Řecká přírodní filosofie – Milétská škola

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE
Advertisements

Pythagoras 6.století př. n. l..
Tvar a rozměry Země.
a vznik záporných čísel
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Elektrický náboj a pole
Thalés z Milétu Petr Földeš.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
Thaletova kružnice Množina bodů roviny daných vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VY_32_INOVACE_28-17 Antická filosofie Skepticismus.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Obecná charakteristika, periodizace VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.12/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk.
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
eklekticismus, novoplatonismus
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
VY_32_INOVACE_28-04 Antická filosofie Pythagoras ze Samu.
Středověk Úvod.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
7 divů světa Na následujících stránkách se seznámíte se sedmi divy světa. Seznámíte s dobou před a po divech.
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Pythagoras Michaela Hloušková, c4b
Výškové stupně rostlinstva
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Anotace: Žák zjišťuje vlastnosti Thaletovy kružnice a její využití.
Martina Jiříková C4B.  ŽIVOT  FILOSOFIE  SHRNUTÍ  ZDROJE.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Řecká kultura archaické období
Tvar, velikost a pohyby Země
Filosofie úvod do problému....
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Milétská škola Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Název projektu: Inovací ke kvalitě na ZŠ Rosice
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Antická filosofie Průvodce antickou filosofií na základě Raffaelovy fresky Athénská škola.
Typicky řecká představa: A R C H É = prazáklad Uspořádaný svět je tvořen z již předtím existujícího prazákladu tím, že dostává nějaký řád, že jím prostupuje.
Pythagoras př. n. l.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Thaletova věta Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_02 Název materiáluVýznamné.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 2 Milétská škola a Pýthagorás.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
VY_42_INOVACE_33_Významní matematici Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PYTHAGORAS Šimon Úradník.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Ing. Jitka Michálková
Elejská škola.
Množina bodů roviny daných vlastností
Předsókratovská řecká filozofie
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Předsokratovská filozofie
Jižní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Transkript prezentace:

Řecká přírodní filosofie – Milétská škola Antická filosofie VY_32_INOVACE_28-02 Řecká přírodní filosofie – Milétská škola

Kdy a proč vzniká evropská filosofická tradice v antickém Řecku? antika zahrnuje období a kulturu starověkého Řecka a Říma významná pobřežní města (přístavy) a obchodní centra (např. oblast Malé Asie, jižní Itálie a Sicílie, poté především Athény) díky mořeplavbě docházelo k četným stykům s cizími národy a s jejich myšlením příznivé zeměpisné a společenské podmínky vzniká přibližně v 6. století př.n.l.

Řecká přírodní filosofie ve svých počátcích se filosofie formovala ve formě tzv. KOSMOLOGIE (nauka o řádu světa) přírodní filosofie = hledání základů světa, jeho řádu v základu světa filosofové předpokládají nějakou jednotnou a trvalou pralátku (arché) z tohoto období se dochovaly pouze zlomky filosofických děl

Milétská škola první filosofická škola filosofové této školy byli občané iónského přístavu Milét (východní pobřeží Středozemního moře) hledali základní substanci, pralátku (arché), ze které je vše vytvořeno (princip, ze kterého vše vzniká) názory na podobu arché se u prvních řeckých filosofů různily všichni 3 představitelé Milétské školy hledají jedno arché, tudíž je označujeme jako MONISTY

THALÉS Z MILÉTU (asi 620 př. K. - asi 546 př. K.) považován za prvního filosofa, zakladatele Milétské školy zcestovalý kupec, obchodník zajímal se o matematiku, astronomii a mnohé další oblasti vědění pro svou moudrost byl považován ve starověkém Řecku za jednoho ze sedmi mudrců (třebaže pravděpodobně nenapsal žádnou knihu) předpověděl zatmění Slunce v roce 585 př. K., vypočítal výšku pyramidy podle délky jejího stínu

Thalés Autor: Odysses, Název: Thales-06.jpg Zdroj:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thales-06.jpg

Thalétova pralátka Proč právě voda? za pralátku považoval vodu jediná hmotná substance, ze které všechno vzešlo Proč právě voda? s jistotou neznáme důvody, které ho k této myšlence vedly, možná vysvětlení jsou následující: je důležitá pro život má schopnost měnit skupenství a tím přijímat různé podoby a tvary Thalétova představa Země (je plochá a pluje na vodě)

Proč je Thalétova vodní teorie tak významná? není svou povahou mytologická neodkazuje k nadpřirozeným silám nebo bohům Thalés byl první muž známý tím, že svět viděl naturalisticky Podle antické tradice odpověděl Thalés na otázky: Co je nejobtížnější ze všech věcí? „Znát sebe sama.“ Co je nejsnadnější? „Poradit druhým.“ Co je Bůh? „To, co nemá počátek ani konec.“ Pojmy Magnetické pásky Fortran, Algol Využití Vývoj atomové bomby

ANAXIMANDROS (asi 610 př. K. - 546 př. K.) byl Thaletovým žákem zajímal se rovněž o astronomii a pravděpodobně byl prvním, kdo nakreslil mapu světa první, kdo napsal filosofické pojednání O přírodě (De natura), tato kniha se však ztratila rovněž popsal vznik kosmu Zemi si představuje jako volně se vznášející v prostoru za pralátku považoval tzv. apeiron (nekonečné, neomezené, to, co nemá žádné hranice)

Proč apeiron jako pralátka? prostorově a časově bez mezí to, co nemá žádné bližší určení (nic víc o něm říct nemůžeme) je protikladem všech ostatních věcí, které jsou pomíjivé (mají své hranice v čase a prostoru) základním atributem pomíjivých věcí je tzv. peras (hranice, omezení) arché jako původní princip světa se tedy musí lišit od všech věcí, které z této pralátky vznikají

ANAXIMENÉS (zemřel okolo 528 př. K.) Anaximenés byl Anaximandrovým žákem, ale možná také jen jeho společníkem věřil, že arché je vzduch Předložil zajímavé vysvětlení přírodních změn: „Vzduch se liší ve svých existujících podobách řídkostí a hustotou. Když se zřeďuje, stává se ohněm, a když se zhušťuje, stává se větrem, pak oblakem, když se zhušťuje ještě více, vodou, potom zemí, potom kameny. Všechno ostatní pochází z těchto.“ vzduch se mění na věci skrze procesy zhušťování a zřeďování

Anaximenés Autor: Neznámý, Název: Anaximenes.jpg Zdroj:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anaximenes.jpg

Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová