Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Ing. Jitka Michálková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Ing. Jitka Michálková"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod
Autor: Ing. Jitka Michálková Název : VY_32_INOVACE_9B_06_Thalétova věta Téma: Matematika 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Prezentace je určena k odvození Tháletovy věty, k zápisu její definice. Prezentace také slouží k stručnému přehledu probírané látky a to jak při výkladu, tak při opakování. Materiál slouží také k zápisu stručných poznámek do školních sešitů.

3 Thalétova věta

4 Thalétova kružnice Příklad: Sestroj kružnici k(S, 3cm), |AB| = d,
Vyznač body X1, X2, X3  k; A,B ≠ X1, X2, X3 . Sestroj úhly AX1B, AX2B, AX3B a změř jejich velikost. X2 k Řešení: |AX1B| = 90° |AX2B| = 90° |AX3B| = 90° X1 A B S X3

5 Thalétova kružnice Definice:
Množina vrcholů X všech pravých úhlů pravoúhlých trojúhelníků ABX s přeponou AB je kružnice k s průměrem AB (kromě bodů A, B).

6 Thalétova věta Definice 1:
Množina vrcholů všech pravých úhlů v rovině, jejichž ramena procházející dvěma různými body A a B, je kružnice s průměrem A, B. Definice 2: Trojúhelník vepsaný do oblouku nad průměrem kružnice je pravoúhlý.

7 Thalés z Milétu (asi 624 – 548 př. Kr.)
filosof, astronom a geometr Aristotelem pokládaný za zakladatele řecké filosofie (filosofie zahrnovala i matematiku a veškeré vědy) zkoumal svět a přírodu rozumově bez odkazu na mýty měřil výšku pyramidy a vzdálenost lodí od pobřeží pomocí podobnosti trojúhelníků Thalés z Milétu Milét Milét v Malé Asii (území dnešního Turecka)

8 Zdroje: Russell, Bertrand (1945). The History of Western
cs.wikipedia.org/wiki/Thalés_z_Milétu Internet Encyklopedia of Philosophy ( Russell, Bertrand (1945). The History of Western Philosophy. New York: Simon and Schuster. 4. Josef Trejbal, Matematika pro 8.ročník, Pedagogické nakladatelství Praha 1998, ISBN 5. Vlastní zdroje.


Stáhnout ppt "Autor: Ing. Jitka Michálková"

Podobné prezentace


Reklamy Google