvatel

Prognóza vývoje průmyslové poptávky po energiích •Pokles dynamiky importu do asijských států v návaznosti na přesouvání výroby do Číny, růst exportu z Číny, zpomalení růstu HDP v BRIC •Oživení průmyslu v Severní Americe díky poklesu cen všech energií v návaznosti na těžbu břidličného plynu. Růst exportu • Pokles průmyslové výroby v EU a zejména v ČR se všemi dopady do ekonomiky Oživení průmyslové výroby, exportu a domácí spotřeby může nastartovat jen levná energie

Nelogické chování cen plynu •Regulované poplatky a daně tvoří téměř 40% ceny plynu, což je při velkých odběrech neadekvátní nákladům •Podpora bioplynu může způsobit podobný kolaps jako FVE v cenách elektřiny

Trh s plynem v ČR •Pod průměrem EU vlivem nižší daně, výhodou je poloha tranzitního státu a velké skladovací kapacity. •Ceny plynu nejsou už vázány na ceny ropy •Výroba resp.nákup a distribuce jsou odděleny •Téměř 20% z ceny tvoří náklady dopravy (přenos, distribuce, strukturování) a 20% daně Při přiblížení ceny komodity americkým cenám a snížení regulovaných poplatků budou plynové zdroje konkurenceschopné uhelným elektrárnám a teplárnám

Ceny elektřiny v ČR jdou proti vývoji ekonomiky •23 € příplatku za OZE zvyšuje aktuální cenu komodity v ČR o 50%, což je neadekvátní •Cena regulovaných služeb pro průmysl v ČR může být ovlivněna „vodárenským efektem“

Trh s elektřinou •Relativně liberalizovaný trh, v ČR zatím stále dominantní pozice ČEZ, včetně vlastnictví FVE s vysokou výkupní cenou. Proti tržnímu prostředí působí snaha ČEZ o regulované ceny z jaderné energie. Hrozba dalšího znevýhodnění ČR v EU •Riziko přelévání nákladů mezi výrobou a distribucí – nedokonalý unbundling. Tlak na růst regulovaných poplatků •Cena elektřiny v ČR je extrémně deformována podporou OZE, zejména FVE v nesprávnou dobu a v nesprávném rozsahu

Infrastruktura Systémové služby Ztráty Ostatní příplatky SK č.1 CZ č.2 ČR má nejvelkorysejší náklady na systémové služby Porovnání poplatků za přenos elektřiny v EU IFIEC- Frontier Economics

Porovnání celkových cen elektřiny pro výrobce hnojiv (2011) Příklad ochrany zájmů energeticky intenzivního průmyslu v Německu

Systémové služby •Revize poplatků za přenos v rámci EU v souvislosti s řešením sezónnosti OZE •Riziko nepřiměřené podpory při změnách podmínek v RO – nutná pružnější legislativa •Investice do elektrických sítí a plynovodů k zajištění diverzifikace zdrojů a podpory OZE jen v rozumné míře za využití dotací EU Za uznatelné by neměly být považované některé nesmyslné,parazitní náklady (sponzoring, propagace, některé externí služby, atd.)

Způsob podpory OZE •Vývoj výstavby FVE v letech byl nedostatečně řízený,živelný proces v neprospěch spotřebitelů i dalšího rozvoje OZE •Došlo k předražení cíle 13,5% elektřiny z OZE v roce 2020 o více než 500 mld.Kč •Náklady na OZE odnímají prostředky na podporu snižování spotřeby energií, ČR má problém splnit závazek v této oblasti. SVSE vynakládá velké úsilí k snížení poplatků za OZE pro průmysl a jejich zastropování na úroveň průměru EU

Při nízkých cenách energií prosperuje celý stát, z vysokých cen energií mají dočasný prospěch jen majitelé a management energetických firem do doby, než zničí domácí průmysl Děkuji za pozornost