Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PYTHAGORAS Šimon Úradník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PYTHAGORAS Šimon Úradník."— Transkript prezentace:

1 PYTHAGORAS Šimon Úradník

2 Pythagoras narodil se na ostrově Samos okolo 570 př. Kr.
byl řecký filosof, astronom a matematik založil velmi významnou školu je po něm pojmenována věta důležitá pro výpočet pravoúhlého trojúhelník

3 Život Narodil se na ostově Samos. Jeho otec byl kupec. Mezi jeho učitele se uvádí Ferdykés a Anaximandros. Cestoval po Egyptě a Babylonii. Měl ženu Theanu a s ní dítě. Po jeho smrti prý občané zřídily v jeho domě svatyni Déméter.

4 Pythagorova škola Pythagorova škola se podle dnešních představ více podobala klášteru, kde žáci museli dodržovat přísné zákony. Pythagorova škola ve městě dokonce vládla podle aristokratické ústavy, kterou Pythagoras napsal.

5 Objevy Pythagorovi se připisuje zavedení pojmu filosofie: když ho žáci nazývali sofos (moudrý), řekl jim, ať mu raději říkají „milovník moudrosti“ (filosofos z filein - „milovat“ a sofos - „moudrý“) a jeho následovníci si tedy začali říkat filosofové. Pythagoras nebo jeho škola objevili vztah mezi délkou struny a tóny stupnice: poloviční struna zní o oktávu výš, dvoutřetinová o kvintu atd. Mimořádný význam měla a má Pythagorova věta: součet čtverců nad odvěsnami pravoúhlého trojúhelníka je roven čtverci nad přeponou. Starší kultury věděly, že trojúhelník, jehož strany jsou v poměru 3:4:5 je pravoúhlý a Číňané to dovedli i geometricky dokázat.

6 Zdroje http://www.celysvet.cz/pythagoras.php
google obrázky


Stáhnout ppt "PYTHAGORAS Šimon Úradník."

Podobné prezentace


Reklamy Google