Manažerské účetnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv ocenění vytvořených výkonů na měření zisku
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_14.
Sledování nákladů ve vztahu k útvarům
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_15.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Financování stavební zakázky
Zásoby vlastní výroby Výukový text o účtování o zásobách vlastní výroby v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Holínská, Eva: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 7. přednášky účetní zobrazení koloběhu aktiv a pasiv na rozvahových účtech (tzv. jednořadově)
ÚČTOVÁ TŘÍDA 1 ZÁSOBY.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Úvod do podnikových financí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_19.
Základy účetnictví 4. přednáška.
Řízení nákladů na stavební zakázce
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
Úvod do účetnictví.
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_254.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Zásoby Účtování výrobků
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy účetnictví 3. přednáška.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_13.
Opakování: Co to je rozpočet režijních nákladů
Manažerského účetnictví Hana Jurajdová
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Úvod do podnikových financí
8. tématický okruh: Zásoby
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_253.
Manažerské účetnictví
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Podnikové účetnictví Organizace podniku
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Manažerského účetnictví
Manažerského účetnictví a daně Hana Jurajdová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
ZCU - KFU Manažerské účetnictví Přednáška č.2.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Účet, druhy účtů, účtová osnova, účtový rozvrh
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Náklady a Výnosy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Manažerské účetnictví
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Manažerského účetnictví a daně
Princip účtování.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Manažerské účetnictví VŠMIE Praha - 2008 Manažerské účetnictví Přednáška č.3 ZCU - KFU 2010 Ing. Marie Černá

Účtování v dvouokruhové soustavě účetnictví ZCU - KFU 2010

Tato forma představuje dva oddělené okruhy účtování – první okruh je finanční účetnictví, druhý okruh vnitropodnikové účetnictví. Oba okruhy fungují relativně samostatně, existují však mezi nimi vazby v podobě tzv. spojovacích účtů. ZCU - KFU 2010

Vnitropodnikové účetnictví Vazba mezi VPÚ a FÚ Finanční účetnictví Spojovací účty Vnitropodnikové účetnictví ZCU - KFU 2010

Obecná charakteristika spojovacích účtů slouží k zaznamenání účetní informace, která je zobrazena ve finančním účetnictví a která přitom vstupuje i do nákladového účetnictví hlavní funkce: kontrola správnosti účetních dat Ve dvouokruhové soustavě účetnictví se též používají účty rozdílů. ZCU - KFU 2010

Obecná charakteristika účtů rozdílů formálně eliminují odlišné zobrazení hospodářských transakcí v obou okruzích přesně vyčíslují rozdíl mezi účetním zobrazení konkrétních hospodářských operacích v obou systémech poskytují důležité informace pro vrcholové vedení ZCU - KFU 2010

Samostatný okruh vnitropodnikového účetnictví zde používá účtovou třídu 8 a 9 z účtové osnovy pro podnikatele (číselné označení a obsahovou náplň si určí účetní jednotka sama) O zvolené účty VPÚ pak doplní účtový rozvrh. Pro prvotní náklady a výnosy používáme spojovací účty k nákladům a spojovací účty k výnosům. Dále je třeba sledovat zásoby vytvořené vlastní činností, aby vnitropodnikové účetnictví mohlo splnit požadavky, které na ně klade finanční účetnictví v oblasti těchto zásob. ZCU - KFU 2010

Spojovací účet k nákladům Spojovací účet k výnosům ve VPÚ se používají minimálně tyto spojovací účty s finančním účetnictvím : Spojovací účet k nákladům Spojovací účet k výnosům Spojovací účet k zásobám (Další možné spojovací účty- SÚ k aktivaci vnitropodnikových výkonů, časovému rozlišení…) ZCU - KFU 2010

Hlavním kritériem pro to, kterému hospodářskému středisku zúčtovat příslušné náklady či výnosy, je hledisko odpovědnosti za jejich vznik nebo hledisko místa jejich vzniku, např. tržby z prodeje podnikových výkonů (prvotní výnos) budeme ve vnitropodnikovém účetnictví sledovat hlavně ve středisku odbytovém. ZCU - KFU 2010

Existují 2 formy vnitropodnikového účetnictví vedeného v samostatném účetním okruhu: 1. centralizovaná forma – v jedné provozní účtárně, náklady a výnosy se člení na prvotní a druhotné, pro účtování jednotlivých účetních případů se vychází z jedněch účetních dokladů. Pro každé středisko se pak vytisknou podle potřeby sestavy v požadovaném uspořádání. VPÚ pak představuje jediný účetní okruh, v němž se účtuje o vzájemném styku středisek. K převzetí prvotních nákladů, výnosů a zásob z finančního účetnictví se používají spojovací účty – k nákladům, k výnosům, k zásobám. Dále se využívají účty rozdílů. Vnitropodnikové tzn. druhotné náklady a výnosy a převody zásob mezi středisky se účtují přímo na účtech obou středisek, např. dodávka elektrické energie z podnikové elektrárny ve vnitropodnikové ceně je ve středisku elektrárna účtována jako výnos a souvstažně je účtována jako náklad ve střediscích, jimž elektrárna proud dodává – hlavní výroba, správa. ZCU - KFU 2010

2. decentralizovaná forma – každé hospodářské středisko má své samostatné účetnictví,používají se spojovací účty, účty rozdílů a účty převody střediskové, je málo používané ZCU - KFU 2010

Zobrazení koloběhu ekonomických zdrojů v dvouokruhové soustavě účetnictví ZCU - KFU 2010

Zobrazení koloběhu ekonomických zdrojů v dvouokruhové soustavě účetnictví ZCU - KFU 2010

Legenda k obrázku: 1. - 4. Zaúčtovány prvotní náklady dle druhů, a to ve skutečné výši. 5. Náklady zachycené v operacích č. 1. - 4. jsou rozděleny dle vnitropodnikových potřeb (primárně podle místa vzniku a odpovědnosti). 6. Zaúčtován druhotný náklad, resp. předání vnitropodnikového výkonu z útvaru pomocné výroby do útvaru hlavní výroby v kalk. nákladech. 7. – 8. Zaúčtován přírůstek nedokončené výroby a hotových výrobků oceněných v kalkulovaných cenách (předem stanovených nákladech). 9. Zaúčtován rozdíl (oceňovací) připadající na nedokončenou výrobu a dokončené výrobky. V daném schématu se předpokládá úspora stanovených nákladů. 10. Dle protokolu o vyskladněných výrobcích a rozpočtů nákladů byly zúčtovány předem stanovené náklady na prodané výrobky. 11. Upraven oceňovací rozdíl k výrobkům o část připadající na neprodané výrobky. ZCU - KFU 2010

Legenda k obrázku: 12. Zaúčtovaná odběratelská faktura. ve finančním účetnictví ve vnitropodnikovém účetnictví 13. – 14. Na základě vnitropodnikového účetnictví byly do finančního účetnictví převedeny údaje o změně stavu nedokončené a dokončené výroby oceněné ve skutečných nákladech (rozdíl mezi účtem zásob a opravným účtem oceňovacího rozdílu). 15. Úhrada odběratelské faktury. 16. Splacení závazků. ZCU - KFU 2010

Jednookruhová soustava účetnictví Dvouokruhová soustava účetnictví rychlejší výhodnější (zejména pro větší podniky) přehlednější pracnější, náročnější levnější vhodná spíše pro malé podniky ZCU - KFU 2010

Kombinace jednookruhové a dvouokruhové soustavy účetnictví ZCU - KFU 2010

v praxi se neřeší způsob účtování ani jednou ze zmiňovaných mezních možností. (jednookruhová a dvouokruhová soustava účetnictví) volí se jejich kombinace tento přístup odráží vztah mezi obsahovou diferenciací a nutností zpracovatelsky unifikovat získávání prvotních účetních údajů. ZCU - KFU 2010

Jak vhodně kombinovat oba způsoby: Pokud analýzou požadavků externích a interních uživatelů zjistíme vysokou míru jejich různorodosti, kterou nelze zajistit bezezbytkovým rozkladem syntetických účtů na účty analytické, a také odlišné vymezení nebo ocenění rozvahových položek, zřídíme raději dva okruhy účtů. ZCU - KFU 2010

Pokud analýzou požadavků externích Pokud analýzou požadavků externích a interních uživatelů zjistíme, že požadavky finančního účetnictví v jiných částech hospodářského procesu je možno zajistit agregací detailnějších informací nákladového účetnictví, použijeme formu analytické evidence. ZCU - KFU 2010