Www.circuse.eu Circular Flow Land Use Management (CircUse) IURS This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Září 2008 IURS 1 ÚAP OBCÍ - jev 4 Radka Bürgermeisterová POZNÁMKY K ZAVÁDĚNÍ, SPRÁV Ě A AKTUALIZACI ÚAP OBCÍ.
Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Šance pro krajinné plánování a jeho alarmující absence v ÚPD Nadějkov Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
| Rozvoj železniční sítě v Libereckém kraji Jiří HRUBOŇ KORID LK (CZ) This project is implemented through.
Projekt TROLLEY Dobrý den.
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Půda – složka životního prostředí
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Strukturální politika
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Zkušenosti s internacionalizací klastrů v projektu Clusters Cord 23. října 2012 Dana Krejsová, RRA ÚK. This project is implemented through the Central.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Circular Flow Land Use Management (CircUse) IURS This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF CircUse strategický přístup k managementu udržitelného využívání území Jiřina Bergatt Jackson IURS – Institut pro udržitelný rozvoj sídel o.s

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS O IURS IURS Nezisková organizace IURS - Institut pro udržitelný rozvoj sídel o.s. – se Zabývá problematikou udržitelného využití území. Zaměřuje se zejména na otázky související s udržitelností rozvoje v urbanizovaném prostředí. Cílem IURS je:  poukázat na bariéry udržitelného urbánního rozvoje,  identifikovat a podporovat cesty vedoucí k dosažení integrovaného územního rozvoje,  iniciovat procesy vedoucí k vytvoření vhodných nástrojů udržitelného rozvoje území,  podporovat vytváření hlubšího oborového porozumění a expertízy,  poskytovat naše know-how těm, kdo je potřebují,  zvýšit společenskou informovanost o podstatě problematiky udržitelného rozvoje. IURS Vám nabízí své zkušenosti a služby

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Obsah prezentace  O projektu CircUse  Vnitřní rozvojový potenciál zastavěného území  Růst a zmenšování  „Land use“ ekonomie v ČR  „Governance“ a udržitelné využívání území  Apel za udržitelné využívání území page 2

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS O projektu CircUse Mnoho regionů je konfrontováno s masivní sub-urbanizací. Také současná ekonomická krize a efekt demografických změn mají neblahý vliv na vývoj využití území, které pak není ani kompetitivní ani udržitelné. Nevhodné využití území vytváří vysoké požadavky na spotřebu půdy a energií a to vše má své dopady a vliv na klimatické změny. Circular management území je interaktivní politika a přístup k využívání území, který předpokládá změny ve filozofii využívání území. Takto modifikovaná filozofie může být vyjádřena sloganem: “omezuj– recykluj – kompenzuj“ I URS je jedním z 12 partnerů ze 6 zemí, kteří společně pracují na projektu CircUse a vytvářejí strategie které, umožní potřebné změny v přístupu týkajícímu se managementu a využívání území. Trvání projektu 3/2010 – 02/2013, Projekt č: 2CE174P4,

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Procesy a výstupy projektu CircUse a.Zastavitelné území (zelené louky) minimalizovat b.Vyřazení zastavěného území, které není vhodné pro nové využívání (naturalizace) c.Aktivace vnitřního rozvojového potenciálu zastavěného území page 4 Mix nástrojů Právní, plánovací a ekonomické nástroje, spolupráce, governance a integrované přístupy Plánování Využívání Opuštění Pozastavení využívání Opětovné využití Přechodné využití c. a. b.

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Cíle projektu CircUse  zavést integrované přístupy k managementu využívání území  zamezit rozšiřování zastavěného území  snížit zábory nezastavěného území  podporovat udržitelné formy využívání území  zvýšit soukromé investice do již urbanizovaného území  koordinovat veřejné investice a financování  koordinovat investice vedoucích ke zvyšování ekonomické efektivity a udržitelnosti urbanizovaného území page 5

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Nástroje projektu CircUse  strategie integrovaného přístupu k recyklování a managementu urbanizovaného území  vzdělávací modul vhodný pro region/ORP  akční plán podporující udržitelné využívání území  databáze pozemků vhodných pro rozvojové aktivity  mapy orientované na management udržitelného využívání území page 6

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Vnitřní rozvojový potenciál zastavěného území  Územní rezervy uvnitř zastavěného území  Nízce zastavěné a málo využité území (stavební dvory, infrastrukturní rezervy, rozvolněná zástavba atd.)  Brownfieldy  Prázdné budovy  Přestavbová území  Území, kde bude jejich současná funkce brzy opuštěna Aby bylo možné tento vnitřní potenciál aktivovat, je nutné:  Mít kvalitní data o skutečné dostupnosti tohoto potenciálu  Zainteresovat na řešení široké spektrum dotčených stran  Mít akční plán, jak zlepšit dostupnost vnitřního rozvojového potenciálu page 7

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Co můžeme ušetřit zlepšením využívání území 10-15% energetických nároků + ceny externalit + hodnotu environmentálních (krajinných) služeb + ……….. page 8

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Růst & „zmenšování“ Od půlky roku 1950s Evropská města plošně zvětšila o 78 %, a zatímco jejich populace vzrostly jen o 33 % = VÝSLEDEK: udržitelnost městských struktur a ekonomická efektivita využití území se snížily. Zdroj: IURS

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Source: M.Říha článek Anarchie urbanismu v české krajině, 2001 IURS Land use ekonomie v ČR rokObyvatelstvo ČR Zastavěné plochy(ha) Zastavěné plochy/osobu (m 2) % poměr zastavěných ploch v velikosti ČR ,960, ,511, ,771, ,921, ,581,6498 Od roku1930 se populace ČR snížila o obyvatel ale spotřeba zastavěných ploch se do roku1999 zdvojnásobila Je to způsobeno zlepšením prostorových standardů anebo plýtváním a neekonomickým využíváním území?

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Rozporuplná data a žádné cíle • Posuzovat snižování udržitelnosti využívání území nebylo a není snadné • V ČR existují z nedávné doby dva průzkumy jejichž data se podstatně rozcházejí (15 – 10ha/den) • V případě, že 15 je správně, tak dosahujeme za den ¾ záborů Německa • Doposud ale nemáme v PUR a ZURs žádné cíle ani opatření jak zlepšit udržitelnost využívání našeho území. • Jedině SRUR 2010 na využívání území reaguje (priorita 3.3) ale navržené indikátory o skutečné dynamice využívání území nic nevypovídají page 11

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Jak měříme a vyhodnocujeme využívání území page 12 Přehled zvětš. ploch kategorie „ostatní“ - doprav. Infrastr. atd.- data katastru nemovitostí (zdroj: Přehled trendů zvětš./zmenš. různých kategorií využití území data katastru nemovitostí (zdroj:

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Výsledky monitorování projektu Corine Land Cover 2006 – soil sealing This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF /land-cover-country-analyses maps/figures/degree-of-soil-sealing-as

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Kolik? Zdroj: data, interpr.str.1.1,3.8, 3.9http:// page 14 ha 2006

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS RURU  RURU - dobrý nápad, který v praxi naprosto selhává  RURU je v ideální pozici sledovat udržitelné využívání území  RURU zatím nemá zájem monitorovat žádné skutečné trendy udržitelného využívání území  RURU je založeno na subjektivním posouzení  RURU indikátory, které byly nedávno přidány jsou v praxi nepoužitelné Page 15

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS page 16 Governance a udržitelné využívání území  Zábory půdy jsou synonymem pro místní růst  Rozhodování o využití území je v rukou místních politik  Nikdo neposuzuje a nevyhodnocuje vnitřní rozvojový potenciál již zastavěného území našich měst  Regionální vliv je limitován ZUR, popřípadě programovou stimulací (tu však povětšině převzaly SF)  Politická podpora pro udržitelné využívání území na regionální úrovni není vysoká  Podpora většiny sektorových politik pro udržitelné využívání území je naprosto zanedbatelná  Politická podpora pro udržitelné využ. území na N.Ú. je nízká This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS  Nasměrování odvodů za zábory půdy pudniho-fondu/sazebnik-odvodu-za-odneti-pudy-ze-zemedelskeho-pudniho-fondu /  Nasměrování a úpravy daní vstávajících z rozvoje půdy a staveb  Zvýšení správních poplatků za územní rozhodnutí v ještě neurbanizovaném území  Kompenzační opatření za rozvoj na předešle neurbanizovaném území  Poplatky pro podvyužívání urbanizovaného území a staveb page 17 Financování udržitelnějšího využívání území

Strategický přístup k managementu udržitelného využívání území © Susanne Stromberg IURS Apel za udržitelné využívání území  Společenská cena!  Ekonomická cena!  Environmentální cena! Udržitelnější využívání území sníží naše energetické nároky a zvýší naší národní konkurenceschopnost  Jasné cíle v PUR 2012  Integrované přístupy k managementu využívání území  Ochrana veřejného zájmu na regionální úrovni  Změna osobních přístupů k udržitelnosti jako takové page 18

Circular Flow Land Use Management (CircUse) IURS This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF Děkuji Vám za pozornost