Edukace a životní prostředí: role geografie (Education and Life Environment: role of geography) Karel Opočenský, Václav Koukolíček (IV. 2006) Životní prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Objektivní faktory.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
Podpora EVVO v rámci globálních grantů OPVK Ústeckého kraje Praha,
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Horizontální témata EU
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Společenská odpovědnost organizací
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Marketingové prostředí
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
Rodinné potřeby a ekonomika
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
MARKETING.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Ekonomika – základní pojmy.
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Ekonomika životního prostředí
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Transkript prezentace:

Edukace a životní prostředí: role geografie (Education and Life Environment: role of geography) Karel Opočenský, Václav Koukolíček (IV. 2006) Životní prostředí (Environmental Issues)

EdukaceEducation Životní prostředíLife environment GeografieGeography Udržitelný rozvojSustainable development Implementační plánPlan of Implementation Klíčová slova (Key words)

UDRŽITELNÝ ROZVOJ IMPLEMENTAČNÍ PLÁN SPOLEČNOST - ŠKOLSTVÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA

UDRŽITELNÝ ROZVOJ v jiných titulech můžeme najít pouze 3 roviny: sociální,ekonomickou, přírodní (environmentální)

Rovina ekonomická (pobídkové nástroje): –k ochraně životního prostředí ze strany výrobce i spotřebitele –podporují environmentální šetrnost (zlepšení užitné hodnoty výrobku) –vytváření finančních zdrojů pro jejich sanaci Technologie šetrné k ŽP umožní lepší využití přírodních zdrojů při menší surovinové a energetické náročnosti a menší produkci odpadů a znečištění. UDRŽITELNÝ ROZVOJ

•Herman Dalym: –intenzita využívání obnovitelných přírodních zdrojů nesmí přesáhnout rychlost jejich regenerace –intenzita neobnovitelných zdrojů nesmí přesáhnout rychlost nalézání jejich obnovitelných náhrad –intenzita znečišťování nesmí přesáhnout asimilační kapacitu životního prostředí Snaha o internalizaci externalit do ceny výrobku funkční trh s ohledem k přírodním hodnotám. UDRŽITELNÝ ROZVOJ

Rovina sociální: –paradigma uvědomělé skromnosti = dovednost odříci si vše zbytečné či nadbytečné –výběrová náročnost na základě vzdělání a výchově k trvale udržitelným znalostem, dovednostem a postojům – př. zbytečné množství obalů na výrobku, produkty z velkochovů, kde hospodářská zvířata strádají a žijí svůj život v „nelidských“ podmínkách UDRŽITELNÝ ROZVOJ

Rovina politicko-společenská: –znovuvytváření a rozvoj místní soběstačnosti –přehodnocení nadnárodních společností (OSN) (rozhodovací možnosti, sankce,…?) –přehodnocení národních států – vymezení „práv“ přírody a lidských povinností k ní Snaha o globální řízení (nikoliv centralizovanou světovládu). UDRŽITELNÝ ROZVOJ

Rovina přírodní (environmentální): –snaha o ochranu lokální až planetární –snaha o zachování kulturní diversity se vším všudy (nejvyšší stupeň ochrany) –snaha o ochranu globálních životodárných biosférických systémů (klima, hydrologický cyklus včetně oceánské cirkulace, ozonová vrstva, tropické deštné pralesy, tvorba půd,…) UDRŽITELNÝ ROZVOJ

IMPLEMENTAČNÍ PLÁN •Výstup ze Světového summitu o UR v Johanesburku 2002, pro ČR vyplývá povinnost institucializovat udržitelný rozvoj do roku •EU – radikálně prosazují vysoké standardy ochrany životního prostředí, ucelené chápání udržitelného rozvoje •USA - snaží se o zajištění podmínek pro svůj další hospodářský růst, přistupují k závazkům pragmaticky a spíše apelují na efektivnější využívání stávajících možností než navrhování rozšiřování aktivit bez patřičného finančního a institucionálního zajištění •rozvojové země v zájmu likvidace především chudoby a zajištění elementárních podmínek pro miliardy svého obyvatelstva upřednostňují klást důraz na priority srozumitelné jejich obyvatelstvu, jako jsou přístup k vodě, k potravinám, ke zdravotní péči, vzdělání apod

+ •cíl snížit o polovinu počet osob bez přístupu k nezávadné pitné vodě a k odpovídajícím sanitárním službám do roku 2015 •přislíbení zastavení nešetrného využívání mořských zdrojů a vytvoření nová ochranná pásma pro mořskou faunu a flóru do r Rybolov by měl být do roku 2015 uveden do souladu s udržitelným zachováním mořských ekosystémů, protože dnes téměř 70 % mořských ryb se nachází v krizi kvůli intenzivnímu neudržitelnému rybolovu - •kvůli neochotě USA nebylo dosaženo výraznějšího a konkrétnějšího posunu v oblasti energetiky, především ve vztahu ke zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie a úspor energie

EVVO Smyslem ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY je dosažení takového stavu, kdy jsou občané objektivně informováni o stavu a vývoji životního prostředí a získávají k prostředí vztah, který je základem šetrného a předvídavého chování a jednání. To vyžaduje určité znalosti a dovednosti a hlavně silnou motivaci. Lidé většinou ztratili přímý kontakt s přírodou, a proto si neuvědomují tak jako dříve, jak je pro ně zdravé a funkční prostředí důležité. Z toho důvodu je třeba je k tomuto ekologickému povědomí vést.

EVVO EVVO jsou tedy spolu s nástroji ekonomickými a legislativními důležitým preventivním nástrojem ochrany životního prostředí. Základním předpokladem je informovanost obyvatel o stavu a vývoji životního prostředí a o ekologických problémech, o vlivu chování obyvatel na životní prostředí obce a způsobech vhodného chování, o akcích, které se dotýkají životního prostředí a možnostech veřejnosti přispět k řešení ekologických problémů obce.

Cílové skupiny mohou mít dělení: věk, pohlaví, ekonomická aktivita a situace, profese, bydliště, úroveň vzdělanosti, aktivity volného času, zájem o životní prostředí, možnost ovlivňovat další skupiny apod. EVVO zahrnuje tři základní směry působení: •poskytnutí informací a vzdělání •vytvoření mravně a citově podloženého vztahu k prostředí •zprostředkování dovedností, které umožní ekologicky přijatelný způsob života EVVO

•Cíle ekologické výchovy: –Znalosti a porozumění •Povědomí, že životní prostředí je tvořeno různými složkami, např. fyzikální, chemickou, biologickou, společenskou, kulturní. •Povědomí, že každá lidská bytost je součástí této sítě a je na ní zcela a neustále závislá. •Porozumění, že složky životního prostředí jsou organizovány v systémech, ať už přírodních nebo vytvořených člověkem - ekosystémy, společenstva, populace, národy, města. Složky těchto systémů jsou navzájem propojeny a jsou přizpůsobeny podobným podmínkám. •Pochopení, že lidstvo ovlivňuje své prostředí využíváním a přemisťováním obnovitelných i neobnovitelných zdrojů, jeho fyzickým narušováním a nakládáním (disposal) s odpady, a porozumění, jak je prostředí ovlivněno růstem populace a využíváním technologií. •Poznání různých souborů kritérií, podle kterých mohou být hodnoceny změny životního prostředí: ekologických, ekonomických, energetických, estetických, etických. •Pochopení, jak může být usměrňován proces změny životního prostředí, například pomocí legislativy, plánování, přijetím dobrých ekologických politik doprovázených kontrolou, pomocí úsilí dobrovolníků a dobrovolných organizací a osobní aktivitou. –Dovednosti •Zaznamenávání, sbírání/shromažďování, třídění a prezentace informací. •Používání druhotných zdrojů informací zahrnujících ústní podání a archivní zdroje. •Praxe v ohodnocování, předpokládání, projektování, plánování a řešení problémů. •Tvořivá spolupráce s ostatními. EVVO

–Postoje •Péče a pocit zodpovědnosti za zdraví a dobrý stav celého prostředí. •Respekt k přesvědčení druhých, k důkazům a racionálním argumentům. •Smysl pro společenství s ostatními lidmi i ostatními živými bytostmi. •Závazek přispívat vrozenými schopnostmi ke zlepšení kvality životního prostředí. •Charakteristika ekologické výchovy (Stručný soupis výrazů vztahujících se k ekologické výchově) –odpovídající místním podmínkám, –rozvíjející se od místního ke globálnímu, –hledící dopředu, předvídající, –spojující, syntetizující, se širokým záběrem, –zaměřená na konkrétní témata, –založená také na činnosti v terénu,

ZASTOUPENÍ VYBRANÝCH OBORŮ ŽP V ČR NA VŠ

•Výběr je složen z VŠ pracovišť zajišťujících výuku: –ekologie a ochrany prostředí, –oborů o environmentalistice, –geografických oborů Nejsou zde zahrnuty obory s technickým zaměřením a pedagogické fakulty.

Tematické plány pro SŠ: •6. Krajina a životní prostředí •Ekologie, environmentalistika a geografie. Interdisciplinární program krajinné ekologie. •Krajina: vlastnosti, krajinotvorní činitelé a procesy. Typy krajiny. Funkce kulturních krajin. •Životní prostředí organismů. •Životní prostředí lidstva. •Složky krajiny a životního prostředí. •Vlivy antropogenních činností na krajinu a na životní prostředí. •Světové (globální) ekologické problémy. Přírodní a civilizační rizika. •Ochrana a rozvoj životního prostředí. •Trvale udržitelný rozvoj lidské společnosti. •Státní ekologická politika.

ZDROJE: • • •Učitelské noviny a www univerzit •Tématické celky pro zeměpis na SŠ